Čo si všímať pri výbere klimatizácie

07. 08. 2017
Zdieľať

Ste v horúčavách malátni, neviete sa sústrediť ani v noci spávať? Overeným riešením je klimatizácia. Zariadenia typu split – s vnútornou a vonkajšou jednotkou – sa už v našich domácnostiach pomaly stávajú štandardom. Čo všetko je dôležité zohľadniť pri výbere?

1 Optimálny počet

Prvou dôležitou otázkou je, koľko miestností chcete vychladiť. Základný variant je split, teda delený systém, ktorý pozostáva z jednej vnútornej a jednej vonkajšej jednotky, ktorou vychladíte jednu miestnosť. Pre viac miestností budete potrebovať tzv. multisplit, pri ktorom jedna vonkajšia jednotka obslúži dve a viac vnútorných.

2 Správny výkon

Ďalším z kľúčových kritérií pri výbere klimatizácie je jej výkon. Pokiaľ je príliš vysoký, prístroj sa priebežne zapína a vypína. Naopak, jednotka s poddimenzovaným výkonom bude v prevádzke nepretržite a napriek tomu sa nedosiahne požadovaná teplota, pričom hrozí jej namrznutie. Oba prípady majú za následok vyššiu spotrebu elektrickej energie a väčšie opotrebovanie zariadenia. Vhodný výkon možno orientačne vypočítať na základe rozlohy miestnosti – na vychladenie 10 m2 bežného obytného priestoru je potrebný asi 1 kW výkonu. Na presný výpočet je však okrem veľkosti priestoru potrebné zohľadniť aj rozmery zasklených plôch, ich orientáciu a tienenie, izoláciu obvodových stien či počet elektrospotrebičov.

 


Čo si všímať pri výbere klimatizácie

Čo si všímať pri výbere klimatizácie

Optimálna teplota v miestnosti je v lete 24 až 26 °C. Dôležitá je však aj vlhkosť a rýchlosť prúdenia vzduchu – jej zvýšenie o 0,1 m/s pociťujeme ako ochladenie o 2 až 3 °C. Studený vzduch prirodzene klesá k zemi, preto nie je potrebné smerovať jeho prúd priamo na ľudí, na posteľ alebo na sedačku. To by mohlo mať nepríjemné následky.

3 Umiestnenie vnútornej jednotky

Najbežnejšie sú nástenné zariadenia, do podkroví sú vhodnou alternatívou parapetné jednotky, ktoré sa inštalujú pod okno. Ďalšou možnosťou sú jednotky určené na montáž do podhľadu alebo tzv. flexi jednotky, ktoré sa môžu montovať aj na šikmý strop. Klimatizácia by mala byť zároveň umiestnená tak, aby prúd vzduchu nesmeroval tam, kde sa ľudia zdržiavajú najčastejšie. Pri prístrojoch vybavených tzv. viaczónovým inteligentným okom tento problém odpadá – automaticky totiž nasmerujú prúd vzduchu mimo zóny s pobytom osôb.

4 Hlučnosť

Najmä ak chcete klimatizáciu umiestniť do spálne, mali by ste sledovať aj jej hlučnosť, a to predovšetkým v nočnom režime. (Na ilustráciu: šepot má intenzitu asi 20 dB.) Hluk, ktorý sa zdá vo dne prijateľný, sa totiž v noci stane nepríjemným. Režim Silent umožní znížiť hlučnosť vnútornej jednotky o niekoľko dB, podobná funkcia môže byť k dispozícii aj pri vonkajšej jednotke.

5 Doplnkové vybavenie

Ak klimatizácia zvládne okrem chladenia aj ďalšie úlohy, stáva sa zaujímavejšou investíciou. Medzi štandardné prevádzkové režimy dnes patrí vykurovanie (keďže klimatizácia funguje na princípe tepelného čerpadla, môže ísť o výhodnú možnosť), odvlhčovanie a ventilácia. Klimatizačné jednotky obvykle obsahujú prachové filtre, ktoré vzduch vyčistia od najväčších nečistôt. Hlavne alergici však ocenia špeciálne filtre – odstránia zo vzduchu až 99 % nečistôt vrátane baktérií, vírusov, plesní a roztočov. Technologicky najdokonalejšie filtre, napríklad flash streamer v klimatizácii Daikin Ururu Sarara, dokážu rozkladať aj nebezpečné chemické zlúčeniny, ako sú formaldehydy a ďalšie prchavé organické látky.

Ak používate splitovú klimatizáciu asi 20 dní za mesiac a teplotu znižujete v priemere o 9 °C, v priemernom trojizbovom byte s výmerom 80 m2 vás jej prevádzka vyjde asi na 50 €.

6 Inteligentné ovládanie

Dôležitým kritériom sa dnes stáva aj možnosť SMART ovládania cez mobil či tablet. Napríklad Daikin Emura R32 má zabudovaný WiFi modul, ktorý umožňuje regulovať teplotu, množstvo vzduchu aj ostatné procesy prakticky odkiaľkoľvek pomocou jednoduchej mobilnej aplikácie. Zaujímavá je aj funkcia IFTTT (If This Then That); tá dokáže zapnúť klimatizáciu na základe vonkajšej teploty a GPS senzora v aute alebo mobile. Majiteľom tak prináša maximálny komfort.

7 Spotreba energie

Dôležitá je nielen cena klimatizácie, ale aj jej spotreba, v ktorej sa ľahko zorientujete podľa energetickej triedy. Ak chcete presnejšiu informáciu, sledujte parametre EER pre chladenie a SER pre vykurovanie – ide o pomer chladiaceho (vykurovacieho) výkonu a spotrebovanej energie. Platí pritom, že čím vyšší je koeficient, tým úspornejšia je klimatizácia. Rozdiel v spotrebe môže byť aj desiatky percent, takže cena drahšej klimatizácie sa vám môže vrátiť už za 2 – 3 roky.

 

Niektoré klimatizácie je možné napojiť na sofistikované domáce siete alebo na centrálne riadenie domácnosti, tzv. Smart home.

Odporúčame

Daikin Emura

Jednotka Daikin Emura získala viaceré ocenenia za dizajn. Antialergénny filter so striebornými časticami čistí vzduch a eliminuje 99 % alergénov. Ovládať ju môžete jednoduchou aplikáciou cez smartfón odkiaľkoľvek. Vysoká energetická účinnosť A+++. Disponuje funkciou tzv. viaczónového inteligentného oka: vďaka nej je vzduch nasmerovaný mimo zóny, kde sa práve nachádza človek. Ak v miestnosti nie sú žiadne osoby, automaticky sa prepne do energeticky úsporného režimu. Pracuje s  chladivom R32, ktoré je ekologickejšie a účinnejšie (znižuje spotrebu energie). Cena za split: od 1 550 €


Daikin Emura

Čo si všímať pri výbere klimatizácie


Daikin Emura

Panasonic Etherea

Klimatizácia z nového radu Z získala ocenenie iF Product Design Award za rok 2017 za elegantný dizajn, nízku hlučnosť (19 dB), energetickú účinnosť (trieda A +++) a úsporné rozmery s hĺbkou len 20 cm. Efektívne šetrí energiou vďaka funkcii ECONAVI, ktorá automaticky nastavuje chladiaci výkon podľa počtu osôb v miestnosti a intenzity slnečného žiarenia. Je tiež vybavená účinným filtrom vzduchu a technológiou nanoe, ktorá odstraňuje až 99 % škodlivín. Pracuje s chladivom R32, ktoré je šetrné k životnému prostrediu. Cena za split: od 1 050 €


Panasonic Etherea

Čo si všímať pri výbere klimatizácie


Panasonic Etherea

Vonkajšiu jednotku klimatizácie treba umiestniť tak, aby nebola vystavená nárazovému vetru. Je tiež potrebné počítať s prístupom na servis a vyriešiť odvádzanie alebo zachytávanie kondenzátu (môže ho byť asi 3 – 5 l za deň).

Na určenie vhodného výkonu klimatizačnej jednotky je dôležitá veľkosť miestnosti, ktorú chcete vychladiť. Ak chcete mať približnú predstavu, môžete sa riadiť touto tabuľkou:

do 25 m2

2,5 kW

25 – 40 m2

3,5 kW

40 – 60 m2

5 kW

viac ako 60 m2

6,8 kW a viac

Text: Erika Kuhnová

Odborná spolupráca: Daikin

Foto: archív firiem

Kategória: Energia
Tagy: daikin klimatizácia klimatizácie do bytu
Zdieľať článok

Diskusia