Máte radi červenú? Tento rodinný dom vás osloví!

14. 08. 2017
Zdieľať

Máte už plné zuby fádnych domov a interiérov? Čierno biela kombinácia je určite fajn, ale nie každý má rád sivú a béžovú, ktorými sa v súčasnosti tento kontrast dopĺňa. Projekt rodinného domu z architektonického ateliéru ROSA – ARCHITEKT zvýrazňuje červená. Žiari z časti fasády, ale osviežuje aj interiér. Vôbec však nejde len o farebnosť...

Farebné riešenie s nápadom

Červenú mnohí považujú za agresívnu farbu, ale na časti domov a v interiéroch môže pôsobiť veľmi elegantne a stimulujúco, najmä ak je použitá s vkusom a zmyslom pre štýl. Červeným dreveným obkladom sú z exteriéru obložené dve časti domu – jemne vyčnievajúci vstup a jednopodlažný objem domu, na ktorom je terasa z druhého nadzemného podlažia. Vychádza sa z neho na krytú terasu na prízemí.

Tieto dve červené časti sú spojené červeným dreveným obložením aj pozdĺž jednej steny domu, ale len do výšky prízemia. Takmer celá dvojpodlažná časť domu je omietnutá nabielo.

 


Rodinný dom na Kvíčale

Rodinný dom na Kvíčale
Ing. Petr Košťál


Rodinný dom na Kvíčale

Rodinný dom na Kvíčale
Ing. Petr Košťál

Zaujímavosti interiéru a dispozičné riešenie

V interiéri túto farbu môžete vidieť na dvoch hlavných miestach. Prvým sú steny schodiska, ktoré vedie z haly na druhé nadzemné podlažie a druhým červená sedacia súprava v obývacom priestore. Červenastý motív má aj krb v obývačke, ktorá je spojená s jedálňou a mierne oddelenou kuchyňou. Mimochodom, práve táto časť interiéru sa nachádza v červeno obloženej časti domu. Uhladený elegantný interiér zaujímavo kontrastuje so stropom z pohľadového betónu, ktorý nájdete nielen v spoločenských priestoroch, ale aj na chodbe.


Rodinný dom na Kvíčale

Rodinný dom na Kvíčale
Ing. Petr Košťál

Na prízemí sa tiež nachádza technická miestnosť prístupná z haly, kúpeľňa a pracovňa, ktorú je tiež možno využiť ako izbu pre hostí. Na druhom nadzemnom podlaží sa nachádzajú tri spálne, kúpeľňa a samostatné WC. Zo spální detí je možné vyjsť na terasu.


Rodinný dom na Kvíčale

Rodinný dom na Kvíčale
Ing. Petr Košťál

Súkromie podporil aj výber umiestnenia stavby

„S ohľadom na polohu existujúcej komunikácie je dom navrhnutý v juhovýchodnej časti parcely. To umožňuje zachovať dostatočné odstupy od okolitých objektov a zároveň maximálne využiť zostávajúce časti pozemku pre záhradu. Táto poloha je tiež veľmi výhodná kvôli výhľadu – severozápadným smerom je výhľad na Krkonoše,“ vysvetľujú prístup k realizácii projektu architekti. 

 


Rodinný dom na Kvíčale

Rodinný dom na Kvíčale
Ing. Petr Košťál

Hra so strechami

Samostatne pri dome stojí druhý biely objekt – garáž, ktorý mierne odtláča samotný dom od ulice do priestoru väčšieho súkromia. Zachovaniu súkromia prihrávajú aj malé pásové okná v stene domu od ulice, naopak do priestoru záhrady, kam sa dom otvára sú orientované veľké presklenia a exteriérové terasy. Z dôvodu požadovanej nízkej energetickej náročnosti je väčšina okien v dome riešených ako neotvárateľné. Dom, i garáž majú pultovú strechu, ale s ohľadom na celkovú kompozíciu má strecha opačný sklon ako dom. Orientácia hrebeňov je zhodná.


Rodinný dom na Kvíčale

Rodinný dom na Kvíčale
Ing. Petr Košťál

Rodinný dom na Kvíčale

Architektonický ateliér: ROSA – ARCHITEKT

Architekti: Ing. arch. Michal Rosa, Ing. arch. Martina Rosová

Lokalita: Suchovršice, okres Trutnov, ČR

Úžitková plocha: 191 m2

Garáž: 45 m2

Projekt: 2009 až 2010

Realizácia: 2010 až 2013

Sabína Zavarská

Foto: Ing. Petr Košťál

Kategória: Návšteva
Tagy: novostavby rodinný dom rosa Suchovršice trutnov
Zdieľať článok

Diskusia