5 vysávačov pod lupou: Ako dopadol redakčný test?

04. 10. 2017
Zdieľať

Je to spotrebič, ktorý drží prach pod kontrolou. Vysávač pohltá chuchvalce z kútov laminátovej podlahy, prinavráti svieži vzhľad kobercu, vyčistí zájdené lišty podlahy a pomôže aj s údržbou sedačky, matracov a čalúnení. Prach padá všade a stále. Zo vzduchu, z oblečenia, z nás.

ČO BY STE MALI VEDIEŤ

1. Výkon

Nie nálepka udávajúca spotrebu motora, ale energetický štítok vám prezradí čosi o tom, aký výkon môžete od vysávača očakávať pri práci. Je to rovnaké ako pri chladničkách – čím viac A, tým lepší vysávač. Certifikačné skúšobne majú pri hodnotení výkonu ten najrozumnejší prístup. Sypú vopred odvážené množstvo nečistôt na rôzne povrchy, aby vážením zistili, koľko z nich dokázal vysávač zozbierať.

2. Hlučnosť

Decibely sa počítajú úplne inak ako kilogramy na váhe. Každé zníženie hlučnosti o tri decibely znamená, že vysávač je približne o polovicu tichší. Pri najtichších modeloch už motor takmer vôbec nepočujete. Hluk tvorí vzduch, ktorý prúdi hadicou, tyčou a hubicami. Preto môžete na laminátovej podlahe s polovičným výkonom vysávač utíšiť natoľko, že takmer vôbec neviete o tom, že je zapnutý.

3. Ergonómia

Akčné rádiusy, ktoré vyplývajú z dĺžky napájacieho kábla a hadice, počítať nemusíte – na nový trend naskočili všetci. Nie každá firma však dokáže svoje modely vyladiť tak, aby ste sa pri vysávaní cítili dobre. Ak vás pobolieva chrbát, máte problémy s krížami alebo sa len neradi zohýbate, voľte taký model, ktorý vám v predajni najlepšie sadne do rúk. Líšia sa tvary rukovätí, odpory hubíc pri tlačení po zemi i dĺžky tyčí.

4. Vrecúška 

S jednorazovými papierovými vrecúškami je to jednoduché. Ak sa naplní, vytiahnete ho von, zatiahnete uzáver a vhodíte ho do smetného koša. Vždy, keď založíte dnu nové vrecúško a dáte si záležať na tesnom osadení, vysávač funguje takmer ako nový. Takéto riešenie je ideálom pre každého alergika, ktorý neznesie kontakt s prachom. Výmenou jednorazového vrecúška za textilné sa vraciate do éry minulých desaťročí.

5. Zberná nádoba

Cyklónové vysávače dokážu oddeliť prach zo vzduchu do nádoby, z ktorej ho pri každej príležitosti vysypete von. Priveľmi však záleží na tom, aký zručný je výrobca pri návrhu cyklónu. Kým niektoré sú takmer bezúdržbové, pri iných vás čaká neustále prepieranie filtrov a ich sušenie na radiátore či slnku, ak chcete, aby si vysávač zachoval svoj výkon. Pri menších vysávačoch sa niekedy stáva, že nádoba je primalá.

6. Príslušenstvo

Je veľký rozdiel medzi tým, či vysávate tvrdú podlahovú krytinu širokou hubicou na parkety alebo po nej tlačíte všestranný univerzál. Takisto je priepastný rozdiel medzi turbokefou hnanou vzduchom a tou, ktorú ženie malý elektromotorček. Príslušenstvo by ste mali poznať do detailu ešte pred kúpou, pretože nie ku každému modelu si môžete dokúpiť to, po čom vám srdce piští. Len malá štrbinová a nábytková hubica je všade.

7. Údržba

Nie unavený motor, ale opotrebované filtre sú dôvodom, prečo vysávače strácajú svoj výkon. Raz za tri mesiace by ste si určite mali nájsť čas na ich dôkladné prečistenie stlačeným vzduchom zo spreja alebo kompresora. Raz ročne by ste mali tie najopotrebovanejšie vymeniť, pretože najjemnejší prach nikdy von nedostanete. Ak celé telo vyutierate spolu s príslušenstvom, vysávač bude opäť ako nový – i po rokoch.

TREBA SI NÁJSŤ SVOJ SYSTÉM

Vysávanie nie je práca, pri ktorej by ste sa unavili. Ak si však všetko šikovne zorganizujete, nebude pre vás trestom ani vtedy, ak vaša domácnosť vyžaduje každodennú údržbu. Najdôležitejšie je, aby ste mali vysávač vždy na dosah ruky bez príprav a všetky miestnosti nastrojené tak, aby ste nemuseli nič obchádzať, prekladať a podvihovať. Ak ste si teraz spomenuli na robotické vysávače, vedzte, že rovnaký režim prospeje aj tým obyčajným.

Hoci dnešné vysávače už nevíria toľko prachu, že sadá na nábytok, predsa len by vysávanie malo byť jedným z prvých krokov pri upratovaní. A neplatí to iba pre podlahu – vysávač vyčistí sedačku, konferenčný stolík, lavicu, okenné parapety, ale aj všetky tie nešikovne tvarované zákutia, do ktorých nemáte chuť ísť s prachovkou či mikrovláknovou handrou. Dôležité je, aby mal vždy plný ťah a výkon.


5 vysávačov pod lupou: Ako dopadol redakčný test?

2043351
Electrolux Slovakia s.r.o. o.z.

Hlučnosť

Každý decibel z hlučnosti nadol poteší. Mnohí výrobcovia dnes dokážu ponúknuť taký tichý motor, že pri ňom môžete dopočúvať obľúbenú reláciu v rádiu.

Výbava

Ak chcete viac ako len vysávať parkety a laminát, mali by ste si prezrieť výbavu. Každá zo špecializovaných hubíc vám rozšíri možnosti použitia.

Ovládanie

Ak sa ovládacie tlačidlá presunú z tela vysávača na rukoväť, oceníte to v domácnosti, kde sa striedajú rôzne podlahové krytiny.

Zber

Rozdiely medzi vreckom na prach a cyklónovou nádobou nie sú iba v hygiene a nákladoch na prevádzku. Šikovne spracovaný cyklón udrží dlhšie výkon vysávača.

Veľkosť

Kým si zvolíte svojho favorita, pouvažujte nad tým, kde ho chcete skladovať. Jeden sa pýta za dvere, ďalší pod lavicu a sú aj také, ktoré viete zavrieť do skrinky.

 

Marcela testuje

Stratili vysávače časť svojho výkonu po tom, ako EÚ obmedzila príkon ich motorov? Po našich redakčných experimentoch sme presvedčení o tom, že určite nie. Vysávače sa posunuli o priečku vpred, účty za elektrinu klesli nadol.

TESTOVANÉ MODELY


Philips PowerPro Active FC9532

Philips PowerPro Active FC9532
Philips

Philips PowerPro Active FC9532

Pohon: 750 W, trojstupňová regulácia na tele
Účinnosť: koberce – D, hladké krytiny – A, filtrácia – C
Hlučnosť: 78 dB
Zber prachu: cyklónová nádoba

PLUSY: Ak vám vypovedal službu starý cyklónový vysávač a hľadáte zaň rýchlu a jednoduchú náhradu, v tomto modeli nájdete všetko, čo potrebujete. Objemnú zbernú nádobu, trojstupňovú reguláciu výkonu a dlhú tyč, ktorá sadne do rúk i vysokej obsluhe. Ide o model s ľahkou, jednoduchou konštrukciou, ktorý spoľahlivo vysaje hladké podlahy a niektoré jednoduchšie druhy kobercov. Neťaháte za sebou ťažké bremeno, ale ľahké telo, ktoré sa drží vášho kroku.

MÍNUSY: Počítajte s tým, že údržba filtrov vám zaberie trocha času. Prach preniká pri vysávaní cez základný hrubý filter až do jemného papierového filtra, ktorý sa tak bude zanášať rýchlejšie, ako vám je milé.

+++ (tri) 128,80 €

www.philips.sk


Samsung VC07K41F0VR

Samsung VC07K41F0VR
Samsung Electronics Czech and Slovak, s.r.o.

Samsung VC07K41F0VR

Pohon: 700 W, regulácia na tele
Účinnosť: koberce – D, hladké krytiny – A, filtrácia – A
Hlučnosť: 80 dB
Zber prachu: cyklónová nádoba

PLUSY: Cyklónová nádoba je vyriešená tak brilantne, že celé mesiace nemáte nutkanie hľadať filtre, ktoré žiadajú čistenie. Cyklón dôsledne oddelí prach od vzduchu a len tie najjemnejšie čiastočky sa dostanú k filtrácii. Páči sa nám útle vyhotovenie a veľmi dobrý pojazd, vďaka ktorému takmer necítite, že za hadicou ťaháte telo vysávača. Odložiť ho môžete do police v skrini. Hoci výrobca nesľubuje ani supertichý chod motora, ani vysokú účinnosť pri vysávaní kobercov, veľmi rýchlo zistíte, že je to vysávač, ktorý úplne naplní vaše očakávania.

MÍNUSY: Pozor na rukoväť, ktorá nie je na vysávači, ale na zbernej nádobe. Ak vysávate schody, nechajte ho radšej na zemi.

+++++ (päť) 174 €

www.samsung.sk

 

víťaz testu


5 vysávačov pod lupou: Ako dopadol redakčný test?

2043317

Electrolux UltraOne Zuodeluxe+

Pohon: 750 W, regulácia na rukoväti
Účinnosť: koberce – B, hladké krytiny – A, filtrácia – A
Hlučnosť: 66 dB
Zber prachu: vrecúško

PLUSY: Ani pri včasnom víkendovom upratovaní sa nemusíte báť toho, že nepríjemným ruchom prebudíte susedov. Ide o šikovne odhlučnený vysávač, ku ktorému dostanete na pohodlne tvarovanej rukoväti nielen reguláciu výkonu, ale aj automat, ktorý zladí otáčky motora s prietokom vzduchu. Znamená to, že ak plynule prechádzate z koberca na dlažbu či parkety, výkon motora sa prispôsobí krytine. Páči sa nám, ako zručne si vysávač poradí s tkanými kobercami s dlhým vlasom, ale aj silne so znečistenými zónami kobercov na schodisku. Na tele je veľký displej, na každom spoji sú tesnenia, a ak príde na hubice, v balení máte na výber z dvoch typov. 

+++++ (päť) 289 €

www.electrolux.sk


Philips Performer Pro FC9197

Philips Performer Pro FC9197
Philips

Philips Performer Pro FC9197

Pohon: 650 W, plynulá regulácia na tele
Účinnosť: koberce – C, hladké krytiny – A, filtrácia – A
Hlučnosť: 78 dB
Zber prachu: vrecúško

PLUSY: Záťažové koberce s krátkym strihaným vlasom nie sú s týmto vysávačom športovou výzvou, ktorá vám napne každý sval. Kombinovaná hubica sa pri každom ťahu späť automaticky nadvihne, aby ste nemuseli zápasiť s priveľkým podtlakom. Páči sa nám robustné vyhotovenie a veľký objem zberného vrecka, ako aj motor s utlmeným hlukom. Ak hľadáte vysávač, ktorý nemožno zničiť, bude to určite tento model. Veľmi rýchlo sme si navykli na reguláciu výkonu, ktorá nám ukázala, že motor má kus výkonovej rezervy na veľké znečistenie.

MÍNUSY: Pre objemné vyhotovenie nepočítajte s tým, že vysávač odložíte do skrine. Žiada si viac miesta, ako ste možno ochotní pripustiť.

++++ (štyri) 159 €

www.philips.sk


Samsung VC07M25H0WB

Samsung VC07M25H0WB
Samsung Electronics Czech and Slovak, s.r.o.

Samsung VC07M25H0WB

Pohon: 700 W, regulácia na tele
Účinnosť: koberce – D, hladké krytiny – A, filtrácia – A
Hlučnosť: 79 dB
Zber prachu: vrecúško

PLUSY: Zaparkujete ho za dvere a kedykoľvek po ňom siahnete, nastolíte rýchlo poriadok na všetkých podlahách. Tento model je vyladený na rýchlu akciu v domácnostiach, kde nie sú koberce, behúne a predložky, ktoré by komplikovali vysávanie. S mäkkou hadicou na veľkých kolesách prechádza prahmi miestností a všetok prach sústreďuje do vrecúška. Drobné príslušenstvo je na dosah ruky pod rúčkou. Trocha prekvapí váhou, ak ho vezmete do ruky – čo výrobca ušetril na objeme, to sa mu už na váhe nepodarilo. Páči sa nám výborné kompaktné spracovanie a výkon, ktorý ladí s potrebami väčšiny domácností. A ak chcete obmedziť výmenu vreciek na minimum, dokúpiť možno malý cyklón na tyč.

+++- (tri a pol) 129 € 

www.samsung.sk

TIPY NA POHODOVÉ VYSÁVANIE

Ak máte dobrý vysávač, potom by ste mali využívať jeho schopnosti naplno. Nedegradujte špičkový model na fádnu povinnosť všedného dňa.

1. Regulácia výkonu tlmí hluk, ale môže odľahčiť aj vašej námahe. Je zbytočné, aby bol výkon motora vybičovaný na maximum, keď je prietok vzduchu výrazne obmedzený.

2. Prispôsobte si dĺžku tyče tak, aby ste si chrbát namáhali čo najmenej. Zbavte sa zlozvyku zohýbania sa v krížoch, dnešné vysávače vás udržia v priamom postoji.

3. Ak pravidelne povysávate prach z matracov a čalúnení, domácnosť vydrží bez prachu oveľa dlhšie. Nezabúdajte na túto na prvý pohľad neviditeľnú prácu.

 

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++   (päť)    
Výnimočný

Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++     (štyri)    
Veľmi dobrý

Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++      (tri)    
Dobrý

Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++      (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+      (jeden)    
Slabý

Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

TEXT MARCELA GIGELOVÁ
FOTO ARCHÍV VÝROBCOV
ZDROJ časopis Môj dom 9/2017

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: domáce spotrebiče testovanie vysávač
Zdieľať článok

Diskusia