Dokonalá geometrická hra architektov spravila z jednoduchého rodinného domu jedinečnú stavbu

03. 01. 2018
Zdieľať

Architektonické štúdio stpmj je nositeľom viacerých ocenení za dizajn. Ich diela sú charakteristické „prvokatívnym realizmom“ založeným na jednoduchosti formy a detailov, jasnosti štruktúry a excelentnosti v environmentálnej funkcii.

Keď k tomu prirátame využívanie nových materiálov , postupov a racionálny rozpočet, dostávame sa na pomedzie reálneho a ideálneho. Taký je aj dom s názvom Shear House.​


Shear House

Shear House
Song Yousub

Hra so strechou

Jednoduchý rodinný dom, ktorý architekti nazvali kvôli hre so strechou Shear House, stojí v Kórei. Všimnite si efekt „vyšikmenia“ strechy, vďaka ktorému vznikla trojuholníková terasa a rozširujúci sa presah strechy nad stenou s presklenými dverami obývacieho priestoru.

 


Shear House

Shear House
Song Yousub

Dom má odlišné konce – z jednej strany vidíte typickú jednoduchú štítovú stenu bez bočného presahu strechy a z druhej strany odrezanú posunutú hmotu monolitickej štruktúry a materiálu, teda do strany vyčnievajúci presah strechy a vyrezanú terasu na poschodí.

Samotný dom pomáha šetriť

Otvory na terase zvyšujú prirodzenú ventiláciu v celom dome. Presah strechy chráni miestnosti orientované na juh od priameho slnka, ale neoberá ich o svetelnosť, práve naopak. Prekrytie je praktické aj z iných dôvodov. Dôkladnú kontrolu vlhkosti a tepla umožňuje tiež dvojitá pokožka domu. Samotný dom, tak ako je postavený znižuje straty tepla až o 20 percent.


Shear House

Shear House
Song Yousub

Ako je riešená dispozícia?

V severnej časti domu sa nachádzajú dve spálne, kúpeľňa, knižnica, schodisko a kuchyňa. Južná polovica domu poskytuje priestor s dvojitou výškou, kde je umiestnená priestranná obývacia izba. Jej súčasťou je veľkorysý viacúčelový priestor pre návštevy prijímané pri rôznych príležitostiach. Obývacia izba prechádza od východnej časti domu až po západnú.


Shear House

Shear House
Song Yousub

Jedinečný priestor

(obývacia izba – pozn. autora) Je jedinečná svojou dynamikou, filtráciou svetla vo svojej hĺbke a výške s rôznymi vizuálnymi spojmi. Nepravdepodobný jednoduchý a statický exteriér, interiérové ​​priestory poskytujú hravé skúsenosti s meniacou sa geometriou,“ vysvetľujú architekti. Vďaka priesečníku s posunutým objemom strechy v dome nájdeme, tak ako obdĺžniky a štvorce, aj trojuholníkové a lichobežníkové steny. Jednoducho: dokonalá geometria.

 


Shear House

Shear House
Song Yousub


Shear House

Shear House
Song Yousub

Shear House v skratke

architektonické štúdio: stpmj

projektový tím: Seung Teak Lee, Mi Jung Lim

lokalita: Kyung Buk, Yecheon, Kórea

plocha: 92 m2

realizácia: 2016

Sabína Zavarská

Foto: Song Yousub 

Kategória: Návšteva
Tagy: drevený nábytok drevostavba rodinný dom Shear House
Zdieľať článok

Diskusia