Nezabúdajme na drevené okná

11. 09. 2009
Zdieľať

Kvalitné okno musí v prvom rade zabezpečiť dobrý výhľad von a dostatočne a rovnomerne presvetlenie interiéru. Problémy však nastanú, ak okrem svetla prechádza cez okno aj príliš tepla, či už smerom von, alebo dnu. Preto je dôležité zamerať sa na výber okna nielen z estetického hľadiska, ale predovšetkým z hľadiska tepelnotechnického.

Vráťme sa však k základným informáciám, čo všetko musí kvalitné okno spĺňať a zabezpečovať. Pri návrhu a výbere vhodného okna sa nesmie zabúdať na dosiahnutie minimálnej hygienickej podmienky výmeny vzduchu v miestnosti – ide o polovicu objemu miestnosti za hodinu.


Nezabúdajme na drevené okná

216711

Dobré okno musí zabrániť prieniku vody do miestnosti, a to viacerými tesneniami v konštrukcii okenného krídla a rámu a ich dostatočným dotlačením po celom obvode okna (pomocou celoobvodových kovaní). Navyše nesmie okno z exteriéru do vnútorných priestorov budovy prepustiť nadmerný hluk. Manipulácia s okenným krídlom musí byť spoľahlivá a bezpečná. A okno musí zabrániť vlámaniu, napríklad použitím bezpečnostných skiel. Na druhej strane však musí v prípade nebezpečenstva umožniť únik z budovy. V neposlednom rade by mala byť aj údržba okna bezproblémová – od jednoduchého spôsobu premazania závesov, cez údržbu povrchovej úpravy a až po umývanie skiel. Dôležitou podmienkou je aj dlhá životnosť (pri pravidelnej údržbe aspoň taká, ako je životnosť budovy), neškodná a ekonomická recyklácia a likvidácia. V súčasnosti väčšina z nás považuje za okno, ktoré spĺňa všetky tieto požiadavky, okno plastové, pričom často zabúdame na jeho vekmi osvedčeného a odskúšaného predchodcu, ktorý aj v dnešnej dobe plastových materiálov bez problémov, ba často aj lepšie plní svoju úlohu – drevené okno.
 

Keď sa povie hranol

Na výrobu drevených okien sa v súčasnosti používa lamelové drevo, tzv. eurohranol, ktorý sa vyrába najčastejšie z troch vrstiev zlepením drevených lamiel. Tieto lamely sa navzájom nadpájajú rozličnými typmi spojov, aby sa dosiahla veľká dĺžková variabilita pri ich výrobe. Po presnom opracovaní na strojoch riadených počítačmi vedia dnes výrobcovia eurookien z lepených profilov vyrobiť výplne otvorov v akomkoľvek tvare. Možnosti tvarovania okien sú pri drevených eurooknách a plastových oknách takmer rovnaké. Drevené okná však ponúkajú subtílnejší rám pri rovnakej pevnosti, pretože majú lepší pomer medzi pevnosťou a hmotnosťou. Pri vyšších otvorových konštrukciách (napr. zasklených stenách) treba však drevené výplne otvorov, rovnako ako plastové, vystužovať.


Nezabúdajme na drevené okná

216709

Drevené okenné profily sa vyrábajú z dreva vysušeného na 12 %. Na vytvorenie eurohranola sa používajú dva druhy lamiel. Stred eurohranola sa vytvára z menej kvalitného materiálu (po vyrezaní chýb z dosák vznikajú kratšie kúsky, ktoré sa navzájom lepia). Materiál s vyššou kvalitou, ktorý sa delí na dve skupiny, a to podľa toho či sa lamely dĺžkovo nadpájajú alebo nie, sa používa na výrobu povrchových vrstiev. Výrobcovia okien ponúkajú zákazníkom tzv. cink a fix hranoly. Cink je hranol, ktorý ma vrchné lamely nadpájané a pri fix hranoloch lamely nadpájané nie sú. Drevené okno sa dá síce vyrobiť z akejkoľvek dreviny, ale nie všetky dreviny sú na takéto použitie vhodné. Preto sa drevené okná z eurohranolov vyrábajú predovšetkým z ihličnatých drevín smreku a borovice alebo z listnatých drevín – ide najčastejšie o dub či exotické meranti.

Smrek je vhodný na výrobu okien, pretože má vzhľadom na svoju hmotnosť dobré pevnostné vlastnosti. Meranti sa svojou stavbou dosť podobá smreku, ale má hustejšiu a kompaktnejšiu štruktúru, a to vďaka podmienkam, v ktorých rastie a kde sa nestriedajú ročné obdobia s výraznými teplotnými rozdielmi, takže drevo nie je týmito výkyvmi poznačené (Malajzia, Indonézia a inde). Dub má zo spomínaných drevín najvyššiu pevnosť a aj životnosť, ale rovnako aj najvyššiu cenu.
 

Vrstva, ktorá chráni


Nezabúdajme na drevené okná

216716

Drevo – ako každý stavebný materiál – treba povrchovo chrániť. Na povrchové úpravy sa používajú ekologicky neškodné lazúry riediteľné vodou, ktoré drevo impregnujú a chránia proti hnilobe, plesniam, hmyzu a hubám. Kvalitná povrchová úprava drevených okien sa skladá z troch vrstiev:
• Namáčací základ sa nanáša na vybrúsené drevo najčastejšie máčaním, viaže sa priamo na drevnú hmotu a je nositeľom ochranných látok. Spĺňa viacero funkcií, ktoré súvisia s odolnosťou povrchovej úpravy a zabezpečujú ochranu okien proti plesni, hubám, škodcom alebo dokonca proti UV žiareniu. Samotný základ však nie je odolný proti vlhkosti.
• Druhá a tretia vrstva zabezpečujú ochranu proti vode a vlhkosti a poskytujú povrchovú úpravu v širokej farebnej škále.
Ošetrovanie a pravidelná údržba predlžujú intervaly renovácie povrchovej úpravy. Odporúča sa ošetrovať drevené okná regeneračným prípravkom dvakrát za rok. Každé tri až päť rokov (v závislosti od pôsobenia počasia a poveternostných vplyvov) by sa mal na okno naniesť renovačný náter. Aj keď povrchová úprava drevených okien a jej údržba sú pomerne finančne náročné, drevené okná poskytujú nespornú výhodu v tom, že na rozdiel od plastových okien ich pri poškodení možno opravovať.
 


Nezabúdajme na drevené okná

216710

Drevené okno šetrí energie

Eurookno predstavuje okennú výplň, ktorá v maximálnej miere spĺňa všetky nároky zákazníka na úžitkové a estetické vlastnosti za primeranú cenu. Eurookná ponúkajú príjemný dizajn, dlhú životnosť, sú ekologické a ľahko sa s nimi manipuluje. Výborné tepelnoizolačné vlastnosti dreva zamedzujú vyžarovaniu chladu okenného rámu a tým aj orosovaniu. Jednoduchá konštrukcia drevených okien zabezpečuje dobré tepelnoizolačné vlastnosti okna, čo sa priaznivo prejavuje v úspore energie na vykurovanie. Do štandardných eurookien sa v súčasnosti montujú termoodkvapnice z hliníkového eloxovaného plechu rozličných typov, ktoré eliminujú tepelné mosty. Ďalšie zlepšenie tepelnotechnických vlastností drevených okien možno dosiahnuť zvýšením hĺbky rámu a krídla alebo vložením špeciálnej vrstvy s mimoriadnymi tepelnoizolačnými schopnosťami do vlysu. Ak je však okno veľmi tesné a nedochádza k výmene vzduchu, treba riešiť vetranie v interiéri iným spôsobom ako prirodzeným odvetrávaním. Zvukovoizolačné vlastnosti eurookien sú tiež na dobrej úrovni. Navyše okná z tvrdého dreva s protipožiarnym zasklením môžu odolávať ohňu až 90 minút.

 

Čo by malo mať kvalitné drevené okno:
• rám a krídlo z lepeného trojvrstvového dreva od certifikovaného výrobcu;
• hliníkovou odkvapnicou chránený spodný vlys okna, ktorý je najviac vystavený poveternostným vplyvom;
• rohový spoj okenných rámov pomocou dvojitého čapu a rozčapu, navzájom zlepených lepidlom, ktoré dostatočne odoláva vlhkosti, alebo rybinové spojky, ktorých výhodou je jednoduchšia a rýchlejšia montáž a vysoká variabilita;
• sklený systém minimálne z izolačného dvojskla s hodnotou Ug aspoň 1,1 W/(m2 . K) s hranou, ktorá znižuje vedenie tepla cez dištančný rámik skleného systému;
• drevenú zasklievaciu lištu z interiérovej strany okna, aby nedošlo k jej znehodnoteniu vplyvom poveternostných podmienok;
• minimálne dve tesnenia –v drážke v stredovej zóne a na vnútornej strane krídla;
• neprerušené stredové tesnenie v rohoch;
• možnosť nastavenia závesov na kovaní okna aspoň v troch smeroch;
• rohový spodný záves na dostatočnú oporu pre okenné krídlo;
• trojbodový a štvorpolohovací uzatvárací mechanizmus – zatvorené, otvorené, sklopené a mikroventilácia, pre otváravo-sklopné okná pri výške okna nad 60 cm;
• celoobvodové kovanie pri oknách so šírkou väčšou ako 90 cm;
• trojvrstvovú povrchovú úpravu (impregnačný základ, stredná vrstva a hrubovrstvová lazúra) dostatočne odolnú proti vode a pružnú pri možnom mechanickom poškodení (napr. ľadovec).

Nie je okno ako okno


Nezabúdajme na drevené okná

216712

Pri výbere správneho a kvalitného dreveného okna treba zohľadniť množstvo faktorov, ktoré majú na funkčnosť a estetický vzhľad okna vplyv. Dôležitý bodom je aj výber kvalitného a odborne zdatného výrobcu i montážnej firmy. Výrobcov drevených okien je totiž veľa, ale iba niekoľko z nich ponúka služby a kvalitu výrobku na vysokej úrovni. Dobrou pomôckou pri posudzovaní kvality výrobkov a montáže toho ktorého výrobcu je prehliadka zabudovaných okien a kontrola montáže. Prípadne sa môžeme skontaktovať s používateľmi drevených okien, ktorí sa určite radi podelia o skúsenosti s daným výrobcom – o komunikácii s výrobcom pred kúpou, kvalite montáže a spokojnosti, respektíve nespokojnosti pri užívaní okien a podobne.

Článok bol uverejnený v časopise Ekodom.

Kategória: Okná Stavba a rekonštrukcia
Tagy: drevené okná stavba domu
Zdieľať článok

Diskusia