Ako skrotiť stromy a kríky na záhrade

13. 09. 2017 Zdieľať

Aby záhrada vyzerala dobre, je dôležitá jej pravidelná údržba v podobe rezania a strihania. Výsledok by mal byť dokonalý a cesta k nemu nemusí byť za každých okolností zložitá. Vďaka kvalitnému záhradnému náradiu zvládnete údržbu ľahko a jednoducho.

Rezanie stromov

Krásne stromy vzniknú len vďaka pravidelnému zastrihávaniu. Od polovice leta do konca septembra je ideálna doba na odstránenie suchých, oslabených alebo chorých konárov, ktoré sa v zimných mesiacoch dajú len ťažko rozpoznať. Nevýhodou je, že sa hojenie rán po strihaní v letných mesiacoch veľmi spomaľuje. Strihať je preto vhodné orechy, bresty alebo brezy,“ radí Daniel Brychta, odborník na záhrady z projektového marketu Hornbach. Stopy po reze by pritom mali byť čo najmenšie, skôr skryté a veľmi hladké. 


Ako skrotiť stromy a kríky na záhrade

Ako skrotiť stromy a kríky na záhrade
Hornbach

S nožnicami na konáre for_q s teleskopickou tyčou sa dá pohodlne a bez väčšej námahy strihať dokonca aj konáre v korunách stromov. Dobre sa s nimi manipuluje a vďaka ľahkej hmotnosti 3kg sa dajú veľmi jednoducho ovládať. Teleskopická rukoväť je individuálne nastaviteľná, a to až do diaľky 3,5 metrov. Odrežú konár do priemeru maximálne 30 milimetrov. Čepeľ je vyrobená z karbónovej ocele a zabezpečia tak čistejšie a spoľahlivejšie strihanie.

Strihanie kríkov

Väčšinu kríkov je vhodné strihať na jar, kedy im začnú rásť nové listy. Nemusíte ich strihať každý rok, ale stačí vtedy, keď sú príliš husté, alebo keď sa im značne zníži množstvo kvetov či plodov. Pri malej úrode totiž rastliny majú tendenciu rýchlejšie rásť, preto je nutné odstrániť dlhé výhonky a kríky tak presvetliť. Živé ploty ale strihajte každý rok,“ hovorí odborník z Hornbachu a dodáva: ,,Pri skracovaní by ste mali postupovať tak, aby sa rastliny dostávali dostatok svetla aj v spodných častiach a nezakrpateli.“ 


Ako skrotiť stromy a kríky na záhrade

Ako skrotiť stromy a kríky na záhrade
Hornbach

Na strihanie a úpravu živého plota sú ideálne akumulátorové nožnice na živý plot for_q s otočnou rukoväťou, takže sú flexibilné a ľahko ovládateľné. Laserom brúsené nože s dĺžkou záberu 55 cm majú pre náročnejšie rezy pozdĺž stien ochranu proti zničeniu. Vážia necelé tri kilogramy, čo je výhoda najmä pri dlhšie trvajúcom strihaní. 

Biologický odpad

Keď boli rastliny, stromy a kríky dostatočne zbavené živelne rastúcich výhonkov, prichádza na rad drvenie. S vhodným záhradným drvičom for_q FQ-ELH to bude hračka. Nepokúšajte sa vkladať materiál do drviča násilím, mohli by ste ho poškodiť. Väčšie odrezky je vhodné zmenšiť pomocou silnejších nožníc na konáre s veľkou pákou. Ak je materiál po prvom rozdrvení príliš hrubý, môžete proces ešte raz zopakovať,“ radí Daniel Brychta. Do prístroja by sa nemal dávať príliš mokrý alebo silne znečistený materiál, tým sa životnosť nožov skracuje. 


Ako skrotiť stromy a kríky na záhrade

Ako skrotiť stromy a kríky na záhrade
Hornbach

Na záver je potrebné rozdrvený odpad skompostovať. Ako dosiahnuť dobrý výsledok kompostovania? Dbajte na to, aby bol kompostovaný materiál čo najpestrejší a ten suchý sa dobre premiešal s mokrým. Tým sa vytvorí vyrovnaná klíma, ktorú kompost potrebuje k tomu, aby sa stal dobrým hnojivom,“ vysvetľuje odborník z Hornbachu. Takto vzniknutý hodnotný humus sa dobre hodí na skvalitnenie namáhanej záhradnej pôdy a obnovení jej života.

Zdroj: PR článok spoločnosti HORNBACH

Kategória: Záhradná technika
Tagy: ovocné stromy záhradná technika
Zdieľať článok