Z typovej drevostavby originál

20. 11. 2017 Zdieľať

Po dvadsiatich rokoch života v mestskom byte sa manželia z Nitry rozhodli nestrácať čas zdĺhavou stavbou a vybrali si typovú drevostavbu na kľúč. Mali však veľmi jasné predstavy, ako by mal ich nový domov vyzerať. V spolupráci so stavebnou firmou vytvorili osobitý priestor, ktorý nemá so stereotypmi nič spoločné.


Z typovej drevostavby originál

2071207
Knauf Insulation

Štvorčlenná rodina bývala v trojizbovom byte, majiteľka Petra však už dlhé roky túžila bývať v rodinnom dome. Na výbere si dali záležať, prešli veľa domov, prezreli mnoho ponúk, ale nič im nesadlo. Upútala ich až vzorová drevostavba Dom snov na Chrenovskej v Nitre. Veľkosť aj dispozícia sa im pozdávala, využili aj výhodnú akciovú zľavu a tak získali komfortný 4 – izbový nízkoenergetický dom za cenu 3 – izbového. Ušetrené peniaze sa rozhodli investovať do rôznych vylepšení typovej drevostavby. Už vopred vedeli, že si svoju vysnívanú predstavu nenechajú len tak vziať a trpezlivo plánovali. „Prípravou sme úplne žili. Aj keď nie sme stavbári, povedali sme si, že keď staviame, chceme to mať všetko dobre a podľa našich predstáv,“ hovorí majiteľka Petra. Pri všetkých dôležitých krokoch preto boli radšej vždy osobne. Pracovníci firmy im však pri  všetkých požiadavkách ochotne vyhoveli.


Z typovej drevostavby originál

Z typovej drevostavby originál
KNAUF INSULATION, s.r.o.

Kúsok Toskánska pri Nitre

„Náš dom je v úplne inom štýle, ako bývajú ostatné moderné drevostavby, chceli sme ho urobiť tak po svojom,“ vysvetľuje Petra. Ako ďalej dodáva, musela sľúbiť manželovi, že to nebude príliš „kvetinkové“. V každom prípade sa však zhodli na tom, že chcú útulný interiér s prírodnými materiálmi a detailmi, ktoré budú mať pre nich osobný význam. V kombinácii tehla – kameň – drevo – kov tak vytvorili priestor, ktorý dýcha tradíciou a Stredomorím. „Máme veľa zmien oproti typovému domu, ale vždy sme ich vopred konzultovali a odsúhlasili, ešte pred tým, ako išiel dom do výroby,“ dodáva majiteľka.

Lampy, úchytky, garniže a konzoly si dali ukovať u kováča na mieru. Všetko je v jednom štýle, ale každý kus je trochu iný. Stredom domu vedie stena z fermacellu, ktorá oddeľuje dennú zónu od spální. S pomocou tehlárov ju obložili originálnymi starými tehlami narezanými na požadovaný rozmer. Je to výrazná dekoračná dominanta v interiéri, ale zároveň aj tepelno – akumulačný prvok. Ako vraví majiteľka, tá stena doslova nasáva teplo. 


Z typovej drevostavby originál

Z typovej drevostavby originál
KNAUF INSULATION, s.r.o.

Teplo domova

Majitelia nízkoenergetickej drevostavby si aj dnes často musia vypočuť komentáre odporcov drevodomov. Prežili v nej však minulú tuhú zimu a tepelnú pohodu si pochvaľujú. Využívali elektrické podlahové vykurovanie a krbové kachle na drevo. „V zime bolo aj mínus 20 °C a keď k nám v tých mrazoch začali chodiť „kolaudačné“ návštevy, vyzliekali sa a museli sme im požičiavať tričká,“ spomína s úsmevom majiteľka. K príjemnej klíme v interiéri prispieva aj dôkladná tepelná izolácia a okná s izolačnými trojsklami. Prierez vonkajšej steny tvorí až 70 % tepelná izolácia, dokopy približne 25 cm. Strecha je tiež dôkladne zateplená minerálnou vlnou Knauf Insulation s hrúbkou 28 cm. Nosnú konštrukciu tvorí KVH drevená rámová konštrukcia a sádrovláknité dosky Fermacell. 


Z typovej drevostavby originál

Z typovej drevostavby originál
KNAUF INSULATION, s.r.o.

Čas sú peniaze

Jednou z výhod drevostavieb je aj rýchlosť stavby. Na tú sa majitelia z dedinky pri Nitre nemôžu sťažovať. Základy ich domu začali kopať v polovici augusta 2016, na konci augusta im priviezli pripravené diely a hrubá  stavba bola dokončená za 4 dni. Potom sa mesiac čakalo, kým príde objednané zariadenie. Na konci novembra 2016 majiteľom domček odovzdali a sťahovali sa doň týždeň pred Vianocami. 


Z typovej drevostavby originál

Z typovej drevostavby originál
KNAUF INSULATION, s.r.o.

Realizátor : Dom snov http://domsnov.sk

Tepelné izolácie : www.knaufinsulation.sk    

ZDROJ: PR článok spoločnosti Knauf Insulation

Kategória: Materiály
Tagy: Dom snov drevostavba knauf insulation tepelné izolácie
Zdieľať článok