Krištáľové krídlo ocenilo ďalších 11 výnimočných osobností

30. 01. 2018 Zdieľať

Krištáľové krídlo už 21. rokov hľadá tých najlepších medzi výnimočnými. Koncom januára 2018 počas slávnostného galavečera vyhlásili mená ďalších laureátov tohto ocenenia. Krištáľové krídla si prevzalo 9 osobností, ktoré v roku 2017 dosiahli výnimočný počin. Mimoriadnu cenu získali neurochirurg Juraj Šteňo a spevák, gitarista a skladateľ Pavol Hammel.

Členovia odborných porôt sa zaoberali viac ako 200 návrhmi na osobnosti. Z nich vybrali troch nominovaných a napokon tajným hlasovaním aj jedného laureáta v každej kategórii. „Mala som tú česť osobne sa stretnúť takmer so všetkými. Naše stretnutia boli krásne a obohacujúce a tieto zážitky s nominovanými si odnášam na celý život,“ povedala počas slávnostného galavečera autorka a producentka Krištáľového krídla Mária Vaškovičová.  


Laureáti ocenenia za rok 2017 spolu s organizátorkou, autorkou a producentkou Krištáľového krídla Máriou Vaškovičovou

Laureáti ocenenia za rok 2017 spolu s organizátorkou, autorkou a producentkou Krištáľového krídla Máriou Vaškovičovou
Andrej Lojan, René Miko

„Porotcovia predstavujú jeden z troch dôležitých pilierov Krištáľového krídla. Kým prídu k rozhodnutiu, tak to je len vrchol ľadovca. Tá práca predtým je to, čo je podstatné a dôležité,“ povedal Gabriel Csollár, predseda COOP Jednota Slovensko a zároveň predseda Veľkej poroty Krištáľového krídla.


Boris Hanečka, Celeste Buckingham a režisér galavečera Nikita Slovák

Boris Hanečka, Celeste Buckingham a režisér galavečera Nikita Slovák
Andrej Lojan, René Miko

 V kategórii Filantropia si ocenenie prevzal Marek Machata za aktívnu činnosť v dvoch občianskych združeniach, v kategórii Šport Peter Hámor za fantastické horolezecké výkony.  V oblasti Hospodárstva si ocenenie odniesol Vladimír Bakeš, šéf dvoch poisťovní, za Hudbu Rastislav Štúr za famózne zvládnutie Pucciniho Triptychu. V kategórii Rock Pop Jazz sa laureátkou stala speváčka Celeste Buckingham, za Divadlo a audiovizuálne umenie Tomáš Maštalír. Za oblasť Medicíny a vedy bol ocenený patológ Lukáš Plank za jedinečný prístup v diagnostike ochorení pľúc a v kategórii Výtvarné umenie Juraj Čutek, autor busty opernej speváčky Lucie Popp v budove Viedenskej štátnej opery. 


Laureát Mimoriadnej ceny Pavol Hammel prebral ocenenie z rúk Márie Vaškovičovej a Gabriela Csollára

Laureát Mimoriadnej ceny Pavol Hammel prebral ocenenie z rúk Márie Vaškovičovej a Gabriela Csollára
Andrej Lojan, René Miko

V kategórii Publicistika a literatúra sa laureátkou stala Dagmar Mozolová, rozhlasová a televízna redaktorka, ktorá už niekoľko rokov vedie rozhovory s tými, ktorí zachránili Židov počas vojny. „Zaujalo ma to ako matku. Predstavila som si, že mám svoju rodinu a ako by som  zareagovala, keby na dvere môjho domu zaklopal niekto, že prosím vás, ukryte ma, potrebujem pomoc a hrozí mi smrť. Myslím si, že stále je dostatok ľudí, ktorí dokážu pomôcť v hraničnej situácii. Preto verím v optimistickú budúcnosť,“ vyjadrila sa o svojej nominácii Dagmar Mozolová. 


Laureát Mimoriadnej ceny Juraj Šteňo

Laureát Mimoriadnej ceny Juraj Šťeňo
Andrej Lojan, René Miko


Laureát Mimoriadnej ceny Juraj Šteňo

Neurochirurg Juraj Šteňo, ocenený Mimoriadnou cenou, je popredný odborník v oblasti neurochirurgie, dekan Lekárskej fakulty UK a donedávna aj dlhoročný prednosta Neurochirurgickej kliniky LF UK a UNB. Rozpracoval metódu mapovania nervových dráh elektrickou stimuláciou počas mikrochirurgických operácií v mozgovom kmeni. Vypracoval klasifikáciu nádorov mozgu v oblasti tretej mozgovej  komory, ktorá je celosvetovo prijatá. Je autorom vyše 400 odborných publikácií a viac ako 600 prednášok po celom svete.  Bol ocenený Čestným uznaním Svetovej federácie neurochirurgických spoločností  za rozvoj neurochirurgie v prospech ľudstva. V roku 2015 bol zaradený medzi  16 najvýznamnejších neurochirurgov na svete. Jeho životným krédom je „Profesionalita a empatia v prístupe k pacientovi“

„Chcel by som toho urobiť ešte veľa a na operačnej sále pomáhať pacientom. V posledných rokoch mi pribudla aj iná povinnosť  – a to je zodpovednosť za vzdelanie budúcich lekárov, teda zodpovednosť za úroveň zdravotnej starostlivosti v budúcnosti.  Toto ocenenie mi bude vzpruhou v mojej ďalšej práci,“ priblížil svoje ďalšie plány čerstvý laureát. 


Akrobat Martin Sák

Akrobat Martin Sák
Andrej Lojan, René Miko

Slávnostné odovzdávanie ocenení  bolo nabité osobnosťami a príťažlivým programom. Sprevádzali ním moderátorská dvojica Karin Haydu a Marcel Merčiak. V pôsobivej choreografii vystúpil člen Dračieho cirkusu a Cirque de Soleil Martin Sák. Charizmatický Dán Bárta zaspieval pieseň Ľalie poľné, ktorá bola poctou zosnulým laureátom v roku 2017. Nádherný song v prekvapivých súvislostiach zaspievali speváčky Andrea Zimányiová, Katarína Knechtová a Lucia Lužinská a najmladšiu spevácku generáciu zastúpili Matěj Vávra a Emma Drobná. Veľkoleposť celého galavečera umocnil Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pod vedením dirigenta Adriána Kokoša. 


Tanečníci z Old School Brothers ukončili slávnostný galavečer veselou ľudovkou

Tanečníci z Old School Brothers ukončili slávnostný galavečer veselou ľudovkou
Andrej Lojan, René Miko

www.kristalovekridlo.sk

www.facebook.com/kristalovekridlo

www.instagram.com/kristalovekridlo

Foto: Andrej Lojan, René Miko

ZDROJ PR článok 

Kategória: Aktuality
Tagy: krištáľové krídlo
Zdieľať článok