Recyklovaný nábytok: Ako sa snúbi staré s novým

26. 10. 2017
Zdieľať

Nájsť potenciál aj tam, kde už by ho len málokto hľadať, to je podstata recyklácie. Ukážeme vám, ako možno využiť staré veci v modernom interiéri.

Retro na druhú


(foto: Scion/cymorka.sk)

Ako sa snúbi staré s novým


(foto: Scion/cymorka.sk)

Jedáleň zariadenú v príjemnom retroštýle korunuje starožitná vitrína. Napriek výraznej farebnosti a tvarovej odlišnosti nepôsobí rušivo. Tajomstvom je opakujúca sa modrá na tapete vo vedľajšej miestnosti a na rámoch okien, ktorá tu plní zjednocujúcu funkciu.

Iný ostrovček


(foto: isifa/Shutterstock)

Ako sa snúbi staré s novým


(foto: isifa/Shutterstock)

Pri kombinovaní starého a nového sa treba uchýliť k odvážnym riešeniam. Veľký otvorený priestor dáva možnosť siahnuť po mohutnom a vskutku originálnom kuchynskom ostrovčeku – starom pracovnom stole, ktorý by inak zapadal prachom kdesi v dielni či na povale. Skôr než si ho nasťahujete do kuchyne, treba urobiť malú generálku, niekedy je to len výmena vrchnej dosky či nový náter. Aj narušená stabilita sa dá riešiť: ak je lepený, možno ho rozobrať a opätovne podlepiť; ak je skrutkovaný, uvoľnené skrutky stačí buď utiahnuť, alebo vymeniť za väčšie.   

 

Spomienky v kuchyni


(foto: Tine K Home)

Ako sa snúbi staré s novým


(foto: Tine K Home)

Zlaté rámy vyplnené perokresbami či zašlými rodinnými čiernobielymi fotografiami môžu nájsť svoje výsostné miesto napríklad aj nad kuchynskou zástenou (predsa len, aby boli chránené, keď budete mixovať brokolicovú polievku). Vnášajú do priestoru jemnú nostalgiu. 

Stôl po babičke


(foto: isifa/Shutterstock)

Ako sa snúbi staré s novým


(foto: isifa/Shutterstock)

Spájať staré s novým neznamená napchať do domu, čo sa len dá. Zlaté pravidlo znie: minimalizujte nábytok, nech môže priestor „dýchať“, tak zároveň dáte šancu vyniknúť nejakému pozoruhodnému kúsku. K mohutnému drevenému stolu voľte jednoduché moderné stoličky.

Staré kvetináče, nádoby či nábytok nemusia byť haraburdy, ale skryté poklady. Závisí od uhla vášho pohľadu. 

Stará truhlica namiesto obývacej steny


(foto: westwing.sk)

Ako sa snúbi staré s novým


(foto: westwing.sk)

Riešenie, ktoré z vašej obývačky urobí osobité miesto, nie tuctovú katalógovú záležitosť. Práca starých majstrov, našich dedov, nestráca na kráse ani po 100 rokoch. V obchodoch sa síce dajú zohnať vierohodné repliky, tie však originál nenahradia. Preto ak máte niekde na povale, v pivnici či na chalupe starú truhlicu, máte niečo, čo vám my všetci, ktorí lačne pátrame v ponukách bazárov, môžeme len ticho závidieť.  

Čo by sme zmenili: starožitné predmety nenechajte chúliť sa niekde v kúte miestnosti. Ide predsa o unikátne kúsky, ktoré si okrem vhodného miesta zaslúžia aj správne osvetlenie.

Z komody umývadlová skrinka


(foto: isifa/Shutterstock)

Ako sa snúbi staré s novým


(foto: isifa/Shutterstock)

Skvelá ukážka, že aj malá kúpeľňa znesie tučný úlet v podobe masívnej komody – umývadlovej skrinky. Bez ostychu usadená k tehlovej stene a drevenej podlahe „otepľuje“ inak chladný koncept modernej kúpeľne. Samozrejme, chce to zručného domáceho majstra alebo stolára, ktorý vám pomôže dotiahnuť vašu predstavu k plnej funkčnosti aj dokonalosti, najmä pri osádzaní umývadla. Možno si hovoríte: „Tehlová stena, vyumelkovaná komoda… Nie je toho veľa na taký malý priestor?“ Áno, je. Ale keďže spolu s podlahou sú v jednej farebnej tónine, pôsobia nenásilne a nezaťažujú ho.

 

text: Martina Deríková

foto: Scion, Tine K Home, westwing.sk, isifa/Shutterstock

zdroj: Časopis Tvorivé bývanie

Kategória: Nábytok
Tagy: recyklácia starožitný nábytok zariaďovanie bytu
Zdieľať článok

Diskusia