Ako skrotiť vlastný rozpočet a ušetriť stovky eur?

06. 11. 2017 Zdieľať

Viete akú výšku by nemali presiahnuť splátky vašich úverov, koľko si mesačne odložiť na sporenie a koľko na bežný chod domácnosti, aby ste nemuseli žiť od výplaty do výplaty? Na tieto otázky síce existujú presné odpovede, ale len málokto z nás ich pozná a aplikuje v praxi. Poradíme vám ako správne hospodáriť so svojimi ťažko zarobenými peniazmi.

Zdravý rodinný rozpočet má miery 10:20:30:40

Môže to znieť ako úvod detskej riekanky, no rodinné príjmy by naozaj mali byť rozložené v pomere 10:20:30:40. 
 
10 % zo mzdy pravidelne odkladajte ako rezervu pre životné situácie ako sú lekár, oprava či kúpa práčky,
 
20 % z mesačného platu by sme si mali odkladať na dôchodok či životné poistenie,
 
úvery, leasingy alebo tovar na splátky by nemali prekročiť 40 % z príjmu, 
 
zvyšných 40 % mzdy má slúžiť na bežný chod domácnosti. 
 

Návod ako skrotiť vlastný rozpočet a ušetriť stovky eur

Návod ako skrotiť vlastný rozpočet a ušetriť stovky eur
isifa/shutterstock

K veľkým víťazstvám cez malé úspechy

Rodinný rozpočet neprekopeme zo dňa na deň, preto je rozumné začať upratovať svoje financie postupne. Prakticky, okamžite sa dá začať na strane výdavkov. 
 
Zapisujte si výdavky
 
„Dôležitou súčasťou rozpočtu je sledovanie výdavkov. Ak neviete, na čo míňame najviac, nevieme, kde môžeme ušetriť,“ dodáva Melinda Burdanová, riaditeľka odboru retailových produktov..  Prehľad získame veľmi jednoducho, ak si budeme zapisovať všetko, čo sme platili. Existuje veľa možností ako naše náklady zaznamenávať. Či už sú to mobilné aplikácie, kde si vieme výdavky rozdeliť do rôznych skupín, alebo klasický systém odkladania a zapisovania si bločkov. Treba si vybrať, ktorá metóda nám viac vyhovuje a držať sa jej. 
 

Návod ako skrotiť vlastný rozpočet a ušetriť stovky eur

Návod ako skrotiť vlastný rozpočet a ušetriť stovky eur
isifa/shutterstock

 
Refinancujte svoje úvery
 
Aj malé rozdiely v úrokových sadzbách dokážu priniesť veľkú úsporu peňazí. Vlani,  v septembri 2016, nám banky ponúkali úvery na bývanie s priemernou úrokovou sadzbou 1,81 % ročne. Kým vtedy sa hovorilo o historickom minime, dnes je možné získať ešte nižší úrok ,a to od 0,95 %! Tí, ktorí ste využili minuloročnú ponuku a načerpali 100-tisícovú pôžičku na 25 rokov so sadzbou 1,81 % p.a. pri trojročnej fixácii, ste každý mesiac ľahší o 414,67 eur. Keby ste si ju hneď teraz preniesli do Poštovej banky, ktorá ponúka úver pod trefným názvom Užitočné bývanie už za  0,95 % p.a., mesačná splátka by vám klesla na 374,61 eur. Mať 40 eur mesačne k dobru, ušetriť na hypotéke viac ako 480 eur ročne a počas celej doby splácania vyše 12-tisíc eur (za predpokladu, že by sa za túto dobu nezmenila úroková sadzba pre klienta) určite nie je zlá predstava. Hlavne, keď si vzápätí predstavíte, čo všetko by ste si za ušetrené peniaze mohli dovoliť!
 
A ak vás v rozhodovaní o refinancovaní vášho úveru brzdí už len predstava toho koľko času a peňazí vás bude stáť kataster a znalec, môžete si vydýchnuť. Aj toto za vás do konca novembra vybaví Poštová banka. Okrem toho, ušetríte nie len financie, ale aj drahocenný čas. Na stránke Poštovej banky si môžete on-line dohodnúť stretnutie na  konkrétnej pobočke vo vami vybranom čase. Viac informácií nájdete na www.postovabanka.sk.
 
ZDROJ PR článok spoločnosti Poštová banka, a.s.
Kategória: Legislatíva a financovanie
Tagy: financie na bývanie rodinný rozpočet úvery na bývanie
Zdieľať článok