Minimalistický rodinný dom, ktorý nepôsobí chladne, práve naopak

29. 01. 2018
Zdieľať

V čase asymetrických, presklených a betónových domov celkom dobre padne pohľad na dom obložený smrekovcovým drevom, ktorý spolu s parkovacím státím pripomína staré hospodárske budovy. Samozrejme, povýšené na obytnú úroveň.

Dom z dielne architektonického štúdia Atelier 38 v pokojnom prostredí Krnova v súčasnosti plní funkciu víkendového domu. V budúcnosti v ňom však majitelia plánujú bývať natrvalo.


RD Krnov, Atelier 38

RD Krnov, Atelier 38
Roman Polášek

Nevyhnutné: terasa a kryté státie so skladom

Základnými požiadavkami majiteľov bolo vytvoriť dvojpodlažné bývanie, ktorého súčasťou bude terasa a kryté státie pre autá so skladom. Toto státie a sklad má slúžiť aj ďalším obyvateľom pozemku a je realizované ako samostatná stavba. Architekti ho obliekli do dreva a zastrešili šikmou strechou. Vďaka tomu skôr pripomína niekdajšiu hospodársku budovu ako miesto na parkovanie automobilov.


RD Krnov, Atelier 38

RD Krnov, Atelier 38
Roman Polášek

Na rovnakom pozemku sa nachádza aj jednopodlažný podpivničený vilový dom s obytným podkrovím. Práve tvar tohto domu brali architekti do úvahy pri rozhodovaní o vzhľade budúceho. Novostavba podtrhuje charakter existujúceho vilového domu, ale zároveň má veľa vlastného.

Prísnosť, pravidelnosť, symetria

Princípy, ktoré architekti pri navrhovaní domu použili sú jednoznačné: prísne a pravidelné členenie priestoru a symetria. Obdĺžnikový tvar domu v strednej častí pretína portál, ktorý zahŕňa vstup do domu a z druhej strany východ na terasu a balkón nad terasou. Terasa poskytuje výhľad na mesto Krnov.

 


RD Krnov, Atelier 38

RD Krnov, Atelier 38
Roman Polášek

Interiér domu

Vstup do domu je umiestnený v stredovej časti stavby. Kolmo na zádverie sa nachádza jedna z hlavných ôs dispozície. Prepája kuchyňu, schodisko a kúpeľňu. Druhá os je rovnobežná s prvou a prepája obytné časti domu.  Smerom z juhu na sever sú za sebou radené jedáleň, obývacia izba s krbom a pracovňa, ktorá môže slúžiť aj ako herňa či izba pre hostí. Symetricky oproti vstupnému portálu je umiestená krytá terasa. Nadväzuje na obývaciu izbu a prepája interiér s exteriérom.


RD Krnov, Atelier 38

RD Krnov, Atelier 38
Roman Polášek

V druhom podzemnom podlaží sú popri schodisku kúpeľne a šatňa. V hlavnej časti sa nachádzajú dve detské izby a spálňa rodičov. Z rodičovskej spálne je balkón.

Zaujímavosťou je, že z oboch detských izieb je možné vyjsť na zvýšené podlažie chránené sieťkou – až do podkrovia. Podobné poschodie má aj spálňa rodičov.

 

V podzemí domu sa nachádzajú technické miestnosti, sklad, kúpeľňa a súkromná miestnosť označená ako „the mans cave“.

Chlad tu nenájdete

Hoci je interiér moderný a v mnohých smeroch minimalistický, nepôsobí chladne, ale práve naopak. Tento efekt umocňuje tmavá drevená podlaha a smotanová farba na niektorých miestach – napríklad na krbe. Na príklade tohto domu vidno, že i členenie na menšie priestory má stále svoje výhody a čaro.


RD Krnov, Atelier 38

RD Krnov, Atelier 38
Roman Polášek

Tento dom nepoužíva obrovské sklené plochy, ako je to dnes často vidieť na moderných stavbách. Naopak, udržiava súkromie majiteľov i elegantnú symetriu, ktorá vznikla rovnomerným rozložením okien a dverí. Ak by sme dom prerezali zrkadlom, v odraze vidíme skutočne to, čo aj v realite.

Obložený smrekovcom

Fasáda domu je vytvorená obložením zo smrekovcového dreva, na portáloch upútajú dekoratívne omietky vo farbe pieskovca. Výrazným funkčným i estetickým prvkom sú exteriérové textilné rolety. V okolí domu boli riešená aj záhradné úpravy tak, aby dotvorili celkový dojem stavby.


RD Krnov, Atelier 38

RD Krnov, Atelier 38
Roman Polášek

RD Krnov v skratke

architektonické štúdio: Atelier 38

autori: Ing. arch. Jan Zelinka, Ing. arch. Pavlína Janošová

lokalita: Krnov, ČR

projekt: 2011

realizácia: 2016

úžitková plocha: 234,23 m2

obytná plocha: 94,18 m2

Sabína Zavarská

Foto: Roman Polášek

Kategória: Návšteva
Tagy: Atelier 38 drevené fasády dvojpodlažný dom moderná architektúra rodinný dom
Zdieľať článok

Diskusia