Ako si vybrať správny záhradný gril

02. 08. 2017
Zdieľať

Sezóna grilovačiek je v plnom prúde a čas strávený s blízkymi pri chutnom čerstvo pripravenom jedle patrí k čoraz obľúbenejším letným aktivitám. Ak sa práve rozhodujete zadovážiť si svoj prvý gril alebo plánujete kúpu nového, je dobré zvážiť, aké možnosti ponúka súčasný trh.

Vôňa grilovaného mäsa, zeleniny a ďalších dobrôt je síce lákavá, na začiatku je však nevyhnutné dobre zvážiť, aký typ grilu, resp. zdroj tepla, si zvoliť. Grilovať môžete na drevenom uhlí alebo briketách, no ako palivo možno použiť aj plyn alebo elektrinu.

1 Grilovacia klasika

Grily na drevené uhlie predstavujú obľúbenú klasiku, ktorá si svojich priaznivcov získava aj vďaka charakteristickej vôni, ktorú pokrmom dodáva dym z pahreby. Najčastejšie sa vyrábajú z liatiny alebo z čierneho plechu. Pri výbere sa určite vyhnite grilom z podozrivo ľahkých a tenkých plechov, ktoré sa často rýchlo prepália a rozsypú. Hoci patria takéto grily k cenovo najdostupnejším, kvalitný model nemusí byť lacná investícia. Pridanou hodnotou je však dlhá životnosť, niekedy aj 15 rokov. Výhodou grilu na drevené uhlie je jednoduché použitie – zariadenie sa ľahko rozoberá, prenáša i skladuje. Značným obmedzením môže byť dlhšia príprava pahreby i samotných pokrmov, ako aj absentujúca možnosť regulácie teploty (riešením môže byť gril s poklopom, ktorého súčasťou je integrovaný teplomer). 

2 Takmer kuchynská pohoda

Obľuba plynových grilov postupne rastie aj u nás. Namiesto ohniska majú platňu a ako palivo sa používa propán-butánový plyn z fľaše, ktorého prívod sa reguluje otočnými gombíkmi, podobnými tým na kuchynských sporákoch a varných doskách. Mnohí určite ocenia zdravšiu prípravu jedál, v rámci ktorej sa doň neuvoľnia žiadne škodlivé látky. Veľkou výhodou je rýchle rozpálenie platne, teda aj príprava jedla, resp. pohodlná regulácia teploty prostredníctvom teplomera zabudovaného v poklope.

 

V ponuke nájdete rôzne riešenia – od malých stolových grilov po rozložité zariadenia s bohatou funkcionalitou. Domácnosť, ktorá často hostí väčšie partie alebo usporadúva veľké rodinné grilovačky, určite ocení gril s priestrannou grilovacou plochou a tromi alebo štyrmi samostatne ovládanými horákmi (v ponuke nájdete aj modely so samostatným teplomerom pre každý horák). Šikovným pomocníkom môže byť aj bočný horák, ktorý nájde uplatnenie napríklad pri príprave omáčok, nevýhodou je zase robustnejšia konštrukcia s istými priestorovými nárokmi.

Niektoré grily disponujú až štyrmi kolieskami na jednoduchšiu manipuláciu, neraz aj s brzdným systémom, čo predchádza možným nehodám. 

3 Grilovačka aj pri jedálenskom stole 

Elektrické grily sa vyrábajú predovšetkým v stolovej verzii, čo umožňuje dopriať si šťavnaté grilované dobroty aj počas nepriaznivého počasia či mimo sezóny priamo na jedálenskom stole vo vašej kuchyni. V exteriéri je ich použitie obmedzené – keďže vyžadujú elektrickú prípojku, uplatnenie preto nachádzajú najmä na terasách rodinných domov či panelákových balkónoch, kde grilovanie na drevenom uhlí neprichádza do úvahy. K plusom takýchto grilov patrí ich kompaktnosť (malé rozmery a nízka hmotnosť), vďaka čomu sa jednoducho premiestňujú i skladujú, nevýhodou môže byť menšia plocha grilovacieho roštu. Výhodou je (podobne ako v prípade plynových zariadení) rýchle rozpálenie a pohodlná regulácia teploty. Osobitnú kategóriu predstavujú kontaktné Raclette grily, ktoré umožňujú grilovanie na dvoch úrovniach. V ponuke však nájdete aj elektrické grily na klasickom stojane (s kolieskami i bez nich) určené do exteriéru. 

Pri výbere grilu zvážte aj čas prípravy na grilovanie a jeho údržbu. 

Kým plynový a elektrický gril sú rozpálené okamžite, príprava pahreby trvá takmer hodinu.

AKO SPRÁVNE GRILOVAŤ

S čistým grilom sa pracuje lepšie

Aby sa jedlo na rošt neprilepilo, pred grilovaním ho vždy naolejujte. Liatinový rošt by sa mal naolejovať aj po použití, vyčistení a vychladnutí, čím predídete jeho hrdzaveniu. Vždy používajte neutrálny olej (olivový môže zanechať pachuť). Vhodné riešenie predstavuje sprej na premazanie roštu zo 100 % prírodných prísad. Čistenie grilu nezaberie pri častom používaní viac ako 15 sekúnd. Zvyšky jedla alebo popola v prípade grilu na drevené uhlie odstránite praktickou širokou kefkou so štetinami z nehrdzavejúcej ocele oveľa ľahšie, ak je rošt ešte teplý. Keď vychladne, zvyšky stvrdnú a bude to trvať dlhšie. Hneď ako gril aj popol úplne vychladnú, môžete ho vyprázdniť. 

Poklop nie je na ozdobu

Poklop grilu nie je len dekoratívny prvok, resp. ochrana proti dažďu, ale aj výborný pomocník pri príprave mnohých jedál. Grilovanie so sklopeným poklopom a otvorenými prieduchmi umožňuje regulovať prúdenie vzduchu, vďaka čomu teplo vo vnútri rovnomerne cirkuluje. Týmto spôsobom máte nad teplotou úplnú kontrolu a zaručene sa vyhnete prihoreniu. Vďaka poklopu môžete pripravovať aj väčšie kusy mäsa, napríklad celé kura. Na grile môžete piecť pizzu alebo údiť – vďaka tomu, že teplota aj vlhkosť sa udržiava vo vnútri, jedlo sa griluje rýchlejšie a zároveň zostáva šťavnaté. 

Sledujte teplotu

Sledovanie teploty je dôležité hlavne pri mäsových pokrmoch. Pri grilovaní steakov sa používa teplota okolo 210 – 220 °C a viac, preto sa oplatí investovať do grilu, na ktorom viete teplotu nastaviť a sledovať. Pri elektrických a plynových griloch je to jednoduchšie, pri drevenom uhlí treba použiť viac paliva a poriadne ho rozpáliť (dobrou pomôckou môže byť aj zapaľovací komín). Ak si nie ste istí stupňom prepečenia, pomôcť si môžete teplomerom so sondou, ktorý dokáže merať teplotu až v štyroch rôznych pokrmoch súčasne.     

Pri grilovaní steakov sa oplatí zadovážiť si liatinové rošty. 

Dokážu sa zahriať na veľmi vysokú teplotu a na mäse vytvoria efektnú mriežku.

Príprava steaku medium rare si vyžaduje teplotu 60 až 65 °C. 

Ak si chcete pochutiť na prepečenom kurčati, malo by mať zvnútra aspoň 85 °C.


Ako si vybrať správny záhradný gril

2006245

 

Plynový gril Onyx

Plynový gril Onyx od značky Char-Broil s rozmermi 139 × 114 × 56 cm je vybavený tromi hlavnými horákmi z nehrdzavejúcej ocele (výkon 10,5 kW) a praktickým bočným horákom na ohrev omáčok a polievok (výkon 2,3 kW) so samostatným ovládaním a elektronickým zapaľovaním. Jednotlivé grilovacie rošty sú vyrobené z liatiny a potiahnuté porcelánovou vrstvou, samozrejmosťou je teplomer na kontrolu teploty pri grilovaní. Veľké kolesá uľahčujú prepravu grilu. 
      
Grilovacia plocha: 61 × 44 cm
Cena: 319 € 
www.mountfield.sk 


Ako si vybrať správny záhradný gril

2006247
Egoe

Gril na drevené uhlie GRL104

Oceľové grily na drevené uhlie z radu back to fire navrhol pre značku egoé Jiří Pelcl. V ponuke nájdete päticu modelov, ktoré umožňujú nielen grilovať, ale aj opekať a variť – menšie modely predstavujú mobilné ohniská a možno na nich vďaka praktickej trojnožke pripraviť aj guláš, väčšie majú nohy z agátového dreva. Najväčší gril GRL104 disponujúci rozmermi 152,5 × 90 × 54 cm je vybavený roštom z nehrdzavejúcej ocele a dvomi odkladacími plochami. 

Grilovacia plocha: 53,5 × 50 cm
Cena: 710 € bez DPH
www.egoe.cz


Ako si vybrať správny záhradný gril

2006249
Hornbach

Gril na drevené uhlie TC Barrel   

Pojazdný kovový gril od značky Tenneker s rozmermi 71 × 105 × 84 cm a pracovnou výškou 80 cm je vybavený trojdielnym liatinovým roštom, ktorý umožňuje grilovanie v dvoch rôznych úrovniach súčasne. Súčasťou poklopu je teplomer, nechýba vyberateľná miska na popol a tri samostatné ovládače na reguláciu prívodu vzduchu. Gril umožňuje pripravovať až 19 steakov súčasne, v spodnej časti sa nachádza praktická odkladacia plocha. Na gril sa vzťahuje záruka 10 rokov.   

Grilovacia plocha: 69 × 45 cm
Cena: 169 €
www.hornbach.sk


2006251

Weber-Stephen CZ & SK spol. s r.o.

Elektrický gril Q1400

Praktický gril Q1400 od značky Weber s rozmermi 66 × 58,5 × 43,5 cm výborne poslúži nielen na terase, ale aj na balkóne. Svojím výkonom 2,2 kW je porovnateľný s plynovými a kotlíkovými grilmi. Poklop a grilovacia vaňa sú vyrobené z ľahkej a pevnej hliníkovej zliatiny, rošt z porcelánom smaltovanej liatiny. Odkvapkávacia miska je odnímateľná, čo uľahčuje čistenie. Gril disponuje káblom s dĺžkou 1,8 m, ergonomickými rukoväťami a regulátorom teploty.   
Grilovacia plocha: 43 × 32 cm
Cena: 299 €
www.weberstephen.sk

Alternatívy ku klasickým grilom


2006253

Weber-Stephen CZ & SK spol. s r.o.

Domáca udiareň 

Ak si radi doprajete údené pokrmy, zadovážte si udiareň Smokey Mountain Cooker od značky Weber. Vďaka špeciálnej konštrukcii, tvaru a integrovanej miske na tuk a vodu môžete nízku a stabilnú teplotu udržiavať dlhé hodiny, čo je pre tento typ prípravy jedla najdôležitejšie. Udiareň však rovnako dobre poslúži aj pri pomalom grilovaní. Udiareň s rozmermi 50 × 106 × 50 cm je vyrobená zo smaltovanej ocele, súčasťou poklopu je teplomer. Zariadenie umožňuje údiť, resp. grilovať v dvoch úrovniach súčasne.  

Grilovacia plocha: 2 × Ø 57 cm
Cena: 599 € 
www.weberstephen.sk


Ako si vybrať správny záhradný gril

2006255
THORMA Výroba, k.s.

Multifunkčná pec  

Pizza pec VULCANO 3 Premium z portfólia spoločnosti Thorma s rozmermi 70 × 200 × 65 cm má patentovaný mechanizmus, vďaka ktorému ju možno použiť na pečenie pizze, chleba alebo mäsa a v priebehu jedinej sekundy sa zmení na gril. Konštrukcia pece zabezpečuje presnú reguláciu výkonu pece, cez dvierka s priezorníkom môžete sledovať prípravu pokrmov. Dno pece je vyložené šamotovými tehlami s hrúbkou 4 cm, konštrukcia je vyrobená z ušľachtilej ocele. Pec sa na potrebnú teplotu (180 až 250 °C) zohreje za krátky čas (asi 30 až 45 min). Ak sa rozhodnete upiecť si pizzu, jej pečenie potrvá asi 7 min. 

Grilovacia plocha: 65 × 40 cm
Cena: 1 399 €
www.thorma.sk 

TEXT NATÁLIA ŽÁKOVÁ  
ODBORNÁ SPOLUPRÁCA Václav Modelský, WEBER-STEPHEN
FOTO ARCHÍV FIRIEM
ZDROJ časopis Môj dom 7/2017

Kategória: Záhradná technika
Tagy: grilovanie záhradné grily
Zdieľať článok

Diskusia