Murovaný alebo drevený dom?

22. 09. 2017 Zdieľať

Každého budúceho majiteľa domu zaujíma pri výbere projektu obvykle týchto 5 aspektov – cena, rýchlosť výstavby, energetická trieda, komfort bývania a životnosť. Dnes už nikto nestavia mnohogeneračné domy a málokto ráta s tým, že deti budú po ňom dom dediť. V tomto smere je trend jasný pre murované domy i drevostavby – máme záujem o pohodlné, energeticky úsporné bývanie za primeranú cenu, na ktoré nemusíme dlho čakať.

Porovnali sme pre vás silné a slabé stránky drevostavieb a konštrukcií z pórobetónových tvárnic, ktoré sú u nás najpoužívanejším stavebným materiálom na rodinné domy.

Rozdiely v cene 

Keď porovnáme dom zhotovený z pórobetónových tvárnic s drevostavbou s rovnakou zastavanou plochou, cenový rozdiel medzi nimi je vzhľadom na celý rozpočet minimálny. Drevostavba nám však môže ušetriť viac energie pri užívaní a času pri výstavbe. A čas sú peniaze – náklady na lešenie, stavbárov i prenájom potrebných zariadení. 


Murovaný alebo drevený dom?

2037205
Drevstav Slovakia

Úspory energie

Novostavby s modernými stavebnými materiálmi dnes bežne dosahujú energetickú triedu B. Posunúť dom na nízkoenergetický alebo pasívny štandard vyžaduje pri dome z pórobetónových tvárnic vyššie investície. Drevostavby zvládnu tento posun bez problémov a s minimálnymi nákladmi. Ich tepelnoizolačné vlastnosti sú neprekonateľné. Celková hrúbka izolácie sa takmer rovná hrúbke obvodovej steny a závisí na požadovanom energetickom štandarde. „Ak plánujete z drevodomu vybudovať energeticky pasívnu stavbu, môže byť celková hrúbka steny  až 45 cm, v prípade, že sa uspokojíte s nízkoenergetickým domom, býva obvodový plášť hrubý asi 25 – 30 cm. Ak nechcete uberať z úžitkovej plochy, môžete zvoliť izoláciu s lepšími tepelnoizolačnými vlastnosťami pri nižšej hrúbke,“ radí Karol Tužinský, aplikačný manažér Knauf Insulation. Drevostavby majú síce málo „ťažkých“ akumulačných prvkov, takže rýchlo vychladnú, ale zase sa vyhrejú, a v lete aj vyvetrajú, rýchlejšie ako murované domy.


Murovaný alebo drevený dom?

2037203
Knauf Insulation

Využitie pozemku 

V súčasnosti sa štandardne predávajú na rodinné domy pozemky s plochou 400 až 800 m2. Pre oba typy domov, pórobetónové i drevené takáto plocha postačuje, väčšina záujemcov totiž plánuje dom so zastavanou plochou približne 150 m2. Pri rovnakom pôdoryse však získame pri drevostavbe na úžitkovú plochu viac metrov štvorcových ako pri murovanom dome. Murované stavby sa totiž bežne stavajú s obvodovou konštrukciou s hrúbkou 40 – 60 cm, hrúbka tvárnice a tepelná izolácia je v nej zastúpená pomerom približne 1 : 1. Obvodová stena drevostavby má pri rovnakých tepelnoizolačných vlastnostiach hrúbku približne 30 cm, čo môže pri uvedenom rozsahu stavby znamenať prírastok až 10 – 13 m2 úžitkovej plochy.


Murovaný alebo drevený dom?

2037207
Drevstav Slovakia

Začína sa od základov

Požiadavky na základy pre dom z tvárnic a drevostavbu sú tiež rovnaké. Treba však pripomenúť, že základovú dosku drevostavby je možné postaviť aj na zemné skrutky (vruty), čo je rýchlejším a lacnejším riešením, ako klasické základy. Pri tejto technológii sa však odporúča vopred previesť geologický prieskum podložia.

Rýchlosť stavby

V rýchlosti stavby vyhráva drevostavba na celej čiare. Hrubú stavbu dreveného domu je možné dokončiť do 3 – 4 týždňov, a aj tento čas sa dá skrátiť využitím prefabrikovaných panelov. Postaviť murovanú stavbu trvá minimálne 3 mesiace. Urýchliť stavbu murovaného domu sa nevypláca, murivo si vyžaduje čas na vysušenie a tak prílišný zhon môže spôsobiť aj narušenie konštrukcie.  V drevostavbe je možné tiež oveľa skôr začať s vnútornými prácami. Pri jej stavbe sú totiž mokré procesy obmedzené na minimum, interiérové steny si nevyžadujú omietku, takže relatívnu vlhkosť  pod 52 %, potrebnú pre bezproblémové  ukladanie podláh, dosiahne za pár dní.


Murovaný alebo drevený dom?

2037209
Knauf Insulation

Zdravé prostredie vnútri i vonku

Sendvičové drevostavby sú ekologické zo všetkých pohľadov. Šetria nielen účty za energie, ale základný materiál, drevo, je obnoviteľným materiálom. Umožňuje efektívnu recykláciu pri výrobe stavebných materiálov a tiež v čase, keď doslúži. Stavbou drevodomu však nezlepšíte len okolité prostredie, ale aj svoj životný priestor vo vnútri. Pri správnom výbere realizačnej firmy získate dom so zdravým ovzduším bez škodlivých látok. Pre podporu zdravej klímy v interiéri môžete použiť ekologickú minerálnu vlnu s ECOSE Technology. Je vyrobená z prírodných materiálov  bez formaldehydu, fenolov a umelých farbív. 

Dom na 100 rokov

Mnohí z tých, ktorí uvažujú o drevostavbe, sa obávajú ich údajnej kratšej životnosti. Odborníci tieto názory vyvracajú. Životnosť moderných domov, murovaných i drevených, sa dnes odhaduje približne na 100 rokov a viac, závisí to, samozrejme, aj od toho, ako sa o ne majitelia starajú a udržiavajú ich. Potvrdením trvanlivosti sendvičových stavieb môže byť jeden z prvých drevených domov v Rakúsku. Postavila ho renomovaná firma Hartl Haus a v roku 2010 oslávil 100 rokov svojej existencie. 

Odborná spolupráca Karol Tužinský, Knauf Insulation Nová Baňa, výrobca minerálnych izolácií, Zoltán Rácz, produktový manažér onlinestavba.sk 


Murovaný alebo drevený dom?

2037213
Drevstav Slovakia

Podpora drevostavieb na Slovensku

Zvýšenie záujmu o drevostavby si však vyžaduje aj finančnú podporu. O tú sa tento rok snaží Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka dotačným programom určeným pre rodinné domy na báze dreva. MPRV SR na podporu výstavby nízkoenergetických drevených rodinných domov vyčlenilo v roku 2017 v rámci pilotného projektu jeden milión eur. Vyhláška prešla medzirezortným pripomienkovým konaním a v súčasnosti sa pripomienky vyhodnocujú. Týmto programom chce podporiť nielen kvalitné a energeticky úsporné bývanie Slovákov, ale aj zvýšiť domáci dopyt po výrobkoch z dreva i využitie surového dreva na Slovensku. Agrorezort poskytne dotáciu 11-isíc eur fyzickým osobám na drevodom v energetickej triede A0, 10-tisíc eur v triede A1. Dotácia sa vzťahuje na zhotovený drevený rodinný dom s podlahovou plochou jedného podlažia bez pivnice najmenej 70 metrov štvorcových. Musí mať najmenej 3 obytné miestnosti a byť skolaudovaný najskôr v deň nadobudnutia účinnosti vyhlášky. Obstarávacia cena domu musí byť v prípade domu na kľúč minimálne 65-tisíc eur, pre holodomy patrí podmienka minimálne 55-tisíc eur a hrubé stavby minimálne 30-tisíc eur. MPRV SR predpokladá, že vyhláška by mohla nadobudnúť účinnosť v polovici októbra 2017.  

Kategória: Stavba
Tagy: drevostavba murované domy rodinný dom
Zdieľať článok