Buďte prísni na plastové okná

29. 06. 2009
Zdieľať

Staviate dom alebo sa rozhodujete, či vymeniť staré okná za nové? Dajte si záležať na výbere, pretože s oknami prežijete dlhý čas. Náročnosť a voľba kvalitného výrobcu sa oplatia.


Buďte prísni na plastové okná

203681
Daniel Veselský

Čo chceme od okien

Predovšetkým by nám malo záležať na tom, ako dobre okná tepelne izolujú, pretože nám môžu významne pomôcť šetriť energiu na vykurovanie. Nekvalitnými oknami môže unikať približne 50 % tepla! Okná musia plniť aj izolačnú funkciu pred hlukom zvonka. Bežné dvojité okno zníži vonkajší hluk asi o 30 dB, ale okno s dokonalejšou zvukovou izoláciou zvládne pohltiť takmer 50 dB. Samozrejmosťou by mala byť aj izolácia pred vlhkosťou. Na všetkých týchto izolačných efektoch sa podieľajú rám a sklo. Na lepšiu tepelnú izoláciu sa dnes už v našich podmienkach nikdy nepoužíva jediná vrstva skla. Na trhu nájdete najbežnejšie dvojsklá, prípadne trojsklá, sklá kombinované s fóliou, pri ktorých vzduchovú vrstvu medzi sklenými tabuľami nahrádza lepšie izolujúci plyn argón alebo kryptón. Odporúča sa zistiť si, z akých profilov sú vyrobené rámy okien, okrem iného aj preto, že v ich útrobách sa môže skrývať rozličný počet komôr. Donedávna sa vyrábali trojkomorové okná, dnes sa za najnižší štandard považujú päťkomorové, ale na trhu sa objavujú stále novšie a vylepšené typy. Vždy neplatí „čím viac komôr, tým lepšie“, záleží totiž aj na tom, ako je konštruovaný profil, aké silné má steny a priehradky komôr alebo aké používa tesnenie. Priveľa komôr môže viesť k zväčšeniu bežnej šírky okna na neštandarnú – zo 7 až 8 cm na 10 až 11 cm, čo môže predražiť inštaláciu a takisto z estetického hľadiska zhoršiť vzhľad okna.

 


Buďte prísni na plastové okná

203684

Energetické úspory sú v móde

Okná patria k miestam, ktorými z budov uniká najviac tepla, preto sú z hľadiska úspor mimoriadne dôležité. Vhodné sú také okná, ktoré dokonale tesnia, neprepúšťajú von teplo, ale naopak – dokážu prepúšťať dovnútra slnečné lúče a zadržať ich teplo. Pri nových oknách nesmie koeficient priepustnosti tepla presiahnuť hodnotu 1,7 W/(m2 . K). Na dosiahnutie tejto hodnoty stačí osadiť okno s päťkomorovým profilom a bežným zasklením, kombinovaním kvalitných tepelnoizolačných dvojskiel s plastovými rámami delenými na päť až šesť komôr. Priaznivejšie hodnoty dosahuje systém, ktorý má šesť komôr, pri konštrukčnej hĺbke 76 mm s koeficientom prechodu tepla len 1,1 W/(m2 . K). Aj keď vonku mrzne, tieto okná majú na vnútornej strane vysokú teplotu, takže sa v obytných priestoroch domu vytvára príjemná klíma. Energiu možno usporiť aj správne zvolenými a nainštalovanými závesmi, ktoré nebránia cirkulácii tepla. Záclony a závesy by mali siahať iba do úrovne parapetu a medzi oknom a závesom by mala byť zachovaná vzdialenosť 30 cm.

Okná by mali fungovať ako radiátory – mali by prepúšťať teplo len jedným smerom. To môže zabezpečiť selektívna kovová vrstva na tabuľkách, ktorá pôsobí ako polopriepustné zrkadlo. Slnečné žiarenie prejde dovnútra domu, kde sa premení na teplo, ale von už táto energia nemôže vyjsť. Tak výrazne ušetríte za kúrenie. Preto je dobré orientovať najviac zasklené plochy domu (zvyčajne ide o spoločenské miestnosti, ako je napríklad obývacia izba či jedáleň) na juh. Aby sa v lete interiér domu príliš nezahrieval, je nutné zatieniť okná roletami alebo žalúziami. Na tento účel môže poslúžiť aj presah strechy alebo balkóna nad oknami (vypočítaný tak, aby v lete tienil, ale v zime nie, pretože počas zimy je slnko nižšie).

 


Buďte prísni na plastové okná

203683

Osadenie okna do plášťa budovy

Rovnako ako výber je dôležité aj umiestnenie okennej konštrukcie v obvodovej stene. Len správne osadené okná môžu plniť riadnu izolačnú funkciu. Častým problémom sú energetické straty tepelnými mostami, ktoré vznikajú v miestach napojenia okna na obvodové múry. Kvalitné vyplnenie a utesnenie okenných škár má preto významný vplyv na tepelnoizolačné vlastnosti okenných výplní. Je vhodné, ak izoterma profilu nadväzuje na izotermu stavebného materiálu. Aby izolácia škáry plnila svoju funkciu, je nevyhnutné utesniť ostenie parotesnou fóliou z interiéru a difúznou fóliou z exteriéru. Ostenie treba dodatočne zatepliť izolačnou vrstvou hrubou 30 až 40 mm. Dbať treba aj na používanie kvalitnej montážnej izolačnej peny. Progresívni výrobcovia riešia tepelný most v tomto mieste aj ponukou dostatočne vysokých profilov, ktoré nenarúšajú harmonický vzhľad fasády.


 

Úpravy plastových okien a starostlivosť o ne

Plastové okná sú správnou voľbou pre toho, kto chce mať s nimi čo najmenej starostí. V niekoľkých ohľadoch sa však vyplatí opatrnosť. Dajte si pozor na mechanické poškodenie rámov vlastnoručnými „majstrovskými“ zásahmi. Montáž rôznych bezpečnostných zariadení na tieto okná radšej prenechajte odborníkom (môže ísť napríklad o elektronické alebo mechanické zabezpečenie okien, senzory proti otrasom, magnetické kontakty, mreže, zámky a podobne). Len tak zachováte funkčnosť okien a dodržíte záručné podmienky. Údržba plastových okien je jednoduchá: rámy stačí umyť roztokom bežného prostriedku na umývanie, ale lepšie je používať prípravky vyvinuté špeciálne na čistenie rámov takýchto okien. Plastové okná nečistite abrazívnymi (drsnými) prostriedkami, drátenkami, organickými rozpúšťadlami či žieravinou. Raz za rok premažte kvapkou oleja všetkych pohyblivé časti kovania, vyčistite odvodňovacie kanáliky, skontrolujte funkčnosť kovania a prípadne ho nechajte odborne opraviť.

 


Buďte prísni na plastové okná

203682

Nové trendy vo farebnosti okien

Možno si myslíte, že plastové okná majú veľa výhod, ale obmedzovali by vás v rozlete jednotvárnou farebnosťou rámov. To už dnes neplatí. Môžete si vybrať zo širokej škály farieb, odtieňov a povrchových úprav plastových rámov. V súčasnosti kupujúci dávajú prednosť farebným oknám pred bielymi. Populárne sú najmä dekory dreva, ale čoraz väčší záujem je aj o jasne farebné okná, ktoré ladia so súčasným štýlom architektúry, vhodné sú však aj na rekonštrukciu starších budov.

Farebná vrstva dodáva rámom saténový vzhľad a zvyšuje ich odolnosť proti mechanickému poškodeniu. Vnútorné a vonkajšie časti okenného profilu môžete kombinovať, takže zvonku môžu byť okná napríklad biele a zvnútra zelené. Pre náročnejších zákaznikov je určená exkluzívna povrchová úprava, ktorá oknu dodáva luxusný kovový vzhľad. Takéto okná sú vhodné pre technicky ladené budovy a vďaka svojmu industriálnemu vzhľadu vyhovujú súčasným trendom.
 

Okná v energeticky úsporných domoch
V budúcnosti sa dá očakávať, že ceny energií budú stúpať a že sa čoraz viac bude presadzovať trend šetrenia prírodnými zdrojmi. Už dnes preto rastie počet novostavieb, ktoré na vykurovanie spotrebujú len minimum energie. Plastové okná sú v nastúpenom trende významnými pomocníkmi.

V nízkoenergetických domoch, ktoré nemajú systém vetrania rekuperáciou, ale pritom sú veľmi dobre utesnené, vzniká potreba cielene vetrať. S teplom sa totiž vnútri miestnosti zadržiava aj vzdušná vlhkosť, ktorú produkujeme varením, umývaním či dýchaním. Ak priestory dostatočne nevetráme, môže vzdušná vlhkosť kondenzovať a spôsobiť na stenách škvrny alebo podporiť rast plesní. Aby sme sa tomu vyhli, treba intenzívne vetrať, najlepšie prievanom, približne 10 až 15 minút. V závislosti od užívania priestorov sa odporúča takto vyvetrať dva- až päťkrát za deň. Počas vetrania vypnite kúrenie, aby ste neplytvali energiou.

Väčšina okien dnes využíva systém mikroventilácie, t. j. malých štrbín (ide o obdobu netesností v starých oknách), ktoré môžeme vytvoriť zvolením určitej polohy kľučky na okne (zvyčajne je to štvrtá poloha kľučky). Niektoré systémy umožňujú aj možnosť vetrania pomocou špeciálnej vetracej klapky priamo na okne, ktorá funguje na príncípe rozdielneho tlaku vzduchu vonku a vnútri domu.

Či chcete dosiahnuť štandard nízkoenergetického domu, alebo nie, rozhodne sa vyplatí sledovať hodnotu koeficienta prechodu tepla okenným rámom. Súčasné nízkoenergetické domy často používajú šesťkomorový profil okenného rámu so stavebnou hĺbkou 75 až 90 mm s Uf ≤ 1,1 W/(m2 . K) a s celkovou priepustnosťou slnečného žiarenia gmin = 0,5.

Na použitie v pasívnych domoch sú určené profily s komorami vypenenými špeciálnou izolačnou penou, ktorá výrazne znižuje prechod tepla rámom na minimálny koeficient prechodu 1,0 W/(m2 . K) pri zachovaní štandardnej konštrukčnej hĺbky rámu 76 mm. Osadenie izolačného trojskla s maximálnou silou 44 mm ešte zníži túto hodnotu o tretinu na 0,74 W/(m2 . K), čo spĺňa aj tie najnáročnejšie normy pre energeticky pasívne domy.

Na lepšiu izoláciu profily niektorých plastových okien rozširujú stavebnú hĺbku až na 110, prípadne 120 mm, čo komplikuje samotnú inštaláciu. Pritom požadované parametre možno dosiahnuť pri profiloch navýšením počtu komôr alebo zosilnením stien profilu, prípadne odstránením kovovej výstuže a spevnením profilu, napríklad sklenenými vláknami. Problém v prípade bezvýstužových rámov tkvie v tom, že profily v sebe (na spevnenie) obsahujú sklené vlákna a plast tak nemožno recyklovať.

 

Článok bol uverejnený v publikácii Všetko o stavbe domu, JAGA GROUP 2009

 

Kategória: Okná Stavba a rekonštrukcia
Tagy: okná plastové okná
Zdieľať článok

Diskusia