Elektrické grily v redakčnom teste: Plusy a mínusy najnovších modelov

11. 09. 2017
Zdieľať

Pomôžu v kuchyni, vyčaria spoločenskú atmosféru za stolom. Ak príde na rýchlu tepelnú úpravu čerstvých surovín, elektrické grily sú jasnou voľbou. Stačí len otočiť kolieskom termostatu a horúcu platňu máte pripravenú – na lenivé nedeľné raňajky, ale aj na slávnostné menu rodinnej oslavy.

čo by ste mali VEDIEŤ

1. Povrch

Teflón, ilag, keramika alebo špeciálny povlak? V princípe na tom vôbec nezáleží. Na rozdiel od panvíc či pekáčov majú výrobcovia škálu teplotného rozsahu pod dokonalou kontrolou. Vždy vyberajú na nelepivú vrstvu také materiály, ktoré ladia s nastaveným rozsahom termostatu. Vašou úlohou je iba to, aby ste si k pribalenému kuchynskému náradiu na pomoc vždy pribrali iba také, ktoré zohriaty povrch nepoškriabe.

2. Teplota

Intenzívny ohrev dokáže zachovať v surovinách šťavu, pozvoľné tempo grilovania dá zas každej porcii jemnosť. Je iba na vás, aby ste zvolili taktiku grilovania zladenú so svojou chuťou. Hoci zvyčajne nemáte k dispozícii displej alebo ciferník, ktorý by vám zobrazil aktuálnu teplotu na grile, vždy sa môžete orientovať aspoň podľa číselných symbolov. V návode zvyčajne nájdete doplnkové informácie o konkrétnych teplotách, ktoré im zodpovedajú.

3. Kontakt

Jedna plocha alebo dve? V kuchyni oceníte zatvárací formát kontaktného grilu, za stolom je šikovnejšia veľká plocha, na ktorú suroviny ukladáte. Nenechajte sa však pomýliť vzhľadom grilu v regáli v predajni. Mnohé sú riešené tak, aby ste ich mohli používať vo viacerých polohách. Vďaka tomu dokážu ponúknuť všestrannosť, aby ste jediným prístrojom zvládli všetky druhy grilovania.

4. V rovine 

Každý gril je riešený tak, aby šťava čo najrýchlejšie odtekala do zbernej misky pod ním. Ak sa však rozhodnete na grile piecť vajíčka alebo liate cesto, bude vám záležať na tom, aby sa udržali na tom mieste, kam ste ich položili. Grily zvyčajne nie sú vybavené nožičkami na doladenie polohy, mali by ste mať však istotu, že ich dokážete podložiť do roviny. Niekedy nestačí, ak je v dokonalej rovine stôl, gril má svoj vlastný sklon.

5. Pary a dym

Elektrické grilovanie nie je bez pár a dymu. Všetky šťavy a tuky okamžite na rozpálenej platni karamelizujú tak, akoby ste ich pomaly kvapkali na rozpálenú panvicu. Preto je fajn, ak vopred myslíte na dobré vetranie, hoci by šlo iba o vnútorný obeh s uhlíkovým filtrom. Na terase to nijako nevnímate, ak sa však z prechádzky vrátite do jedálne, kde sa grilovali plátky kuraciny, budete ich cítiť aj na druhý deň.

6. Udržať teplé

Každý z grilov má aj nízkoteplotné výkonové stupne, ktoré oceníte pri všetkých hotových porciách. Dokážete ich po grilovaní udržať príjemne teplé, rovnako ich viete zohriať bez toho, aby ste si zašpinili nový riad a kuchynské spotrebiče. Niektoré z grilov si dokážu poradiť aj so spracovaním mrazených surovín a polotovarov – rozmrazujú alebo pri automatických programoch prerátajú čas tak, aby vzali fázu rozmrazovania do úvahy.

7. Údržba

Čistenie elektrických grilov nie je žiadna veľká veda, ak si túto úlohu nenecháte až na samý koniec. Vo chvíli, keď vypnete ohrev, mali by ste použiť papierovú utierku na to, aby ste z pečúcich platní zotreli zvyšky štiav a omastku. Zostane vám tam iba tenučký film, ktorý potom hravo zmyjete pomocou teplej vody a saponátu. Platí to nielen pri griloch s pevne osadenými platňami, ale i tam, kde ich viete vytiahnuť von.

Kapacita

Každý kúsok plochy grilu sa počíta, a to doslovne. Grilovanie je zväčša o pestrosti, pri ktorej kombinujete rôzne druhy surovín.

Platňa

Rebrovaná plocha s odtokovými kanálikmi, hladká platňa alebo oboje? Už pri výbere by ste mali vedieť, akým spôsobom chcete gril používať.

Regulácia

Jednoduchý bimetalový termostat je vo svete elektrických grilov klasikou, z času na čas sa však objaví model so senzormi, ktorý to s precíznosťou myslí vážne.

Veko

Pri grilovaní na terase môže zavážiť, či dokážete ochrániť suroviny na grile pred chladnými závanmi vetríka. Veko vám pri plochom grile rozšíri aj škálu grilovaných surovín.

Údržba

Ak je možné platne z grilu vytiahnuť, údržba je oveľa jednoduchšia. Hravo vymyjete zatečené tuky, ktoré nebudú v škárach starnúť.

 

HLAVNÉ JE UŽÍVAŤ SI POHODU

Nikam sa neponáhľať a spraviť si deň krajším. Ak vezmete toto heslo pri používaní elektrických grilov na vedomie, rýchlo preniknete do nového kulinárskeho sveta. Steak namiesto rezňa, hamburger namiesto fašírky a krokety namiesto vyprážanej zeleniny. To všetko dokážete v kuchyni pripraviť na elektrickom grile bez toho, aby ste museli vystávať za sporákom pri panvici, z ktorej strieka rozpálený olej.

Podobné je to vo chvíľach, keď varenie a servírovanie zlúčite do jedného kroku za prestretým stolom. Či už to bude na terase, alebo v dobre vetranej jedálni, všetko sa spojí v príjemnej atmosfére. Bez ohľadu na to, či každý griluje sám za seba alebo za všetkých vezmete pod patronát tepelnú úpravu pripravených porcií. Bavíte sa, a pritom vlastne pracujete.

Marcela testuje

Je v tom kus zábavy a kulinárskeho pôžitkárstva. Hoci sa vzduchom nenesie vôňa rozpálenej pahreby z uhlíkov, pri elektrickom grile zažívate rovnako intenzívne vône ako pri tradičnom grilovaní. Na terase, v jedálni, v kuchyni.

TESTOVANÉ MODELY

víťaz testu


víťaz testu  Tefal Optigrill+ XL GC722D34

Tefal

Tefal Optigrill+ XL GC722D34

Ohrev: 2 180 W, inteligentný automat
Grilovacia plocha: 2 odnímateľné platne, 40 × 23 cm 
Povrch: nepriľnavý teflón, vrúbkovanie

PLUSY: Vložíte do grilu suroviny, zaklapnete platne, zvolíte niektorý z automatických režimov a celé grilovanie sa uskutoční bez vášho dozoru. Automat podľa hrúbky prispôsobí čas tepelnej úpravy tak, aby vás vyzval vo chvíli, keď dosiahne niektorú z trojice úrovní prepečenia. Pripravíte steaky, ryby, slaninu i hydinové mäso, bariérou nie sú ani mrazené polotovary. Múdra elektronika pri každom grilovaní dosiahne opakovane rovnaký výsledok a nám sa páčil nielen softvér výborne vyladený na kuchynské zvyky, ale aj slušná kapacita, ktorá pokryje aj potreby väčšej domácnosti.

+++++ (päť)                                                                  239 €

www.tefal.sk


Ariete 760

Ariete 760
www.vzdy.sk

Ariete 760

Ohrev: 1 600 W, bimetalová regulácia
Grilovacia plocha: odnímateľná platňa s pokrievkou, 40 × 30 cm 
Povrch: nepriľnavý, vrúbkovanie + hladká plocha

PLUSY: Ak hľadáte šikovný gril na spoločné posedenie na terase, bude sa vám páčiť veľká grilovacia plocha so sklenou pokrievkou. Naložíte na ňu nielen slaninku, bôčik, vajíčka, zeleninu a chlieb, ale i všetky druhy mäsa, ktoré si žiadajú dlhšiu tepelnú úpravu. Sklený štít vytvára pod sebou klímu, v ktorej sa každá porcia pečie z oboch strán bez toho, aby sa mäso vysušilo. Páči sa nám jednoduchá údržba aj rovnomerné rozloženie tepla.

MÍNUSY: Gril nie je možné uložiť do skrinky tak, aby stál na boku. Na skladovanie si žiada viac miesta.

++++ (štyri)                                                                   64,99 €

www.vzdy.sk


Sencor SBG 3051BK

Sencor SBG 3051BK
Sencor

Sencor SBG 3051BK

Ohrev: 1 800 W, bez regulácie
Grilovacia plocha: 2 pevné platne, 23 × 24 cm 
Povrch: nepriľnavý, vrúbkovanie

PLUSY: Je to malý, ale dobre stavaný transformer, ktorý raz poslúži v otvorenom stave pri rodinnej grilovačke za raňajkovým stolom a inokedy zasa v kuchyni v zatvorenej alebo polootvorenej polohe pri pečení plátkov mäsa, hamburgerov a zapekaní pečiva. Citlivo kopíruje hrúbku jednotlivých porcií a určite vás presvedčí kvalitou povrchu, ktorý sa jednoducho čistí a po zábehu sa naň takmer nič neprilepí.

MÍNUSY: Nečakajte od neho reguláciu teploty, takže tuhšie mäso budete musieť opekať v mletej podobe, aby sa zachovala šťavnatosť.

+++ (tri)                                                                         37 €

www.sencor.sk

všestranne praktický


Philips HD4419/20

Philips HD4419/20
Philips

Philips HD4419/20

Ohrev: 2 300 W, bimetalová regulácia
Grilovacia plocha: odnímateľná platňa, 36 × 29 cm 
Povrch: nepriľnavý, vrúbkovanie + hladká

PLUSY: Nízky profil, rýchly ohrev a veľmi dobre riešená platňa sú vlastnosti, ktoré si pri tomto grile okamžite zamilujete. Všetko je vyladené tak, aby ste sa na terase za nastrojeným stolom stretávali čo najčastejšie. Prichystáte si víkendové raňajky, naplánujete si kulinársku večeru, a ak príde chladné počasie a nepohoda, rovnaký zážitok si pripravíte i doma v jedálni. Jediné, čo musíte ustriehnuť, sú kvapky tuku, ktoré sa rozstrekujú do okolia. Páči sa nám výborná skladnosť tohto grilu. Do police ho zasuniete ako knižku.

++++ (štyri)                                                                  64,90 €

www.philips.sk

na terasu


Tefal Aromati-Q 3v1 BG916834

Tefal Aromati-Q 3v1 BG916834

Tefal Aromati-Q 3v1 BG916834

Ohrev: 2 300 W, bimetalová regulácia, teplomer
Grilovacia plocha: rošt + plech s priemerom 39 cm 
Povrch: pochrómovaná oceľ

PLUSY: Je to komfortná grilovačka, pri ktorej zacítite na terase či v altánku aj skutočnú vôňu dymu. Nastavíte na termostate výkon a vo chvíli, keď ručička teplomera zastaví na správnom mieste, môžete na rošte pod vekom grilovať všetko, na čo máte chuť. Z nádobky stúpa jemná dymová aróma, veko odráža žiaru tepla k odvrátenej strane grilovaných porcií, a ak príde na pizzu, mäso v celku alebo hydinu, jednoducho pridáte pod rošt plech, ktorý rozptýli teplo a odvedie šťavu do zbernej misky. Griluje, pečie a údi – je to pôžitkárska grilovačka bez zdĺhavých príprav a chystaní.

+++++ (päť)                                                                  295,90 €

www.tefal.sk

GRILOVACIE INŠPIRÁCIE

Čím hlbšie prepašujete elektrický gril do rutinného behu domácnosti, tým častejšie si budete užívať príjemné chvíle.

1. Vajíčka, slaninka, hrianky a zohriata fazuľa v paradajkovej omáčke z konzervy. To sú pohodové raňajky na každý víkendový deň.

2. Odležané mäso so zeleninou napichnuté na krátkych špajdliach upečiete na každom elektrickom grile. Čo kus, to iná kombinácia, akoby ste mali horúce jednohubky.

3. Omáčka v rajnici a ochutené plátky mäsa na grile. Pridajte k tomu akúkoľvek prílohu a máte tucty rôznych receptov takmer bez práce.

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++   (päť)    
Výnimočný

Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++     (štyri)    
Veľmi dobrý

Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++      (tri)    
Dobrý

Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++      (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+      (jeden)    
Slabý

Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

TEXT: MARCELA GIGELOVÁ
FOTO: ARCHÍV VÝROBCOV
ZDROJ: časopis Môj dom 8/2017

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: elektrické grily grily
Zdieľať článok

Diskusia