Obývačka z prírodných materiálov, ktorá nepodľahla módnym trendom

14. 12. 2017
Zdieľať

Mobilný drevodom Matúšovcov je postavený v súlade s princípmi trvalo udržateľnej výstavby a interiér obývačky je prirodzeným vyústením ich životnej filozofie. Nepodlieha módnym trendom, naopak, bol postupne vytváraný v súlade s exteriérom a okolitou prírodou.

„Povrchy, ktorých sa dotýkame, napríklad na pracovnom či jedálenskom stole, by mali byť z masívu. Príručného stolíka sa dotýkame málo, preto pri výbere zavážilo to, že sa ľahko utrie.“ 

Zuzana Matúšová


„Povrchy, ktorých sa dotýkame, napríklad na pracovnom či jedálenskom stole, by mali byť z masívu. Príručného stolíka sa dotýkame málo, preto pri výbere zavážilo to, že sa ľahko utrie.“   Zuzana Matúšová

„Povrchy, ktorých sa dotýkame, napríklad na pracovnom či jedálenskom stole, by mali byť z masívu. Príručného stolíka sa dotýkame málo, preto pri výbere zavážilo to, že sa ľahko utrie.“ Zuzana Matúšová
HELENA KURUSOVÁ

 

Ženský princíp

Keďže Zuzka a Janči sa venujú prírodnému staviteľstvu a permakultúre, v ich dome dominujú prírodné materiály – od hliny, korku, dreva a bavlny až po kožušiny. Masívny nábytok spája v sebe severskú nadčasovosť a funkčnosť, fotografie a suveníry zas dotvárajú rodinnú atmosféru. Textílie miestnosť zútulňujú, závesy a záclony príjemne rozptyľujú svetlo v priestore, kožušiny zase zateplia dlážku a pocitovo ju zmäkčia. Výnimku tvoria dva biele príručné stolíky z laminátu, ktoré si vybrali z praktických dôvodov. Laminát zvolili v bielej farbe, čo je podľa Zuzky lepšie ako dekor dreva. Ten svojím vzhľadom iba predstiera, že je drevo, no pritom sa tak „necíti, nevonia, nepočuje ani nechutí“. 


Prírodná kožušina má antimikrobiálne vlastnosti a výborné termoregulačné schopnosti, čiže príjemne hreje iba v zime. www.ovciekoze.sk

Prírodná kožušina má antimikrobiálne vlastnosti a výborné termoregulačné schopnosti, čiže príjemne hreje iba v zime. www.ovciekoze.sk
HELENA KURUSOVÁ

Svoj domov chceli zariadiť netradične, čo pre Zuzku znamená vložiť doňho kúsok seba – napríklad originálne vyobrazenie Kaplnky sv. Rozárie, symbolu ich dedinky. Do hlinenej omietky im ho vymodelovala umelkyňa Nyjamaja.

Dominantou priestoru je netradične riešená oddychová zóna: namiesto klasickej pohovky si domáci vyrobili vyvýšené pódium s japonským „futónom“ a pod ním veľkorysý úložný priestor. Sedenie dotvárajú dve pohodlné kreslá, ktoré podporujú priateľskú komunikáciu. Zuzka vraví, že ľudia by si mali počas rozprávania vidieť do očí.


Príjemne teplý interiér Matúšovci docielili najmä korkovou podlahou a hlinenými omietkami v prirodzenej farbe zeme.

Príjemne teplý interiér Matúšovci docielili najmä korkovou podlahou a hlinenými omietkami v prirodzenej farbe zeme.
HELENA KURUSOVÁ

Obývačke u Jančiho a Zuzky rozhodne nechýba ženský princíp. Ten, ktorý podľa majiteľky zútulňuje, vytvára, dáva do čistého priestoru pohyb. Priznáva: „Muž vytvára praktický priestor a žena ho neprakticky zapĺňa. Vzniká tak rovnováha poriadku a chaosu.“


Sedenie do polkruhu podporuje príjemný rozhovor. Takúto flexibilitu sedenia poskytujú solitérne kreslá.  www.jysk.sk

Sedenie do polkruhu podporuje príjemný rozhovor. Takúto flexibilitu sedenia poskytujú solitérne kreslá. www.jysk.sk
HELENA KURUSOVÁ

„Prírodné materiály podporujú človeka na podvedomej úrovni v tom, aby sa správal prirodzene, vľúdne, priateľsky, a v zdravom domove s dušou jednoducho nesmú chýbať.“

Zuzana Matúšová, autorka interiéru


Suveníry a rodinné fotografie sú naše spomienky a vytvárajú atmosféru spolupatričnosti.

Suveníry a rodinné fotografie sú naše spomienky a vytvárajú atmosféru spolupatričnosti.
HELENA KURUSOVÁ

Ako si vytvoriť obývačku s dušou

6 tipov od Zuzany Matúšovej Girgoškovej

1. Organické tvary dajú miestnosť do pohybu. U nás dominujú okrúhle okná zladené s konferenčným stolíkom, oblými kachľami, svietidlom, dierkovaným akustickým stropom a vlnami na hlinenej omietke.

2. Inšpirujte sa Škandináviou – prírodou doma.  V našej obývačke nájdete takmer všetky prírodné materiály. Z praktických dôvodov sme si vybrali laminátový príručný (tzv. konferenčný) stolík. Je trvácnejší a ľahko sa čistí.

3. Zaplňte priestor. Všade u nás nájdete obrazy, rodinné fotky, talizmany, suveníry, kvety. Maličkosti, ktoré vypovedajú o našom živote, vkuse a vzťahu k okoliu. 

4. Zababušte sa do mäkkého a teplého. Najprv sme si kúpili jednu kožušinu. Deti sa bili o to, kto si na ňu ľahne a zababuší sa do nej. A tak máme kožušiny na kreslách, na pódiu aj zemi.

5. Závesy, záclony a pohodlné sedenie. Veľmi dlho som túžila po pohodlnom veľkom kresle s podnožkou, na ktorom si v pokoji dojčím naše tretie dieťa. Čakanie sa vyplatilo a s Matejom v ňom zažívame naše posvätné chvíle.

6. Dajte do toho čosi svoje. Kúsok seba sme vložili aj do mozaikovej dlažby pod kozubovými kachľami. S Jančim sme ju robili celý deň. Krásna skúsenosť, hoci druhýkrát si to zopakovať nepotrebujeme. 

Zuzana Matúšová Girgošková je novinárka a blogerka. O svojej ceste za zdravým, ekologickým bývaním a permakultúrou píše na blogu, na tieto témy usporadúva aj workshopy. O zdravom bývaní a ekologickom mobilnom dome za 25-tisíc € pripravujú Matúšovci dokumentárny film. 

www.lifereset.sk

Ich projekt môžete podporiť cez:

https://www.startlab.sk/projekty/313-v-zdravom-dome-ziju-stastni-ludia/

 

ekologická obývačka

úžitková plocha 24 m2

lokalita Malé Karpaty

TEXT: KATARÍNA PAUKEJE, ZUZANA MATÚŠOVÁ
FOTO: HELENA KURUSOVÁ
ZDROJ: časopis Môj dom

Kategória: Návšteva Obývacia izba
Tagy: drevostavba hlinené omietky permakultúra
Zdieľať článok

Diskusia