Rodinný dom z tehly s tepelnou stratou do 2 kW!

08. 02. 2018
Zdieľať

Dnes sa veľmi často hovorí o pasívnych, nízkoenergetických a nulových domoch. A ako tvrdia odborníci, v priebehu niekoľkých rokov sa iné domy stavať ani nebudú.

Jednak preto, že legislatíva a normy budú určovať, čo si postaviť, ale predovšetkým preto, že ekonomické prednosti a úžitkové vlastnosti týchto domov jednoznačne ovplyvní aj rozhodovanie budúcich stavebníkov, čo vystavať. My sme sa však chceli na taký dom osobne pozrieť, opýtať sa investora, pre aký dom sa rozhodol a prečo.

Zašli sme sa teda pozrieť až na slovensko-moravskú hranicu, do malej obce medzi Vizovickými vrchmi a Javorníkmi. Prišli sme v čase, keď bola hrubá stavba krátko pred dokončením. Bolo treba len osadiť okná a dvere, a ako nám povedal investor domu, iba silné mrazy nedovolili rozostavané dielo dokončiť.

Ceny energií rozhodli

„Ešte dokonca v čase, keď sme začali stavať, sme neboli rozhodnutí pre konkrétny typ domu,“ vysvetľuje investor. „Nevedeli sme, či bude pasívny, nízkoenergetický alebo štandardný. A preto, že som sa nikdy nebránil novým technológiám, a tiež preto, že ceny energií sú limitujúce, som sa rozhodol, že sa spojím s niekým, kto mi poradí, pre aký typ domu sa rozhodnúť.“

Už pred viacerými rokmi sa budúci domáci pán stretol s človekom, ktorý rozumie staviteľstvu, navyše je odborníkom v oblasti energeticky úsporných projektov. „Tento energetický špecialista mi pomohol s rozhodnutím. Jeho argumenty ma presvedčili ísť cestou, ktorá má budúcnosť. Padlo rozhodnutie postaviť pasívny dom. Odporučil mi, z čoho dom postaviť, aby spĺňal kritériá pasívneho domu. Za veľkú výhodu tiež považoval, že moja parcela je na slnečnej strane,“ dopĺňa investor.

Tehlový a úsporný

Investor mal aj o materiáli nejasnú predstavu. „Drevostavbu som nechcel, pretože ceny nie sú ešte na takej úrovni, akú by som si predstavoval, a drevostavba ani nemá úroveň, akú má murovaný dom. Chcel som murovaný dom a v našom vnútornom ,výberovom konaní‛ nám ako hlavný stavebný materiál vyšla brúsená tehla.“

Aj investorov známy – energetický audítor – jednoznačne podporil stavbu domu z tohto materiálu. Podľa jeho slov dokáže komplexný stavebný systém z brúsenej tehly zaistiť kritériá, ktoré sú potrebné na posúdenie stavby ako pasívneho domu. Práve nová generácia tehlových blokov s izoláciou vo vnútri spĺňa požiadavky na nízkoenergetické a pasívne stavby bez zateplenia. Prizvali aj odborníka na tlakové testy, ktoré sú nutné na schválenie stavby ako pasívneho domu. „Keď videl, že dom je postavený z brúsenej tehly s integrovanou izoláciou, povedal, že s týmto materiálom nebudú žiadne problémy,“ spomína majiteľ.

Viac si o dome môžete prečítať na domztehly.sk

Kategória: Materiály
Tagy: domztehly pasívny dom rodinný dom
Zdieľať článok

Diskusia