Ste pripravení na hypotéku alebo na prenájom?

02. 03. 2018 Zdieľať

Vaša otázka: „Sme mladý pár a hľadáme bývanie v meste, kde pracujeme. Rozmýšľali sme nad podnájmom, ale aj nad vlastným bytom. Nevieme sa však rozhodnúť, ktoré riešenie by bolo lepšie.“ O odpoveď sme požiadali finančného špecialistu zo spoločnosti Broker Consulting.

Väčšina mladých rieši otázku bývania po skončení školy, často sú len krátko zamestnaní s nástupným platom, nemajú nasporené potrebné prostriedky, ale bývať potrebujú. Dostupných nájomných bytov je žalostne málo. Na druhej strane, výška mesačnej splátky hypotéky je ešte stále nižšia ako bežné nájomné za porovnateľnú nehnuteľnosť. Nie je novinkou, že nájomník často spláca nájmom úver niekomu inému. Prenájom navyše prináša riziko výpovede, prípadne častejšie sťahovanie. 

Ak na to máte dostatočný príjem, odporúčam vám radšej kúpu. I keď štátny príspevok k hypotéke pre mladých bol nahradený daňovým bonusom, čím potenciálna úspora klesla z pôvodných približne 6 000 € za obdobie päť rokov na 2 000 €. Daňový bonus môžu stále využiť žiadatelia vo veku od 18 do 35 rokov. Treba dodať, že čím dlhšie budete tento krok odkladať, tým bude finančne náročnejší. Dôvodom je maximálna splatnosť úveru. Tá je spravidla do veku žiadateľa 65 rokov, maximálne 30 rokov. Problémom môže byť aj prechod od štartovacieho jedno- či dvojizbového bytu k väčšiemu, hlavne vo veku nad 35 rokov. Vtedy sa začína skracovať splatnosť úveru, a tým sa zvyšuje mesačná splátka. Pri kúpe vlastného bývania je pri mladých ľuďoch najväčšou komplikáciou výška príjmu a veľmi často žiadne vlastné nasporené prostriedky. Banky ešte stále môžu financovať 100 % kúpnej ceny, je to však stále komplikovanejšie a drahšie. Riešením môže byť založenie aj inej nehnuteľnosti (napr. rodičovskej) alebo kombinácia s iným úverovým produktom. Banky budú chcieť od žiadateľov o úver stále viac vlastných zdrojov, preto je dobré myslieť na vlastné bývanie skôr a začať sporiť vlastné zdroje, ktoré by mali byť aspoň vo výške 10 až 20 % z kúpnej ceny. 

Predtým, než sa rozhodnete pre nájom alebo kúpu, odporúčam skontaktovať sa s finančným sprostredkovateľom, ktorý vám poskytne detailnejšie informácie o financovaní vlastného bývania


Branislav Sedilek,  manažér hypotekárnych obchodov Broker Consulting, a. s.  info@bcas.sk

Branislav Sedilek, manažér hypotekárnych obchodov Broker Consulting, a. s. info@bcas.sk
archív vydavateľstva JAGA

V zahraničí je trendom prenájom nehnuteľností.

Slováci radšej splácajú vlastné bývanie, než by platili podnájom a nevlastnili nič.

Pripravila: Erika Kuhnová
Foto: ISIFA/SHUTTERSTOCK

ZDROJ: PR článok spoločnosti Broker Consulting, a. s.

Kategória: Legislatíva a financovanie
Tagy: hypotéka úvery
Zdieľať článok