Bezpečnostné dvere SHERLOCK® majú 30 rokov: z produktu je dnes služba

28. 02. 2018
Zdieľať

Synonymom bezpečnostných dverí na Slovensku je už 30 rokov značka SHERLOCK®. Z malej rodinnej firmy sa postupne vyprofilovala na dôležitú súčasť nadnárodného koncernu ASSA ABLOY, globálneho lídra na trhu bezpečnostných riešení otvárania dverí. Vývojom prešli aj samotné dvere. Z produktu, ktorého primárnou úlohou zostáva ochrana nehnuteľnosti, je dnes služba, od ktorej môžu zákazníci očakávať viac ako len mechanickú prekážku proti zlodejom, ohňu či hluku. Čo všetko treba pri nákupe bezpečnostných dverí vyžadovať?

1. Originálny certifikát

Dvere SHERLOCK®prvé bezpečnostné protipožiarne dvere s certifikáciou ISO kompletne vyrábané na Slovensku. Práve certifikát by mal byť pri kúpe dverí prvým a základným kritériom výberu. Ak dvere certifikát nemajú, znamená to, že nie sú bezpečnostné. „Bezpečnostné dvere SHERLOCK® testujú v akreditovaných skúšobniach, kde sa ich pokúšajú prekonať rôznymi metódami a nástrojmi, pričom sa meria čas, počas ktorého dvere odolajú. Overuje sa ich odolnosť voči vŕtaniu, nárazom, tlakom, ale aj z hľadiska odolnosti voči ohňu či nepriezvučnosť. Na základe výsledkov sú zaradené do príslušnej bezpečnostnej triedy. Čím je číslo bezpečnostnej triedy vyššie, tým vyššia je aj bezpečnosť dverí,“ vysvetľuje bezpečnostný analytik SHERLOCK®  ASSA ABLOY Juraj Hroš.  

2. Dvere ako kompletný set

Tak ako v minulosti aj dnes laikov pri výbere dverí obvykle zaujíma počet istiacich bodov, ktoré po zamknutí zapadnú do otvorov po obvode zárubne. Faktom je, že tento prvok sám o sebe nie je pre bezpečnosť určujúci. Aby istiace body splnili svoj účel – teda ochránili dvere pred vypáčením – musia byť dvere osadené v dostatočne odolnej zárubni. 
Rovnako dôležité je, aby boli dvere vybavené zámkom a kovaním, ktoré patria do rovnakej bezpečnostnej triedy. „Na to, aby bolo zaistené kompletné zabezpečenie je okrem dverného krídla s certifikátom potrebné myslieť aj na výmenu zárubne, prahu, kovania a bezpečnostnej vložky. Preto sú  bezpečnostné dvere SHERLOCK® dodávané výhradne v setoch s bezpečnostnou zárubňou a prahom,“ vysvetľuje J. Hroš a pokračuje: „Pri starej zárubni nie je možné garantovať, že udrží nové bezpečnostné dvere, ktoré sú oproti bežným ťažšie.“

3. Zameranie a montáž

Bezpečnostné dvere sú v súčasnosti komplexná služba, nie samostatný produkt. Služba sa začína už pri prvom kontakte s autorizovaným predajcom. Po úvodnej konzultácii by mal vyslať ku klientovi do nehnuteľnosti servisného technika, ktorý presne zameria výšku, šírku a hrúbku otvoru pre bezpečnostné dvere a zárubňu. „Zameranie robíme klientom bezplatne a až na jeho základe vypracujeme cenovú ponuku na celý set vrátane zárubní, prahu, kovaní, zámku a ďalších bezpečnostných prvkov s ohľadom na konkrétne podmienky. Napríklad vtehlových domoch často nie sú múry vždy rovnako hrubé a niekedy je potrebné zložiť zárubňu z dvoch častí,“ hovorí J. Hroš zo spoločnosti SHERLOCK®. Po objednaní vyrobia v závode v Malackách celý set prakticky na mieru a zhruba po 6 týždňoch od objednávky nainštalujú autorizovaní odborníci všetky objednané prvky. „Zárubne sú osádzané do steny kvalitným kotvením, vylievaním betónovej zmesi, v prípade potreby zváraním. Tak dosiahneme vysokokvalitné zabezpečenie proti prípadnému napadnutiu,“ dodáva J. Hroš.

4. Servis a záruka

Z hľadiska zabezpečenia domácnosti je rovnako ako odborná inštalácia dverí a zárubní dôležitá aj bezpečnosť a kvalifikovanosť pozáručného servisu. Každý seriózny predajca vám automaticky ponúkne kompletný časovo neobmedzený a bezplatný servis. V prípadoch, akými sú strata kľúčov či vymknutie, určite oceníte autorizovanú servisnú službu. „Havarijný servis by mal byť dostupný non-stop a bez ohľadu na to, v ktorej časti Slovenska bývate. Zároveň je veľmi dôležitá kvalifikovanosť servisného technika, ktorý musí byť schopný posúdiť a vyriešiť váš problém čo najefektívnejšie, ako aj jeho serióznosť z hľadiska bezpečnosti,“ upozorňuje bezpečnostný analytik.

5. Dizajn, ktorý ladí s interiérom

Pri rozhodovaní o kúpe bezpečnostných dverí je dôležitým kritériom aj dizajn. Kým v minulosti boli možnosti výberu povrchovej úpravy limitované, dnes majú zákazníci k dispozícii doslova desiatky možností. Dvere SHERLOCK® si môžete dať vyhotoviť v rôznych farebných prevedeniach – od imitácie dreva cez biele až po rôzne farebné variácie. Dvere môžu mať obojstranne rovnakú povrchovú úpravu alebo ju môžete zladiť s exteriérom a interiérom vášho bytu. 
Majitelia rodinných domov nie sú limitovaní ani veľkosťou otvoru, ktorý si pre vchodové dvere zvolia. „Spoločnosť SHERLOCK® garantuje zachovanie bezpečnostnej triedy dverí aj v prípade, že sa svoje dvere rozhodnete doplniť o niektoré zo svetlíkov certifikovaných v 3. bezpečnostnej triede,“ zdôrazňuje J. Hroš.

6. High-tech riešenia

Pred 30 rokmi sa bezpečnosť obmedzovala predovšetkým na mechanické prvky. Dnes si môže zákazník zvýšiť bezpečnosť aj použitím rôznych smart technológií. Práve v tomto smere ponúka značka SHERLOCK® svojim klientom benefity vyplývajúce z jej spojenia s medzinárodným koncernom ASSA ABLOY, ktorý je globálnym lídrom na trhu bezpečnostných riešení bytových a nebytových priestorov. „Unikátne know-how bezpečnostných dverí SHERLOCK® dnes dokážeme doplniť technologickými riešeniami a doplnkami umožňujúcimi kontrolu na diaľku – od sledovania a ovládania vstupu, cez odradenie neželaného návštevníka zvukovým signálom, až po otváranie dverí cez smartfón alebo na základe odtlačku prsta,“ uzatvára bezpečnostný analytik J. Hroš.
Viac sa o produktoch Sherlock a značkách ASSA ABLOY dozviete na adrese www.sherlock.sk.
Kategória: Aktuality
Zdieľať článok

Diskusia