Viete, ktoré rastliny v záhrade môžu byť nebezpečné pre vaše deti?

20. 11. 2017
Zdieľať

Pri dome sme si počas tohtoročnej sezóny vybudovali záhradu. Vysadili sme veľa pekných druhov, no až neskoro sme si uvedomili, že niektoré z nich môžu byť nebezpečné pre naše deti. Chceli by sme sa informovať, ktoré rastliny sú pre ne obzvlášť nebezpečné a v záhrade by sa nemali objaviť. (Jana. B., Bratislava)

Z dosahu detí treba úplne odstrániť jedovaté a inak nebezpečné (pichľavé) druhy. Mnohé z nich lákajú deti svojimi kvetmi, prípadne listami, pričom ich pozornosť si získavajú najmä farebné plody okrasných krov, trvaliek, cibuľovín alebo letničiek. ​​

Medzi veľmi nebezpečné rastliny patria konvalinky (Convallaria majalis) – jedovaté sú nielen voňavé kvety, ale aj červené plody, ktoré dozrievajú na jeseň. V záhradách s deťmi by sa nemali objaviť ani ružovo kvitnúce jesienky (Colchicum autumnale), purpurový náprstník (Digitalis purpurea), stračia nôžka (Delphinum x cultorum), prilbica (Aconitum), okrasný tabak (Nicotiana alata), áron (Arum italicum), durman (Datura) ani ricín (Ricinus communis).

 

Z okrasných drevín sú vysokorizikové lykovec (Daphne mezereum), cezmína (Ilex), štedrec (Laburnum anagyroides), prútnatec (Cytissus scoparius), brečtan (Hedera helix), bršlen (Euonymus europaeus), kalina (Viburnum), imelovník (Symphoricarpos albus), ale aj niektoré ihličnany, napríklad borievky (Juniperus sabina) či tis (Taxus baccata). Netreba zabúdať, že jedovaté sú aj niektoré druhy burín. Nebezpečenstvo pichnutia aj vážnejšieho poranenia deťom zase hrozí pri ružiach a kaktusoch.

Nezabudnite, že z dosahu detí by mali zmiznúť ostré predmety aj chemické postreky a hnojivá. V mnohých prípadoch môžu byť príčinou úrazu aj niektoré terénne nerovnosti (strmé svahy, skalky a kvetinové múriky).

ODPOVEDAL: DANIEL KOŠŤÁL
FOTO: ISIFA/SHUTTERSTOCK

Kategória: Zo života rastlín
Zdieľať článok

Diskusia