Ani miestne stavebné regulácie a prudký svah nebránili vzniku komfortného rodinného domu

29. 09. 2017
Zdieľať

V malej obci vyrastá nová zástavba, ktorej stavebný úrad určil jasné a najmä prísne pravidlá, podmienené nutnosťou dodržať ráz miestnej architektúry. Zahŕňajú tiež povinnú šikmú strechu so sklonom 25°, navyše, musí byť pokrytá škridlou. Chcete vedieť, ako je možné, že výsledkom je dom, ktorý vám vyrazí dych?

Majiteľka domu si vybrala pozemok na mieste s úchvatným výhľadom. Je húževnatá. Takže svah s veľkým prevýšením, dokonca ani miestna stavebná regulácia ju nezastavili v realizácii jej sna o nevšednom bývaní.

Architekta si vybrala pre jeho originálne myslenie. „Veľmi som ocenil, že klientka išla za jasným cieľom s veľkorysým nadhľadom. A skvelé je, že ponechala priestor aj mojej fantázii,” usmieva sa autor návrhu.


Extravagantný rodinný dom z tehly

Extravagantný rodinný dom z tehly
stavbadomu.net

„Moderne a komfortne vybavený dom pre štvorčlennú rodinu, s veľkým spoločným priestorom, architektúra bez obmedzenia – to je zadanie snov pre každého architekta,” dopĺňa.

Rolling Stones v bielom

Stavba na prvý pohľad pripomína spleť veľkých kusov kriedy či mramoru. V skutočnosti vyrastá z presného geometrického plánu: dva rôzne veľké, výškovo mierne posunuté kvádre kopírujú terén a spadajú zo svahu v sklone, aký si želal stavebný úrad, teda 25°. V hornej časti pozemku sa kvádre spájajú, smerom nadol (na juh) sa kompozícia otvára do tvaru písmena V.

 


Extravagantný rodinný dom z tehly

Extravagantný rodinný dom z tehly
stavbadomu.net

Obe hmoty sú vnútorne prepojené, navzájom ich spája otvorený priestor s priamym schodiskom, ktoré smeruje ako jasná os od vstupu do domu až k terase pred obývacou izbou. V najvyššej časti domu sa nachádza garáž, veľká vstupná hala a sú tu aj dve detské izby s vlastnými kúpeľňami a šatňami.


Extravagantný rodinný dom z tehly

Extravagantný rodinný dom z tehly
stavbadomu.net

Medzipodesta schodiska sa mení na otvorenú pracovňu, ktorá má výhľad do interiéru a rovnako aj von do krajiny. V úpätí schodiska leží rozľahlá spoločná obývacia časť, rozdelená na sedenie s kozubom a kuchyňu s jedálňou.

Viac sa o tomto dome dočítate na domztehly.sk

Kategória: Návšteva
Tagy: rodinný dom šikmá strecha tehlové domy
Zdieľať článok

Diskusia