09. 04. 2010
Zdieľať

Kuchyňa nebola, nie je a asi ani nebude miestom určeným iba na spracovanie potravín a prípravu pokrmu. Je miestom rozhovorov a chvíľ strávených príjemnou činnosťou – kulinárstvom. Vytvorte si preto tú správnu atmosféru v kuchyni aj pomocou vhodne zvolených farieb.

Akej farby?

Nepoznám farbu, ktorá by sa do kuchyne nehodila. Farba však výrazne ovplyvňuje charakter a atmosféru kuchyne. Preto jej výber závisí od osobného vkusu, štýlu kuchyne a pocitu, ktorý chceme vyvolať určitým odtieňom. Ovplyvniť môžeme aj vnímanie priestoru, ktoré sa dá ľahko oklamať. Ak potrebujeme opticky zväčšovať – výber by mal padnúť na svetlé tóny. Ak máme dostatok priestoru, môžeme si dovoliť zdramatizovať ho a siahnuť po výrazných sýtych odtieňoch. Pocit útulného domova dosiahneme teplými zemitými farbami a, naopak, sterilnú čistotu vyvoláme studenými svetlými tónmi, najlepšie bielou. Ľahkosť a veselú náladu navodíme farebnými kombináciami veselých pastelových alebo aj o čosi sýtejších farieb. Jedno pravidlo však treba mať na pamäti pri všetkých situáciách – neprefarbiť ju alebo to neprehnať s jednou farbou, mohla by vás prenasledovať aj v nočných morách.

Akú si vybrať?

Bielu? Ako symbol čistoty až sterilnosti priestor zväčšuje, ale pre niekoho môže byť príliš chladná. Vedie v rebríčku hitparády farieb posledných rokov. Biele steny, biela podlaha, biela kuchynská linka, jediné, čo vyniká, sú spotrebiče a možno dekorácia v jednej výraznej farbe. Alebo sa používa v kombinácii so zaujímavým materiálom – napríklad s pravou kamennou alebo drevenou pracovnou doskou, v ktorej vynikne štruktúra a krása materiálu. Hodí sa tak pre veľkú, ako aj pre malú kuchyňu.


Atmosféra kuchyne

255802

Žltú? Farbu slnka, ktorá povzbudzuje k životu a radosti z neho. Vytvára sviežu a priateľskú atmosféru, v ktorej sa rodina rada stretáva. Kuchyňa v žltom kabáte sa premení na miesto, kde sa dobre rozpráva a kde sa delíme o zážitky s ostatnými členmi rodiny. Kde sa jednoduchšie riešia problémy. Ak je takáto atmosféra pre vás to, čo potrebujete k životu, vymaľujte si kuchyňu na sviežu žltú farbu alebo si zvoľte žltú ako základnú farbu kuchynskej linky. Opatrnejšia by som bola v množstve a sýtosti tejto farby. To už nie je ako s bielou, ktorú kuchyňa znesie v kompletnom riešení. Rovnaké pocity s jemnejšou intenzitou dosiahnete aj s populárnou vanilkovou farbou. Odtiene žltej nepokazia nič ani v malej, ani vo veľkej kuchyni. Pomôže rozžiariť aj málo osvetlené priestory.


Atmosféra kuchyne

255806

Červenú? Farbu sily a sebavedomia. Bude vás provokovať ku kulinárskym zážitkom a povzbudzovať chuť k jedlu, čo by mohlo ohroziť jedincov bojujúcich s kilami navyše. Kuchyňa pod taktovkou červenej pôsobí elegantne až extravagantne, podľa toho, kde a koľko červenej sa nadávkuje. Vhodnejšia je na časť kuchynskej linky, ale tí, čo majú odvahu a cit pre dokonalosť (s tým sa človek proste narodí), môžu skúsiť pridať aj steny. Podmienkou je iba dostatočne veľký priestor. V malej kuchyni by som odporúčala šetriť s použitím tejto výraznej farby, najmä v jej sýtom odtieni.


Atmosféra kuchyne

255798

Hnedú? Pomôže vám ľahšie zdolávať stres a vytvorí upokojujúcu atmosféru. Netreba to však prehnať s jej množstvom v jednej miestnosti, pôsobila by nudne a jednotvárne. Hnedá potrebuje farebný akcent.

Čiernu? Ešte pred niekoľkými rokmi nepredstaviteľná farba v kuchyni si v poslednom období našla veľké množstvo nadšencov. Dodáva kuchyni elegantný až luxusný vzhľad. Vynikne však iba vo veľkých priestoroch. Veľmi populárna je dnes kombinácia čiernej a bielej, ktorá má však svoje korene v minulosti. Používala sa častejšie ako šachovnicová podlaha dodávajúca kuchyni francúzsky šarm. Dnes sa objavuje čierna aj na stenách v kombinácii s bielou alebo inou farbou kuchynskej linky. Na čiernom podklade steny a podlahy krásne vynikne aj kresba a štruktúra dreva na kuchynskej linke s dubovou dyhou alebo zebrano.


Atmosféra kuchyne

255803

Modrú? Táto farba má viaceré podoby, ktoré môžu mať rozličný vplyv. Bledomodrá je síce chladná, ale svieža a uvoľňujúca. Neobjavuje sa tak často v kuchyni, aj keď nechápem prečo. Možno preto, že vôbec nie je ľahké nájsť ten správny odtieň, ktorý by kuchyňu neposunul do kategórie gýč a katastrofa. Preto sa častejšie objavuje vo svojej tmavej podobe ako doplnok k inej farbe. Tmavomodrá je oproti svojej svetlej príbuznej prispôsobivejšia a dobre sa kombinuje aj s inými farbami. Modrou však tiež netreba zbytočne plytvať v jednom priestore. Tmavú si zvoľte pre väčšiu kuchyňu a tej malej vyberte radšej svetlú modrú.

Zelenú? Táto farba, najmä vo svojej jemne pastelovej podobe, je pre svoj upokojujúci vplyv veľmi obľúbená v kuchyni, a to tak na kuchynskej linke, ako aj na stenách. Je to farba, na ktorú so dobre díva, napríklad keď potrebujete na chvíľku vypnúť a odreagovať sa od pracovných problémov.

 


Atmosféra kuchyne

255796


Atmosféra kuchyne

255805

Čierna je v súčasnosti veľmi populárna, ale nezabudnite, že pristane iba veľkým priestorom. Chcete variť v zelenom? Dnes nie je problém farebne zladiť aj spotrebiče.

 


Atmosféra kuchyne

255804


Atmosféra kuchyne

255795

Osvedčená kombinácia čiernej a bielej… Červená je vášnivá farba povzbudzujúca chuť k jedlu. Vhodnejšie je aplikovať ju len na časť kuchynskej linky.

 

Požičajte si vzorkovník farieb na stenu a farebných dýh používaných na výrobu kuchynských liniek a prineste si ich domov, pretože konkrétny odtieň, ktorý vás nadchne v štúdiu, sa v iných svetelných podmienkach u vás doma môže premeniť na niečo, čo sa vám vôbec nebude páčiť. V štúdiu sú vystavované kuchyne krásne nasvietené umelým osvetlením, často bez prístupu denného svetla alebo s dostatočným slnečným osvetlením. A doma? Ak máte kuchyňu orientovanú napríklad na severovýchod, čo je pre kuchyňu ideálne, môže sa jasná červená premeniť na skoro tehlovú či krásne atramentovo modrá na uniformnú modrú.

 

Okrem odtieňa je dôležitým faktorom výberu farby na steny kuchyne jej zloženie. Mala by byť oteruvzdorná, paropriepustná, aby nevznikali v kuchyni vlhké kúty, stálofarebná a v mnohých prípadoch pomôže, ak je umývateľná a vodoodolná. Vhodným typom sú disperzné interiérové umývateľné farby s protiplesňovou zložkou. Vhodné sú aj farby na báze silikátov, ktoré sú umývateľné, odolné proti vlhkosti a výparom. Zaujímavý vzhľad sa dá dosiahnuť aj pomocou exteriérových fasádnych farieb, ktoré sú možno cenovo náročnejšie, o to však odolnejšie.

 ZDROJ: VŠETKO O KUCHYNI JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Bývanie Farby, materiály Kuchyňa, jedáleň
Tagy: farby materiály
Zdieľať článok

Diskusia