Pestovanie a údržba trávnika

21. 05. 2009
Zdieľať

Mäkký, poddajný a šťavnato svieži – na taký trávnik sa neviete do sýtosti vynadívať. Nové metódy v starostlivosti o trávnaté plochy uľahčujú väčšinu postupov, vďaka ktorým sa pestovanie trávnika stáva jednoduchšie. Začína sa to výberom správneho osiva.

Trávnik vysadený zo semien je lacnejšou alternatívou v porovnaní s hotovým trávnym kobercom, ale výsledok prináša rovnaký, ak nie väčší pôžitok z hodín strávených na čerstvom vzduchu pri jeho zakladaní. Dôležitý je výber semena, pri ktorom treba zvážiť, ktorý trávnik bude pre vás vhodný. Má slúžiť na okrasu alebo na šport a hry? Mienite ho zakomponovať do otvorenej plochy alebo do tieňa? Okrem odolnosti proti záťaži zvažujte i farbu a rýchlosť rastu. 
 


Pestovanie a údržba trávnika

197649


Pestovanie a údržba trávnika

197636

Na zisťovanie kyslosti pôdy trávnika slúži pH tester. Ak je pôda prekyslená, pridáva sa do nej vápno. (Hornbach) Trávové semená sa kupujú podľa umiestnenia trávnika v slnečnej alebo tienistej zóne a v súlade s plánovaným využitím (dekoratívny, športový, relaxačný). (Foto: Hornbach)

Pestovanie a údržba trávnika

197637

Pomer vzduchu a vody v pôde sa po prevzdušnení upraví napríklad pridaním drobného kremičitého piesku. (Foto: Baumax)

Ak by ste sa lepšie prizreli do záhrad rodinných domov, v mnohých rastú prevažne staré druhy trávy určené na poľnohospodárske účely. Ich nedostatkom je, že vyrastajú do výšky a sú menej husté. Na okrasný trávnik ni sú vhodné, a preto pri nákupe osiva buďte obozretní. Životnosť dobre pestovaného a zdravého trávnika odborníci odhadujú až na 20 rokov.

Odolný trávnik

Musí byť robustný, pevný a odolný proti záťaži. Mal by mať schopnosť rýchlej regenerácie. Môžete na ňom usporadúvať grilovacie večierky alebo ho zmeniť na ihrisko. Takýto trávnik ponúka užívateľom voľnosť, slobodu a relax.

Ozdobný trávnik

Skladá sa z jemných trávových zmesí. Po výdatnej vlahe a sústavnom ošetrovaní nadobudne hustý tmavozelený až zamatový vzhľad. Stáva sa stredobodom pozornosti, spĺňa dekoratívny účel. Je vhodný na tvarovanie podľa vzoru anglického trávnika.

Trávniky určené do tieňa

Na výsadbu trávnika, ktorý má prospievať v tieni, vyberajte špeciálne osivo, ktoré vyhovuje lokalitám obklopeným živými plotmi, stromami alebo záhradnými stenami.

Kým začnete tancovať naboso

Zamatový povrch trávnika je výsledný efekt, za ktorým sa ukrýva veľa práce. Začína sa to prípravou terénu. Na úvod si zvoľte spôsob, akým budete trávnik zavlažovať. Ak povediete pod zemou plastové rúrky s výsuvnými dýzami na povrchu, bude potrebná včasná príprava. Kvalita trávnika bude závisieť aj od obsahu živín v pôde. Sú to najmä fosfor, dusík, draslík a magnézium. Okrem základných musí pôda obsahovať aj ďalšie dôležité prvky, bez ktorých by rast zelene nebol možný, napríklad meď, vápnik, zinok alebo mangán. Správnu kyslosť vyhodnotia prístroje na určovanie pH.

Pôdu skyprite a zarovnajte


Pestovanie a údržba trávnika

197645

Pred výsevom sa zem musí prekopať najmenej na hĺbku rýľa aj napriek tomu, že korienky trávy budú dosahovať iba do hĺbky10 cm. Zároveň odstráňte kamene a staré nečistoty. Ideálna je hlinitopiesočnatá zmes, ktorú nechajte najmenej dva týždne odpočívať, aby v nej nevznikli prepadliny. Potom zem rovnomerne zarovnajte (tlakom na dosky alebo valcovaním). Po rovnomernom výseve sa zem opäť pritlačí a zvlhčí rozprašovaním.

Prvý zostrih trávy

K prvému koseniu pristúpte, keď tráva dorastie najmenej do výšky 8 cm. Pred kosením skontrolujte, či nie sú v pôde kamene. Kosačku nastavte na výšku rezu okolo 6 cm. Ak tráva vyrastie o 4 cm, pokoste ju znovu. Pri kosení si môžete zvoliť rôzne vzory a kresby. Na tento účel sa dajú použiť špeciálne prídavky ku kosačkám. Ideálne sú tiež kosačky s košom na trávu, ktorú môžete skompostovať. Ak chcete ozdobný trávnik, zvoľte veľmi nízky strih: 2 až 4 cm. Ak trávu necháte dlhší čas nepokosenú, burina zaútočí na trávové korienky a steblá a vytlačí ich.
 

Prevzdušnenie trávnika je dôležité

Pri ťažkej alebo príliš namáhanej pôde, v ktorej sa hromadí voda, môže povrch tvrdnúť, takže korene trpia nedostatkom vzduchu a tráva je slabá. Na rad prichádza mierna kultivácia – prekyprenie terénu, pri ktorom sa prerežú koreňové trsy a podporí rast trávnika. Na prevzdušnenie veľkých plôch používajú skúsení pestovatelia špeciálne stroje, ktoré do trávnika zapichujú duté hroty. Po zahĺbení do substrátu vytvárajú niekoľkocentimetrové otvory valčekového tvaru, ktoré umožnia prístup vzduchu ku koreňom. Na plochy, ku ktorým nemajú prístup mechanizmy, sa môžu použiť ručné prevzdušňovače. Prevzdušňovanie je vhodné aj pri podozrení z väčšieho prevlhčenia terénu, ktoré sa môže prejaviť zožltnutými steblami tráv.


Pestovanie a údržba trávnika

197641xxx

Kosačky – suveréni na trávniku

Kosačku vyberajte podľa veľkosti trávnika. Pri rodinných domoch sa osvedčili ľahké a jednoducho ovládateľné modely. Dôležitá je šírka záberu a doplnková výbava. O tom, či sa rozhodnete pre elektrickú, alebo benzínovú kosačku, by mali rozhodnúť členitosť a tvar terénu. Do plochy 800 m2 postačia elektrické kosačky, ale len v prípade, ak nestoja v ceste prívodovému káblu prekážky. Ich výhodou je, že neprodukujú výfukové splodiny. Drobné práce zvládnete s ľahučkou strunovou sekačkou. Ručné multikosačky pokosenú trávu pozbierajú do koša alebo mulčujú na zelené hnojivo, či vyhodia za kosačku. Pohodlie pri držaní zabezpečuje vodiaca rukoväť s mäkkým povrchom. Samozrejmosťou je nastavenie výšky kosenia. Ak chcete udržiavať veľké a nerovné plochy, potom sú rozumným riešením modely so silným benzínovým motorom, ktoré zvládnu na jedno naplnenie nádrže i väčšie náročnejšie práce. Kvalitné kosačky vynikajú dôkladným a presným strihom trávy, majú optimálny zberný kôš a použiť sa dajú aj na vysoké a vlhké trávy. Komfortný pohyb po teréne zabezpečujú kolieska z gumy alebo z mäkčeného plastu so špeciálnym profilom na lepšiu priľnavosť k povrchu.


Pestovanie a údržba trávnika

197643

Náročnejšiu prácu odvedú traktory

Tie dnešné majú neočakávané ergonomické prvky, napríklad odpružené a nastaviteľné sedadlá, odolné proti slnečnej páľave. Moderné ovládacie prvky sú priamo poruke: spojka žacieho noža, vyťahovacia páka na vyprázdnenie koša i centrálne nastavenie výšky kosenia s aretáciou proti samovoľnej zmene nastavenia. Viaceré typy majú jednopedálové ovládanie a priame napojenie volantu na nápravu, ktoré zabezpečujú komfort pri jazde aj kosení. Nájdete medzi nimi aj záhradné traktory, ktoré sú zvlášť vhodné do terénu s prekážkami (krovinami a stromami), pričom hravo zvládnu aj zúžené plochy. Pohodlne dosahujú mimoriadne nízky polomer otáčania. Môžete si zvoliť aj modely s hydrostatickou prevodovkou a s jemným automatickým prepínaním rýchlosti pohybu.

Článok bol uverejnený v časopise Môj dom

Kategória: Záhrada a exteriér Záhradná technika
Tagy: trávnik záhradná technika záhradné kosačky
Zdieľať článok

Diskusia