Svietime kvalitne, ale úsporne

17. 02. 2010
Zdieľať

Zle vybrané a nevhodne nainštalované svetlo môže škodiť nielen vášmu zdraviu, ale vie aj poriadne hlboko načrieť do peňaženky. Áno, „staré a dobré“ žiarovky už dávno nie sú tým najlepším riešením. Oveľa efektívnejšou alternatívou sú úsporné žiarivky – výberom úspornej žiarivky ušetríte v domácom rozpočte a navyše pomôžete zdevastovanému životnému prostrediu.

Žiarovka vytvára svetlo tak, že rozžeraví drôt. Lenže väčšia časť elektrickej energie sa mení na teplo namiesto na svetlo. Inak je to pri úsporných žiarivkách – elektrická energia sa na vytváranie svetla využíva päťkrát účinnejšie. Navyše, úsporné žiarivky sa vyrábajú s rovnakým závitovým ukončením ako klasické žiarovky a aj ich rozmery zodpovedajú rozmerom klasických žiaroviek. Takže výmene už naozaj nič nestojí v ceste. Vhod však určite príde aj niekoľko ďalších informácií.


V


Svietime kvalitne, ale úsporne

244546

ýkon neznamená veľkú spotrebu


Úsporná žiarivka ponúka rovnaký jas ako klasická žiarovka, ale na jeho výrobu potrebuje iba zlomok energie. V štandardnom tvare s 11 W dosahuje úsporná žiarivka rovnakú svietivosť ako 60-wattová žiarovka. Úsporné žiarivky v tvare klasickej žiarovky so sklenenou bankou, ktorá absorbuje o niečo viac svetla, spotrebujú pre jas rovnaký, aký vydá 60-wattová žiarovka, približne iba 15 W. Z toho vyplýva, že nízka spotreba energie úsporných žiariviek sa odzrkadlí aj v domácom rozpočte. Ak vychádzame zo vstupných nákladov na zakúpenie jednej úspornej 11-wattovej žiarivky (asi 5 € = náklady na 10 kusov klasických žiaroviek), usporí táto žiarivka počas svojej životnosti (10 000 prevádzkových hodín) 68,5 € (približne 2 050 Sk). Navyše, ak úspornú žiarivku používate približne 3 hodiny denne, svietiť si s ňou môžete takmer
10 rokov. A k výmene naozaj nepotrebujete veľa – stačí prísť do obchodu a vybrať si vhodný tvar a veľkosť. Nemusíte nič prerábať, pretože úsporné žiarivky sú vhodné do všetkých typov osvetľovacích telies. Takže ak v lampe, ktorá je určená maximálne na 60-wattovú žiarovku, použijete 15-wattovú žiarivku, získate nielen bezpečné a úsporné osvetlenie, ale aj jas ako pri 75-wattovej žiarovke.


Úsporné žiarivky majú svoje energetické triedy, ktoré informujú o spotrebe elektrickej energie a úspornosti jednotlivých výrobkov. Toto označenie môžete nájsť priamo na balení, aby ste už priamo pri nákupe mohli porovnávať energetické triedy, a tým aj efektívnosť rôznych modelov. Rozdelenie žiaroviek, žiariviek a lámp podľa európskej energetickej tabuľky má niekoľko tried – od energetickej triedy A (veľmi úsporná) až po triedu G (menej úsporná).


Pri nakupovaní klasických žiaroviek si môžete všimnúť, že žiarovku s lepšou triedou, ako je energetická trieda G, nenájdete. Aj toto je dôkaz vysokej energetickej spotreby klasických žiaroviek. Naproti tomu úsporné žiarivky v tvare rúry alebo kruhu sa zaraďujú do energetickej triedy A, prípadne B. Aj úsporné kompaktné žiarivky sa zaraďujú vďaka nízkej spotrebe do energetickej trie­dy A. V triede B sa objavujú žiarivky, ktoré z estetických dôvodov majú ešte sklenenú banku čiastočne pohlcujúcu svetlo. Do triedy D a E patria vysokonapäťové halogénové lampy, ktoré pracujú s napätím 230 V.



Svietime kvalitne, ale úsporne

244545

Do každej situácie


Úsporné žiarivky môžete použiť takmer pri každej osvetľovacej situácii – v ponuke predajcov nájdete žiarivky rôznych tvarov i veľkostí, takže montáž do objímky sa zjednoduší aj tam, kde ste doteraz mali problémy. Nezáleží, či potrebujete malý, alebo veľký závit, štandardný tvar, alebo tvar klasickej žiarovky – úsporné žiarivky sa prispôsobia každému osvetľovaciemu zdroju.



Svietime kvalitne, ale úsporne

244541
Ekodom

Životnosť priamo úmerná cene


Kritizovanou vlastnosťou žiaroviek bola ich životnosť, najmä vtedy, keď sa svetlo často zapínalo a vypínalo. Aj pri kúpe úsporných žiariviek platí pravidlo, že nie sme takí bohatí, aby sme si kupovali lacné veci. Preto pri výbere vhodnej žiarivky uprednostňujte technické parametre pred cenou. Náklady na nákup úsporných žiariviek sú v porovnaní s nákladmi na nákup klasických žiaroviek vyššie, napriek tomu sú v dlhodobom meradle žiarivky oveľa výhodnejšie, a to vďaka ich životnosti a oveľa nižšej spotrebe energie. Ale pozor! Tak ako sú v ponuke úsporné žiarivky rôznych tvarov a veľkostí, bývajú rozdiely aj v dĺžke životnosti. Zaobstarať si môžete žiarivky so životnosťou 6 000 ale aj 15 000 prevádzkových hodín. Životnosť úsporných žiariviek sa udáva na balení. Ak však viete, že budete umelé osvetlenie často vypínať a zapínať, uprednostnite úsporné žiarivky s vyššou odolnosťou pri zapínaní. Ide o žiarivky s funkciou predhrievania, ktoré sú odolnejšie proti častému vypínaniu a vyznačujú sa aj dlhšou životnosťou.



Svietime kvalitne, ale úsporne

244540
Ekodom

Svetlo a svetlo


Ak pri spracovaní potravín v kuchyni majú pokrmy zvláštne farby alebo sa vám zdá, že vaša návšteva má zelenkavý odtieň pokožky, nemusí ísť o vašu zrakovú chybu, ale o nevhodný výber farby svetla. Našťastie, úsporné žiarivky sa vyrábajú s rôznymi farbami svetla – od bielej farby denného svetla až po extra teplú bielu (úsporné žiarivky s označením 827 alebo 2 700 Kelvina), ktorá približne zodpovedá farbe svetla klasickej žiarovky. Táto farba je ideálna na vytvorenie útulných kútikov, v ktorých sa výborne leňoší. Pracovné plochy najlepšie osvetlíte svetlom vo farbe neutrálnej bielej (840 alebo 4 000 Kelvina) alebo bielej denného svetla (860 alebo 6 000 Kelvina).


Ekologický koniec


Žiadne svetlo nesvieti večne – to platí tak pre klasické žiarovky, ako aj pre úsporné žiarivky. Vypálená žiarovka, úsporná žiarivka či halogénové lampa však nepatria do triedeného skleneného odpadu. Žiarovky, ktoré obsahujú sklo a kov, môžete rovnako ako halogénové lampy odhodiť do domového odpadu. Keďže žiarivky obsahujú malé množstvo olova a odbúrateľných luminiscentných látok, treba ich odovzdávať na špeciálnych odpadových dvoroch alebo priamo obchodníkom, u ktorých ste si žiarivky zakúpili.







Úsporné halogénové lampy 


Úspornejšou alternatívou nízkonapäťových halogénových lámp sú halogénové lampy s takzvanou IRC technikou, ktoré spotrebujú približne o tretinu energie menej ako bežne používaná halogénka. Dbajte na to, aby vaše nízkonapäťové lampy nesvietili naprázdno – pri niektorých lampách ostáva transformátor pod napätím, aj keď lampy nesvietia. Odporúča sa vyťahovať transformátor z elektriny alebo používať zástrčky s vypínačom.







Najskôr dobre plánujte


Skôr ako začnete navrhovať osvetlenie v miestnosti, treba si dôkladne rozmyslieť, čo a kde budete v priestore robiť: kde budete jesť, čítať, rozprávať sa s priateľmi či pozerať televízor. Svietidlá takzvaného vedľajšieho osvetlenia vám vyplnia priestor svetlom iba čiastočne. Niekedy vedľajšie osvetlenie v dostatočnom počte môže nahradiť aj hlavné osvetlenie. Ak máte stále pocit, že svetla nie je dostatok, vytvorte hlavné osvetlenie, ktoré rovnomerne šíri svetlo po celej miestnosti. Miestnosť bude dobre pôsobiť so svietidlami, ktoré pomôžu vyniknúť zaujímavým miestam. Takýmto náladovým osvetlením môžete zvýrazniť obrazy na stenách, ozdobné predmety a knihy v skrinkách a poličkách či zátišie vašich dovolenkových predmetov na konferenčnom stolíku. Aj umiestnením svietidiel do rôznych výšok dosiahnete jedinečnú atmosféru.


Zdroj: ekodom

Kategória: Ekoinfo
Tagy: svetlo
Zdieľať článok

Diskusia