Štyri tipy, ako zariadiť izbu malého školáka hravo a zdravo

29. 09. 2017 Zdieľať

Tieto štyri tipy vás navedú, ako zariadiť detskú izbu tak, aby sa v nej vaši potomkovia cítili dobre – aby sa v nej vedeli sústrediť a aj si oddýchnuť.

Deti vnímajú počas detstva veľmi citlivo rôzne podnety, ktoré k nim prichádzajú. Či už ide o citové prejavy, správanie, alebo prostredie, v ktorom trávia čas. Práve preto by ste mali myslieť na vytvorenie zdravého domova pre vás i vaše deti. Ponúkame vám krátky návod, ako zariadiť detskú izbu s ohľadom na ich hravosť a motiváciu učiť sa.

1. Detská izba plná denného svetla

Už pri projektovaní a počas hrubej stavby sledujte, či je úroveň presvetlenia detskej izby a ostatných miestností dostatočná. Pri prechádzke hrubou stavbou môžete využiť bezplatný nástroj od spoločnosti VELUX – aplikáciu pre smartfóny a tablety LUXMETER. Hneď po jej nainštalovaní tak zistíte, či má miestnosť potrebný počet LUXov. Zrak sa počas detstva veľmi intenzívne vyvíja a preto by sa dieťa malo učiť čo najviac pod vplyvom prirodzeného svetla. Okrem zraku denné svetlo vplýva aj na celkovú psychickú a fyzickú pohodu vášho potomka. V prípade podkrovných miestností sledujte aj výšku umiestnenia strešných okien. Mali by byť inštalované tak, aby poskytovali výhľad aj v sede. 

2. Nábytok usporiadajte do zón

Dbajte na rôznorodosť detskej izby a rozdeľte ju na pomyselné zóny. Ku oknám umiestnite písací stôl a nechajte tam aj priestor na hranie. Práve v tejto časti trávia deti väčšinu dňa a tak ich ním môže sprevádzať denné svetlo. Stôl môžete orientovať s priamym výhľadom von, no je možné, že výhľad bude dieťa rozptyľovať. Berte ohľad na preferenciu rúk dieťaťa – nemalo by si počas písania tieniť, či už píše pravou alebo ľavou rukou. Ak je to možné, vybavte detskú izbu dostatkom úložného priestoru – pomôže to aj pri jej rýchlom uprataní. Úložné priestory pokojne umiestnite ďalej od zdroja denného svetla. 


Deti sú kreatívne duše; určite sa preto potešia aj rôznym netypickým riešeniam.

2041029
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.


Deti sú kreatívne duše; určite sa preto potešia aj rôznym netypickým riešeniam.

3. Vetrajte niekoľkokrát denne

Okná nie sú len zdrojom denného svetla, ale otvárajú cestu dovnútra aj čerstvému vzduchu. Je všeobecne známym faktom, že dostatok čerstvého vzduchu pozitívne vplýva na koncentráciu človeka. Okno treba v detskej izbe otvoriť ráno po zobudení i večer pred spaním. Vzduch sa v miestnosti vymení efektívnejšie, keď otvoríte naplno okná a necháte ich otvorené približne desať až pätnásť minút. 


Okno treba v detskej izbe otvoriť ráno po zobudení i večer pred spaním.

Okno treba v detskej izbe otvoriť ráno po zobudení i večer pred spaním.
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.

4. Tienenie pre väčší komfort

Aj napriek tomu, že denné svetlo je pre vývoj a správnu koncentráciu školákov veľmi dôležité, priame slnečné lúče môžu tieto snahy pokaziť. Preto treba v prípade fasádnych i strešných okien myslieť na tienenie. Ideálna je kombinácia vnútorných a vonkajších tieniacich doplnkov. Vnútorné tieniace doplnky sa postarajú o reguláciu denného svetla, pričom vonkajšie tienenie bojuje s prichádzajúcim teplom. Vonkajšia roleta alebo markíza VELUX zabezpečia, aby bola teplota v miestnosti o cca 6 až 7°C nižšia. Jeden z doplnkov by mal byť úplne zatemňujúci – dopomôže ku kvalitnému detskému spánku, či už popoludní alebo v noci.

www.velux.sk/zdrave-byvanie

ZDROJ PR článok spoločnosti VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Kategória: Okná
Tagy: detská izba okná strešné okná Velux
Zdieľať článok