Ako dopadol test najnovších kuchynských váh?

08. 07. 2017
Zdieľať

Môžete mať dlhoročné skúsenosti s varením a pečením, nikdy však nedosiahnete pri odhadovaní množstva surovín takú presnosť, akú viete ustriehnuť pomocou kuchynskej váhy. Práve v precíznom dodržiavaní mier pritom spočíva tajomstvo dokonalej opakovateľnosti.

Čo by ste mali vedieť

1 Tlačidlá

Dotykové ovládanie, ktoré sa v posledných rokoch stalo štandardom varných panelov a rúr, je mimoriadne praktické aj pri váhach. Nezáleží na tom, či máte ruky suché alebo nimi práve miesite cesto – tlačidlá reagujú vždy a na vyčistenie postačí len pretrieť ich utierkou. Najväčším sklamaním sú membránové tlačidlá. Plastová fólia sa po dvoch až troch rokoch používania unaví a popraská. Múka i kakao preniknú dnu.

2 Zobrazenie

Ak displeju chýba podsvietenie, so slabším zrakom môžete mať problémy pri čítaní hodnôt. Obzvlášť v prípade, ak výkon batérií po mesiacoch používania klesá. Kontrastné zobrazenie vás ušetrí nepríjemných omylov. V ponuke výrobcov nájdete i také váhy, na ktorých dosahujú čísla veľkosť malíčka. Veľmi dobrú čitateľnosť majú aj tradičné mechanické váhy, pri ktorých sa riadite váhovou mierou a ukazovateľom.

3 Presnosť

Vo chvíli, keď na váhu nasypete 20 g surovín, môžete počítať s tým, že zobrazená hodnota sa od skutočnosti nelíši viac ako o 2 g. Citlivosť váhy a rýchlosť jej reakcie na pridanú hmotu závisia od počtu meracích bodov. Ak má váha pevné nožičky, merací bod je iba jeden. Ak je uložená na štyroch pohyblivých nožičkách, meracie body sú štyri. Takéto váhy reagujú okamžite a nestane sa, aby displej meškal za skutočnosťou.

4 Kapacita 

Páčia sa vám váhy s miskou na váženie surovín alebo radšej všetko vážite priamo v pracovných a varných nádobách? Ak viete zodpovedať túto otázku, rýchlo sa vo svete váh zorientujete. Vaše požiadavky na objem surovín vám rýchlo napovedia, či vám stačí útla váha vo veľkosti školského zošitka alebo vás viac poteší klasika s plastovou či kovovou miskou na odsýpanie nameraných množstiev.

5 Jednotky

Každá váha má stupnicu v gramoch, popri nich však nájdete aj prepočty na libry, unce, tekuté unce, mililitre vody či mililitre mlieka. Ak radi experimentujete s cudzokrajnou kuchyňou a narazíte v rozpisoch na takéto jednotky, bez prepočítavania na kalkulačke sa môžete dostať k presnému váženiu, pri ktorom zaručene nepochybíte. Váhy si zvyčajne pamätajú poslednú voľbu jednotiek a zobrazujú ich na displeji.

6 Doplnkové funkcie

Na displeji váh môžete zriedkavo nájsť aj doplnkové informácie. Môže to byť teplota v miestnosti, ktorá vám čosi napovie o surovinách, s ktorými pracujete. Niekedy sú vo váhe zabudované i hodiny, prípadne minútky. Len zriedkavo však majú také vyhotovenie, aby boli praktické na každodenné používanie. Nespoliehajte sa preto na bonusy, kým si nie ste istí tým, že sú naozaj vyladené na pohodlné použitie.

7 Napájanie

Výrobcovia váh nemajú jednotné štandardy pri napájaní. Niekde nájdete hranatú 9-voltovú batériu, inde tradičné monočlánky vo formáte AA či AAA, nájdu sa však aj modely s 3-voltovou lítiovou batériou v gombíkovom vyhotovení CR-2032. Hneď pri kúpe si tento detail všimnite, aby ste mali jasno v tom, kde v núdzi nájdete náhradnú batériu. Diaľkový ovládač či nástenné hodiny nemusia byť zaručenou záchranou.
 

Váženie je slovenskou klasikou

Deká, gramy a kilogramy – nájdete ich v každej kuchárskej knižke a nie je to žiadna náhoda. Váženie je tradičnou súčasťou slovenskej gastronómie, do ktorej objemové miery prenikajú len veľkým omylom a neporozumením. Ak narazíte na recept, ktorý mieša šálky, poháre a lyžice, vedzte, že ide o improvizáciu v štýle od buka do buka, pri ktorej nečakajte žiadny zázrak vo výsledkoch.
 
Anglosaské krajiny sa, naopak, namiesto váženia držia objemových mier a v každej kuchyni nájdete súpravu precíznych odmeriek. Povestný „hrnček“ (cup) má presne 498 mililitrov, polievková lyžica je šestnástinou hrnčeka a každú polievkovú lyžicu možno rozdeliť na tri čajové. Vo svete palcov, stôp či akrov ide o prirodzenú a zrozumiteľnú mieru.
 
Rozsah
 
Tri, päť, trinásť alebo pätnásť kilogramov? Každá váha má obmedzenia, ktoré nemožno prekročiť.
 
Ovládanie
 
O komforte váženia rozhodujú tlačidlá, displej a stupnice s váhovou mierou. Ak máte slabé oči a nemotorné prsty, prezrite si každý detail.
 
Kapacita
 
Malá sklená tabuľka, priestranná plastová misa alebo antikorová nádobka malého objemu – i na objemoch záleží.
 
Napájanie
 
Ak je váha napájaná batériami, ľahko sa v nedeľu večer stane, že náhradné doma nenájdete. Čo model, to úplne iný typ batérie.
 
Jednotky
 
Kilogramy a gramy nie sú jedinými jednotkami, v ktorých dokážu váhy suroviny odmeriavať. Pri receptoch z internetu to môže byť praktické.

Marcela testuje

Hoci každá kuchynská váha odčíta hmotnosť s rovnakou presnosťou, pri používaní sa predsa len líšia. Je to o komforte, všestrannosti a návykoch, pri ktorých nejeden z modelov dokáže veľmi príjemne prekvapiť.

TESTOVANÉ MODELY

viťaz testu


SALTER 1079 WHDR

SALTER 1079 WHDR
www.vzdy.sk

SALTER 1079 WHDR

Rozsah: 0 – 15 kg
Kapacita: sklená plocha 35 × 26 cm
Funkcie: veľký displej, váženie aj v lb:oz, ml, fl:oz
Napájanie: 3 × 1,5 V AAA
 
PLUSY: Má obrovský podsvietený displej a priestrannú sklenú plochu, na ktorej môžete smelo krájať všetky kuchynské suroviny. Na túto váhu hravo postavíte najväčší kuchynský hrniec, ale i nádobu z chlebopiecky, aby ste do nich navážili suroviny. Hoci je stropom 15-kilogramová hranica, s presným vážením môžete počítať aj pri menších dávkach. Páči sa nám, ako rýchlo sa táto váha stáva ústredným prvkom pracovnej dosky. Nikdy ju neodkladáte.
 
MÍNUSY: Chvíľku potrvá, kým si zvyknete na dvojicu ovládacích tlačidiel. Fungujú však dokonale.
 
++++                                                                            32,90 €

Lidl SilverCrest IAN 281168

Lidl SilverCrest IAN 281168
www.vzdy.sk

Lidl SilverCrest IAN 281168

Rozsah: 0 – 5 kg
Kapacita: sklená plocha 20 × 14,5 cm
Funkcie: dotykové ovládanie, váženie aj v lb:oz, ml, fl:oz
Napájanie: 1 × 3 V CR2032
 
PLUSY: Táto útla váha neprekáža ani v najmenšej kuchyni. Vo formáte, ktorý nie je väčší ako školský zošit, sa pod sklom ukrýva presná elektronika, ktorá spoľahlivo naváži suroviny. Dotknete sa prstom, položíte misku a môžete sa pustiť do sypania či nalievania. Hoci displej nie je podsvietený, má vždy dobrú čitateľnosť. Páči sa nám jednoduchá údržba, váha vyzerá stále fit. 
 
MÍNUSY: Gombíkovú lítiovú batériu na núdzovú výmenu v domácnosti nenájdete. Kúpte si ju do zásoby.
 
++++  5,90 €

Sencor SKS 4030 BK

Sencor SKS 4030 BK
Sencor

Sencor SKS 4030 BK

Rozsah: 0 – 5 kg
Kapacita: 1 000 ml antikorová miska 
Funkcie: dotykové ovládanie, váženie aj v lb, ml
Napájanie: 2 × 1,5 V AAA
 
PLUSY: Predstavte si šikovnú kovovú misku s displejom na váženie a máte úplne jasno v tom, čo vás pri tejto váhe čaká. Dotykom ju prebudíte k životu a na podsvietenom displeji prečítate nielen váhu, ale aj objem najpoužívanejších surovín, ktoré ste naliali do misky. Výborné je, že pri umývaní nemusíte byť úzkostliví. Vytiahnete antikoro z plastového rámu a môžete ho vložiť hoci aj do umývačky riadu. Váha si však vďaka dobrému tvarovaniu poradí aj s inými nádobami, ak by ste predsa len potrebovali improvizovať.
 
+++++      14,50 €

Eldom EK3052

Eldom EK3052
www.eldum.cz

Eldom EK3052

Rozsah: 0 – 5 kg
Kapacita: 2 000 ml plastová miska 
Funkcie: membránové ovládanie, teplomer, časomiera, váženie aj v lb
Napájanie: 1 × 9 V
 
PLUSY: Túto váhu nájdete na trhu pod rôznami značkami. Ak ste v kuchyni nikdy nevážili, rýchlo vás vtiahne do nových návykov. S priestrannou plastovou nádobou, 12-centimetrovou rovnou platformou a intuitívnym ovládaním na ňu nedáte dopustiť. 
 
MÍNUSY: Veľmi rýchlo sa ukáže, ako váha starne. Membránová fólia praskne, povrchová úprava sa zošúcha, na miske sa objavia obité miesta. Je to model, ktorý rýchlo tratí vzhľadový pôvab.
 
+++   18,50 €

Momert Classic

Momert Classic
www.arc-slovakia.sk

Momert Classic

Rozsah: 0 – 13 kg
Kapacita: priestranná plastová miska 
Funkcie: manuálna obsluha, mechanická kalibrácia
 
PLUSY: Takmer pol storočia slúžia v slovenských kuchyniach mechanické váhy, ktoré nestarnú. Keďže namiesto pružín používajú vahadlo, vždy ich možno skalibrovať na presné váženie. Keď zvládnete posúvanie dvoch závaží na dosiahnutie rovnováhy všetko navážite s odchýlkou menšou ako 10 g. Poteší nielen veľký rozsah váženia, ale aj pevné, robustné vyhotovenie.
 
MÍNUSY: Na tejto váhe nie je možné vážiť suroviny postupným prikladaním. Každú z nich musíte odvážiť samostatne.
 
++++     14,80 €

TRIKY NA ŠIKOVNÉ VÁŽENIE

Hoci je to fádna rutina, pri ktorej nič neprekvapí, predsa len sa v kuchyniach opakovane dejú chyby z nepozornosti.
 
1 Dlhé suroviny sa nesmú dotýkať rúk, pracovnej dosky ani okolitého riadu. Ak vám pór pri vážení pretŕča, rozrežte ho napoly.
 
2 Váha musí stáť na podložke stabilne, pozor na utierku či roh zošitka s receptami. Nové modely vyžadujú až štyri kontaktné body.
 
3 Nevážte suroviny v nádobe oddelene, ale naučte sa používať tlačidlo ZERO/TARA na dovažovanie. Váhu vždy nulujte aj pri položení prázdnej nádoby.

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++   (päť)    
Výnimočný

Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++     (štyri)    
Veľmi dobrý

Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++      (tri)    
Dobrý

Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++      (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+      (jeden)    
Slabý

Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

 
TEXT MARCELA GIGELOVÁ
FOTO ARCHÍV FIRIEM
ZDROJ časopis Môj dom 6/2017
Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: testy spotrebičov
Zdieľať článok

Diskusia