Vyčítavý pohľad

23. 07. 2009
Zdieľať

Nebudú na nás domy v budúcnosti hľadieť vyčítavým pohľadom? Ich okná totiž už niekoľko desaťročí prechádzajú ťažkým obdobím – necitlivé výmeny a nahrádzanie pôvodných okien panelákovými prefabrikátmi už v minulosti pošramotili architektúru nejedného, kedysi pôvabného domčeka a dnes situácia pokračuje často v podobnom duchu (najmä pod zámienkou šetrenia energiou). Pritom máme možnosť vrátiť starým domom ich pôvodnú tvár. Môžeme splniť úlohu zateplenia vrátane výmeny okien a zároveň aj obnoviť farbu, zdobenie či štruktúru fasády, ale najmä dať domu jeho pôvodné „oči“.















Vyčítavý pohľad

209499


Vyčítavý pohľad

209504

V prípade architektúry s bohato zdobenou fasádou je pri výmene okien nevyhnutné zachovať ich pôvodný vzhľad vrátane členenia a farby. V tomto prípade sa zámer veľmi nevydaril. Predovšetkým na detailoch vidieť, že sa nové okná do objektu nehodia. Zaujímavé zväčšenie priestoru starého nájomného domu umožnila táto zasklená prístavba. Pôsobí neutrálne a nadčasovo, a tak nijako nehyzdí pôvodnú stavbu. Členenie skiel aj farba rámov sú v harmónii so štruktúrou plechovej konštrukcie. Vzhľadom na veľké zasklenie sa tu však trochu stráca súkromie.


Vyčítavý pohľad

209501


Vyčítavý pohľad

209505

Našťastie, najmä v historických centrách miest ostali na domoch často pôvodné okná, prípadne ich nahradili replikami. Historická architektúra tak získava osobité čaro, ktoré je však podmienené súhrou všetkých aspektov – do dlažby a lámp cez omietky až po strešnú krytinu. Vsadením obytnej kocky do starej stodoly vzniklo zaujímavé bývanie. Úzky kontakt s okolitou prírodou umožňuje najmä veľká zasklená plocha. Malými mínusmi sú aj pri použití kvalitných izolačných skiel vysoké náklady na vykurovanie a nie práve jednoduché umývanie okien.












Vyčítavý pohľad

209503


Vyčítavý pohľad

209500

Pri bežných rodinných domčekoch sa iba výnimočne stretávame s citlivo zrekonštruovanými pôvodnými oknami. Tu sa majiteľ nebál ani opráv, ani farebne zaujímavého vonkajšieho lakovania. Okná s ventilačkami majú navyše aj pôvodné kľučky! Dúfajme, že majiteľ rovnako citlivo opraví aj zvyšok domu. Typickým nešvárom minulosti (a, žiaľ, často aj súčasnosti) je nesúlad nových okien s pôvodnou stavbou. Inak pekne zrekonštruovanú secesnú vilu teraz špatí panelákový štýl zasklenia, navyše doplnený predokennými roletami.

Článok bol uverejnený v časopise Môj dom.

Kategória: Stavba a rekonštrukcia
Tagy: rodinný dom stavba domu
Zdieľať článok

Diskusia