Doma ako v záhrade: Uchmatnite si trochu zelene aj k sebe domov

30. 10. 2017
Zdieľať

Keď sa zeleň začne s príchodom chladnejších dní vytrácať z prírody, máme zopár tipov, ako si z nej trochu uchmatnúť domov.

STENY A ZÁVESY


Doma ako v záhrade

Doma ako v záhrade

Napriek tmavým stenám, ktoré dodávajú interiéru dramatický výraz, nepôsobí miestnosť ťažkopádne, naopak, príjemne a útulne. Ako to docieliť? Pri zariaďovaní voľte odtiene jednej, maximálne dvoch farieb – na steny, textílie aj na nábytok. Jednofarebné plochy pokojne skombinujte so vzorom, napríklad so závesmi či vankúšmi s botanickými vzormi. A samozrejme, nezabudnite na živé kvety. A ak by sa vám miestnosť predsa len zdala stále temná, zjemníte ju pridaním pastelovej farby na doplnkoch. Tú však musíte voliť s citom. (foto: IKEA)

TAPETY


Doma ako v záhrade

Doma ako v záhrade

Poviem vám: niekedy to chce pri tapetách riadnu dávku odvahy. Najmä ak volíte kvetinové motívy. To, čo vidíte na obrázku na tube so zabalenou zrolovanou tapetou, je zmenšené a dobre sa na to pozerá. Keď ju však nalepíte na stenu, odrazu naberie gigantické rozmery a chvíľu vám môže trvať, kým si zvyknete na obrovské listy banánovníka či ružovkasté kvety magnólie na stene v obývačke. (Verte mi, hovorí zo mňa osobná skúsenosť.) K výraznej tapete je istejšie potom voliť farebne umiernenejšie kúsky nábytku v príjemných neutrálnych odtieňoch, jednofarebnú pohovku. No a drevo, tým nikdy nič nepokazíte. (foto: Bonami)

 

PRÍJEMNÝ KÚTIK


Doma ako v záhrade

Doma ako v záhrade

Kvetmi nemusíte zapratať každý voľný centimeter v byte, aby ste sa cítili ako v prírode. Rastliny majú totiž schopnosť svojou energiou obsiahnuť celú miestnosť, aj keď sú sústredené len na jednom mieste, trebárs na komode. Do botanického kútika zozbierajte všakovaké vázy, sklené kupoly, ale aj obrazy – tie napokon nemusia za každú cenu visieť na stene, stačí ich o ňu oprieť (rada pre tých, ktorí si v podnájme nemôžu len tak svojvoľne vešať na steny, čo sa im zapáči). A pokojne buďte osobní a k rastlinám priložte aj predmety, ku ktorým vás viaže nejaké puto, príhoda. Pri pohľade na ne sa vám bude príjemnejšie spomínať.

ROZKVITNUTĚ PALETY


Doma ako v záhrade

Doma ako v záhrade

Majú svojich priaznivcov aj oponentov. Nech si hovorí kto chce, čo chce, pri nízkonákladovom bývaní si nimi každý aspoň trochu zručný človek vie dosť vypomôcť, a to nielen v podnájme, na internáte alebo na chate. Len sa netreba báť nekonvenčnosti. Z paliet si môžete vytvoriť napríklad živú obývaciu stenu a knižnicu v jednom. Chce to len zopár drobných úprav, napríklad podbiť pozdĺžne laty, čím vytvoríte dno provizórnych kvetináčov. A potom je už na vás, ako si doladíte výsadbu. Podobné riešenie znesie nielen izba puberťáka, ale aj balkón či terasa. Alebo žeby predsa len bola lepšia laminovaná drevotrieska?

text: Martina Deríková

foto: IKEA

zdroj: Časopis Tvorivé bývanie

Kategória: Zeleň v interiéri
Tagy: izbové kvety
Zdieľať článok

Diskusia