Klasický rodinný dom v modernom kabáte

15. 11. 2017
Zdieľať

Nové rodinné domy často delíme na tradičné, t. j. overenú klasiku so šikmou strechou, priznaným drevom a útulným interiérom, a na modernú bielu kocku s čistými, ale sterilnými líniami. Je to naozaj tak? Nie je budova skôr dobrá alebo zlá, funkčná alebo nefunkčná? Mladý architekt sa pokúsil oba pohľady skĺbiť a svoj výsledok ponúkol klientom spoločnosti Ekonomické stavby.

Ing. arch. Michal Siažik

Dnes menej ako kedykoľvek predtým platia dogmy doby, preto už v súčasnosti nie je možné nič opísať slovom „moderný“. V 60. rokoch minulého storočia bola moderná rocková hudba a v architektúre hral prvé husle funkcionalizmus, bolo jednoduché predstaviť si pod týmto označením konkrétny štýl. Ale čo je dnešná moderná hudba? Je to gitara, elektronická alebo iná? Dnes si každý môže vybrať z nespočetných štýlov, a to platí i v architektúre. Dnes už nie je žiadny jednotný štýl, architekti voľne hľadajú vlastnú cestu, vlastný rukopis. Nie je teda správne rozdeliť domy na moderné a klasické, ale na dobré a zlé. 


Pôdorys domu

Dom Lucia 39 Pôdorys domu
EKONOMICKÉ STAVBY s.r.o.


Pôdorys domu

 

Dom Lucia 39 čerpá z dlhoročných skúseností našich predkov, ale naplno využíva komfort, ktorý ponúkajú súčasné materiály a štruktúry. Pomer stien pôdorysu, sklon strechy a ďalšie elementárne prvky pôvodnej vidieckej architektúry tvoria základné princípy návrhu. Tento dom prirodzene patrí na miesto s nízkou vidieckou architektúrou.


Dom Lucia 39 Južný pohľad

Dom Lucia 39 Južný pohľad
EKONOMICKÉ STAVBY s.r.o.

Klasické akcenty však obohacujú súčasné prvky, zvyšujú pohodlie užívateľov a približujú dom dnešným potrebám. Nadštandardné zasklenie v obývačke ponúka silné spojenie záhrady a interiéru i veľkorysé presvetlenie. Prehriatiu vnútorného prostredia zabraňuje presah strechy, ktorý ponúka aj príjemné zakryté posedenie na terase. Terasa zároveň oživuje jednoduchú hmotu, navyše umožňuje „čítanie“ jednotlivých funkcií častí domu zvonka. Ďalšie časti domu si ctia predovšetkým funkciu, čo sa zrkadlí v rastri okien a jednoduchom ukončení strechy. 


Dom Lucia 39 Severný pohľad

Dom Lucia 39 Severný pohľad
EKONOMICKÉ STAVBY s.r.o.

Dispozícia opäť vychádza z minulosti. Vstup zo strednej časti severnej strany domu umožňuje ľahký prístup do šatníka a na toaletu okamžite po príchode do domu a zároveň ponúka priame spojenie s dennou časťou interiéru. Vstup má navyše pôsobivý priehľad do záhrady. Denná zóna sa delí na obývaciu časť, jedáleň a kuchyňu. Všetky tieto miesta sú opticky prepojené medzi sebou a aj so záhradou, čo im dodáva vzdušnosť a priestrannosť. Z dennej zóny vedie chodba sprístupňujúca všetky intímne priestory potrebné na život rodiny. K dispozícii sú dve detské izby vybavené komfortným pracovným stolom umiestneným priamo pod oknom, priestrannou vstavanou skriňou a posteľou. Na konci chodby sa vstupuje do spálne priamo spojenej so šatníkom. Príjemné západné slnko vstupuje do spálne cez jediné okno na západnej fasáde domu. Na severnej strane chodby sú priestory priamo osvetlených kúpeľní. Tie sú pripravené na maximálnu variabilitu svojho využitia. Zo základných možností sa ponúkajú varianty s jedným veľkým priestorom stvoreným na maximálny komfort pohybu v kúpeľni alebo rozčlenenie na dve miestnosti, čo umožňuje využívať hygienické zariadenia viacerým členom rodiny súčasne. V tomto variante možno orientovať vchod do západnej kúpeľne priamo zo spálne, čím vznikne samostatná kúpeľňa poskytujúca rodičom maximálne súkromie.


Dom Lucia 39 Východný pohľad

Dom Lucia 39 Východný pohľad
EKONOMICKÉ STAVBY s.r.o.

Konštrukčne ide o veľmi jednoduchý dom. Na nosných múroch je krov nesúci strechu. Jeho svah prechádza do vertikálnych konštrukcií pri použití skrytých odkvapov. Konštrukcia zastrešenia terasy je drevená, štruktúrne súvisí hmotnosťou budovy. Lucia 39 spája roky osvedčených zásad s možnosťami dnešných materiálov a stavebných techník. Výsledkom je harmonický celok pripravený zabezpečiť pohodlie celej rodiny. Kompromisy nie sú nutné, stačí len správne kombinovať výhody technológie a skúseností.


Dom Lucia 39 Západný pohľad

Západný pohľad
EKONOMICKÉ STAVBY s.r.o.


Dom Lucia 39 Západný pohľad

Delenie rodinných domov na klasické a moderné sa už väčšinou považuje za prekonané.

Aj v architektúre totiž platí, že si možno vybrať z mnohých odlišných variantov a kombinovať ich. 

Dnešné domy častokrát spájajú tradície so súčasnými prvkami.

Tradičný pôdorys a sklon strechy mladý architekt doplnil naprílad nadštandardným zasklením a veľkou terasou.

 

TEXT: RED
FOTO: EKONOMICKÉ STAVBY
ZODPOVEDNÝ REDAKTOR: MATEJ ŠIŠOLÁK

ZDROJ: časopis Môj dom 10/2017

Kategória: Projekty rodinných domov
Tagy: ekonomicke stavby moderná architektúra projekty domov rodinný dom
Zdieľať článok

Diskusia