Najčastejšie hygienické chyby v domácnosti: Aj vy si myslíte, že baktérie u vás nemajú šancu?

06. 08. 2017
Zdieľať

Myslíte si, že u vás baktérie a vírusy nemajú šancu? Alebo patríte k tým, ktorí tvrdia, že čistota škodí? Existuje niekoľko veľmi častých chýb, ktorými dávame šancu baktériám a vírusom šíriť sa v našej domácnosti.

Tieto hygienické nehody sa nemusia vždy vyplatiť, dokážu sa škaredo vypomstiť. Mnohé vyplývajú z naučených zaužívaných návykov, iné súvisia s používaním modernej techniky – a vy si ich ani neuvedomujete. O aké chyby ide?

Mobily a tablety

Začnime posledne spomínanou modernou technikou. Dotykový displej je úžasnou vecou, ale uvedomujete si čo všetko na ňom môže prežívať? Ako často si čistíte dezinfekčnými obrúskami displej mobilu či tabletu? Určite ho používate aj vtedy, keď nemáte umyté ruky – na verejných priestranstvách, keď ste sa predtým dotýkali napríklad tyče v MHD či nákupného košíka. I to je spôsob, akým môžete ľahko ochorieť.

 


Najčastejšie hygienické chyby v domácnosti

Najčastejšie hygienické chyby v domácnosti
isifa/shutterstock

Najväčšie nečistoty sú v kuchyni

Pozrieme sa však do kuchyne, kde spravidla číha najviac hrozieb. Myslíme si, že táto miestnosť, kde sa varí a často všeličo umýva by mala byť čistá, ale často je opak pravdou. Ako je to možné? Britská The Royal Society for Public Health odhalila najčastejšie chyby pri hygiene v kuchyni. Robíte ich aj vy?

Keď to dobre vyzerá i vonia, môžete to zjesť

Nie vždy je prítomnosť patogénov viditeľná, či poznať pachom alebo chuťou. Škodlivé baktérie môžu v strave existovať i bez toho, aby ich bolo vidieť a cítiť. Takže, ak je niečo po záruke, určite to nejedzte – i keď to ešte dobre vyzerá alebo nepáchne. Tiež to neznamená, že takúto zeleninu a ovocie nemusíte umývať, práve naopak!


Najčastejšie hygienické chyby v domácnosti

Najčastejšie hygienické chyby v domácnosti
isifa/shutterstock

Rovnaké klieštiky či vidlička

Chyba, ktorú najčastejšie robíme pri grilovaní vonku, ale stáva sa i doma je veľmi nebezpečná. O čo ide? O používanie rovnakých klieštikov alebo vidličky na hotové a surové mäso, či na šľahanie vajíčka a neskôr na hotové jedlo. Isteže, príde vám to normálne, že napichnete pripravené mäso vidličkou a dáte ho na panvicu alebo na rošt a upečené rovnakou vidličkou  alebo klieštikmi preložíte do misy alebo rovno na tanier. Ale viete, čo všetko s nimi prekladáte?

 

Hygiena kuchynskej linky

Mimochodom viete o tom, že na kuchynskej linke a pracovnej doske, ale aj kuchynskom drese, batérii či dokonca obkladačkách žije viac nebezpečných mikroorganizmov ako na doske toalety? Je to spôsobené nedostatočnou hygienou po príprave mäsa, či umývaní zeleniny. Na čerstvej zelenine sa nachádza mnoho patogénov. Umývaním síce časť zmyjete, ale ak dôsledne nevydezinfikujete dres, pracovnú dosku, príbor, nôž, neumyjete si ruky a tak ďalej, môže to mikroorganizmami len tak kvitnúť. Vlhkosť a teplo je ich živnou pôdou.


Najčastejšie hygienické chyby v domácnosti

Najčastejšie hygienické chyby v domácnosti
isifa/shutterstock

Kuracie neumývať?

S mäsom je to ešte náročnejšie. Odborníci upozorňujú na to, že surové kuracie mäso by sme nemali umývať, pretože umývaním ho nezbavíme nebezpečných mikroorganizmov – tie zničí jedine varenie. Akurát ich takto rozšírime po svojej kuchynskej linke a drese a možno ešte ďalej. Približne šesťdesiat percent kuracieho mäsa totiž obsahuje Campylobacter, ktorý umývaním rozhodne nezničíte a môže spôsobiť vážne problémy. A to nie je jediná baktéria ktorou môžete seba, ale aj celú rodinu pri zlej hygiene v kuchyni nakaziť. Na mieste je teda vždy po príprave mäsa, ale aj umývaní či čistení zeleniny antibakteriálna očista na tieto účely určeným prípravkom.


Najčastejšie hygienické chyby v domácnosti

Najčastejšie hygienické chyby v domácnosti
isifa/shutterstock

Surové pri hotovom

Veľmi častou chybou je ukladanie surových vajec, mäsa, zeleniny, ktoré môžu byť kontaminované pri jedle hotovom, určenom na priamu konzumáciu. Stačí nenápadný kontakt medzi surovým a určeným na jedenie a už môže byť problém. Vhodné je určiť si priestor kam  pravidelne ukladáte surové potraviny určené na spracovanie a umytie a kam hotové. Nemiešajte to.

Text: Sabína Zavarská

Foto: isifa/shutterstock

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Zdieľať článok

Diskusia