Ako správne izolovať základy rodinného domu

11. 07. 2017
Zdieľať

Vlhnutie múrov, opadávajúca omietka, pleseň na stenách a v najhoršom prípade zaplavenie pivnice. Týmto nočným morám sa môžete vyhnúť správnou hydroizoláciou základov domu, ktorá je kľúčová pre funkčnosť aj budúcnosť celej stavby. Aké sú najčastejšie chyby?

1 Pozor na odhad hydrofyzikálneho namáhania

Miera hydrofyzikálneho namáhania je jedným z najdôležitejších kritérií pri návrhu vhodnej hydroizolácie spodnej stavby, podceňuje sa však najčastejšie. Výsledkom je potom zatopená pivnica či vlhký múr. Stupeň hydrofyzikálneho namáhania sa určuje na mieste stavby hydrogeologickým prieskumom. Rozlišujú sa pritom tri kategórie: namáhanie zemnou vlhkosťou, voľne stekajúcou (gravitačnou) vodou a tlakovou vodou. Na ochranu spodnej stavby len proti zemnej vlhkosti stačí aplikovať jednu vrstvu hydroizolácie. Ak sa pridá tlaková a stekajúca voda, potrebné sú dve vrstvy. „Ak máte pochybnosti o tom, či jedna vrstva hydroizolácie vydrží nápor vody, konzultujte to s ďalším odborníkom či priamo s výrobcom hydroizolácie, podľa hesla dvakrát meraj a raz rež,“ odporúča Ing. Jaroslav Vaňo zo spoločnosti Icopal.

2 Výber najlacnejšej alternatívy sa nevypláca

Pri izolovaní spodnej stavby máte na výber voľne ukladané plastové fólie alebo systémy s asfaltovanými pásmi. Nevýhodu fólií je, že sa ich poškodenie nedá lokalizovať, pretože voda pod nimi často putuje a vyteká na úplne inom mieste. Navyše sú tenké fóliové izolácie veľmi náchylné na mechanické poškodenie v priebehu výstavby. Asfaltované pásy sa celoplošne natavujú, takže voda sa pod nimi nemôže voľne pohybovať, čo umožňuje presnejšie lokalizovať prípadné poškodenie. Kvalitné asfaltové izolácie majú oproti fóliovým dvojnásobnú hrúbku, takže riziko ich mechanického poškodenia na stavbe je nižšie.

 

Pozor si však treba dať na aplikovanie asfaltovaných pásov, ktoré nie sú vhodné na izolovanie spodnej stavby – ak sa napríklad v snahe ušetriť zamení projektovaný materiál za lacnejší. „Na kľúčové miesto, akým je spodná stavba, sa tak použije materiál s nedostatočnými parametrami. Často potom nevhodný asfaltovaný pás nevydrží namáhanie, ktorému musí odolávať, a nasleduje zatekanie do objektu,“ upozorňuje Ing. Vaňo. 

 

Na izolovanie spodnej stavby sú nevhodné príliš tenké lacné asfaltované pásy. Mnohé sa dajú dokonca ľahko roztrhať v ruke a ich krycia asfaltová hmota nemá potrebnú kvalitu. Tie najlacnejšie sa počas natavovania stočia do jednej strany, keďže nemajú kvalitnú nosnú vložku. Odporúča sa používať pásy z asfaltu modifikovaného kaučukom, ktoré sú podstatne kvalitnejšie a majú niekoľkonásobne dlhšiu životnosť než pásy z oxidovaného asfaltu.

3 Nepodceňte mechanické zaťaženie hydroizolácie

Napätie vznikajúce v stavebnej konštrukcii sa prenáša aj na hydroizoláciu a môže byť príčinou jej mechanického poškodenia. Presakovanie vlhkosti však môže byť aj následkom poškodenia či natrhnutia hydroizolácie počas stavebných prác alebo pri vyčíňaní živlov – vtedy dokáže spodná voda stavbu zdvihnúť, a keď vody opadnú, začne stavba sadať. Hydroizolácia by mala odolať aj v takýchto situáciách. „Návrh musí počítať s kvalitnými materiálmi, odolnými proti dynamickému prerazeniu aj proti sadaniu základov a iným pohybom podložia,“ dodáva Ing. Vaňo.

4 Kvalita materiálu, ale aj realizácie

Dôležitý je nielen kvalitný materiál, ale aj správny spôsob jeho aplikácie. Izoláciu podpivničeného objektu a izoláciu proti stekajúcej alebo tlakovej vode je lepšie zveriť do rúk špecializovanej realizačnej firme. Na zvislé steny sa totiž hydroizolácia aplikuje náročnejšie. Napríklad asfaltovaný pás treba na zvislé základové múry zároveň natavovať a pritláčať v smere zdola hore, takže jeden pás musia aplikovať naraz dvaja až traja ľudia. Najdôležitejší je kvalitne zrealizovaný spoj asfaltovaných pásov – ako pri vodorovnej, tak aj pri zvislej hydroizolácii. Najčastejšie totiž voda presakuje práve cez zlé spoje.

Cena hydroizolácie základov síce tvorí len nepatrné percento z celkovej ceny stavby, v prípade poruchy sú však náklady na jej opravu veľmi vysoké. Niekedy je oprava chýb dokonca nemožná, keďže k izolácií spodnej stavby sa spätne tak ľahko nedostanete.

TIP ODBORNÍKA:

Pozor si treba dať na príliš tenké a lacné asfaltované pásy, nevhodné na izolovanie spodnej stavby. Mnohé sa dajú ľahko roztrhať v ruke a ich krycia asfaltová hmota nemá potrebné kvalitatívne parametre.


Zemná vlhkosť  HPV – hladina podzemnej vody

Zemná vlhkosť HPV – hladina podzemnej vody
Icopal, a.s.

Zemná vlhkosť

HPV – hladina podzemnej vody


Stekajúca voda  HPV – hladina podzemnej vody

Stekajúca voda HPV – hladina podzemnej vody
Icopal, a.s.

Stekajúca voda

HPV – hladina podzemnej vody


Tlaková voda  HPV – hladina podzemnej vody

Tlaková voda HPV – hladina podzemnej vody
Icopal, a.s.

Tlaková voda

HPV – hladina podzemnej vody

IZOLÁCIA ZÁKLADOV SVOJPOMOCNE

Svojpomocne sa môže realizovať vodorovná izolácia základovej dosky proti zemnej vlhkosti. Pri hydroizolácii pomocou asfaltovaných pásov je potrebné dodržať tieto zásady:

• Betón musí byť dostatočne vyzretý.

• Podklad sa musí dôkladne vyčistiť.

• Podklad sa odporúča natrieť jednou vrstvou asfaltovaného penetračného náteru, ktorý umožňuje kvalitnejšie a pevnejšie spojenie pásu s podkladom.

• Na zhotovenie kvalitných izolácií základových konštrukcií sa odporúčajú asfaltované pásy s garantovanou hrúbkou a spodnou stranou s hrebeňovým profilom, ktorý umožňuje rýchlejšie a rovnomernejšie natavenie pásu na podklad ako pri pásoch s hladkým povrchom.

• Dôležitá je aj správna aplikácia. Asfaltovaný pás sa pomocou plynového horáka celoplošne nataví na vyschnutý napenetrovaný podklad. Chybou je, ak je pás iba voľne položený a zvarený v spojoch alebo natavený len bodovo.

• Počas natavovania sa pás nesmie prepáliť.


Plocha spodnej strany pásu s hrebeňovým profilom je až o 40 % väčšia ako klasický hladký povrch štandardných asfaltovaných pásov.

Plocha spodnej strany pásu s hrebeňovým profilom je až o 40 % väčšia ako klasický hladký povrch štandardných asfaltovaných pásov.
Icopal, a.s.


Plocha spodnej strany pásu s hrebeňovým profilom je až o 40 % väčšia ako klasický hladký povrch štandardných asfaltovaných pásov.


Natavovanie vodorovnej hydroizolácie z asfaltovaných pásov. Dokonalé celoplošné spojenie s podkladom umožňuje spodná strana asfaltovaného pásu s hrebeňovým profilom. Oproti bežným pásom s hladkou spodnou stranou je kvalita natavenia vyššia a aplikácia je až o 30 % rýchlejšia.

Natavovanie vodorovnej hydroizolácie z asfaltovaných pásov. Dokonalé celoplošné spojenie s podkladom umožňuje spodná strana asfaltovaného pásu s hrebeňovým profilom. Oproti bežným pásom s hladkou spodnou stranou je kvalita natavenia vyššia a aplikácia je až o 30 % rýchlejšia.
Icopal, a.s.


Natavovanie vodorovnej hydroizolácie z asfaltovaných pásov. Dokonalé celoplošné spojenie s podkladom umožňuje spodná strana asfaltovaného pásu s hrebeňovým profilom. Oproti bežným pásom s hladkou spodnou stranou je kvalita natavenia vyššia a aplikácia je až o 30 % rýchlejšia.

TEXT: ERIKA KUHNOVÁ V SPOLUPRÁCI SO SPOLOČNOSŤOU ICOPAL
FOTO: ICOPAL, KRESBY TEREZA SADÍLKOVÁ

ZDROJ: časopis Môj dom 6/2017

Kategória: Materiály
Tagy: pleseň na stenách rodinný dom základy domu
Zdieľať článok

Diskusia