Byt dobre disponovaný

01. 02. 2012
Zdieľať

V našom magazíne sa väčšinou úzkostlivo vyhýbame tzv. vzorovým bytom. Univerzálne bývanie bez duše síce dokáže očariť svojou veľkorysosťou, to podstatné – spokojný užívateľ – mu však chýba. Byt na pražskom Žižkove je však z iného súdka, takže stojí za to, nahliadnuť doň.

Otočka o 45°

Byt v novom vežiaku investor kúpil a zariadil v čo najlepšom úmysle pre prípadného nájomníka. Na prvý pohľad má teda veľmi podobnú „hodnotu“, ako vzorovo zariadené izby vo veľkopredajniach nábytku. Čo však interiér od týchto nič nehovoriacich priestorov odlišuje, je jeho premyslená dispozícia a použitie prvotriednych materiálov.

Ešte jedna okolnosť odlišuje tento byt od podobných. V tomto novom projekte s viac ako 400 bytmi sa dispozícii každého z nich venovalo omnoho viac pozornosti ako obvykle. Aj vďaka unikátnym dispozíciám vznikli byty s mimoriadnou hodnotou. Obvykle predstavujeme byty ako diela interiérových architektov. V tomto prípade je osobitosť riešenia už v samotnom projekte: v akomsi univerzálnom predpise, ktorým autori projektu moderného sídliska, vytvorili – slovami jedného z autorov štúdie Jaroslava Wertiga z ateliéru A69 – architekti – „individuálne riešenie požadované investorom, ale zopakované 400-krát.“


Staticky nevyhnutné piliere opticky rozdeľujú jednotlivé funkcie spojeného priestoru – v tomto prípade kuchyňu a obývaciu časť.

259068
Daniel Veselský


Staticky nevyhnutné piliere opticky rozdeľujú jednotlivé funkcie spojeného priestoru – v tomto prípade kuchyňu a obývaciu časť.


Francúzske okná prepájajú miestnosti s terasou.

259069
Daniel Veselský


Francúzske okná prepájajú miestnosti s terasou.

   

V čom je dispozícia unikátna? Pôdorys veže tvorí štvorec, na každom bežnom podlaží sa našlo miesto pre 4 byty. „Pôvodným zámerom bolo ponúknuť budúcim obyvateľom komfort takmer porovnateľný s rodinným domom. Investor uvažoval len o dvojici bytov na každé podlažie, tomu sme podriadili aj prvotnú štúdiu,“ popisuje architekt Wertig. Nakoniec pribudli po dva byty na každom poschodí – celkovo teda štyri byty troch rôznych veľkostí. Architekti preto ponechali chodby i komunikáciu uprostred dispozície, celý blok bytových jednotiek však otočili oproti tradičným riešeniam o 45°. Po celom obvode podlažia sú rôzne široké terasy. „Dali sme nájomníkom možnosť, aby si mohli „obísť“ dokola vlastne celý byt. Teda, akoby bývali vo vlastnom dome,“ vysvetľuje architekt. Navyše, každý z bytov má vďaka pootočeniu výhľad hneď na tri svetové strany. Ktorý z bežných bytov sa môže popýšiť čímsi takým?


Byt dobre disponovaný

259075
Daniel Veselský

Terasa ako hranica

Terasa po celom obvode bytu nie je len estetickou hračkou, ktorá slúži developerovi na zvyšovanie ceny za m2 plochy, ako to často býva. Vo vežiakoch na Žižkove, situovaných na rozhraní parku a frekventovaného dopravného uzla, tvoria terasy i akýsi filter – od ulice, ale i od susedných veží či priľahlých administratívnych budov. Intímna zóna vytvorená obvodovou stenou bytu získala vďaka terasám určitý odstup od hrany stavby. I vďaka tomu bolo možné byty vybaviť veľkorysými zasklenými plochami – všetky okná sú riešené ako francúzske. Vnútorná „šupka“ bytu je priehľadná, potrebná intimita však ostáva zachovaná. Terasy majú, navyše, zabudované žalúzie, ktoré ich chránia pred nepriazňou počasia.


Byt dobre disponovaný

259078
Daniel Veselský

Pôdorys ako puzzle

Len ťažko by ste hľadali podobný príklad rozohranej dispozície. Stavbu – konštrukčne riešenú ako železobetónový skelet s vymurovanými stenami i priečkami – staticky drží raster pilierov, ktoré vytvorili akúsi mriežku pre navrhovanie dispozícií. Tá je vyplnená priečkami tak, aby splnila súčasné predstavy o atraktívnom bývaní. Nečakajte žiadne dlhé chodby – komplikovaná až „zubatá“ dispozícia je sústredená okolo neveľkej chodby, z ktorej sa lúčovito „rozbiehajú“ ďalšie izby. Vnútorne priestor často členia len náznaky – okrem pevných stien je to samotná dispozícia. Nepravidelné tvary miestností akosi intuitívne navádzajú svojich obyvateľov k naplneniu ich predpísanej funkcie. Pilier uprostred hlavného denného priestoru nie je na prekážku, naopak, pomáha rozdeliť jednotlivé zóny podľa účelu – v tomto prípade sa za ním ukrýva sedacia súprava a akási hlavná „obývačka“.


Nábytok bol vybraný s dôrazom na súčasný dizajn.

259072
Daniel Veselský


Nábytok bol vybraný s dôrazom na súčasný dizajn.


Priečky oddeľujú len nočné a denné miestnosti. Denné miestnosti sú riešené ako otvorený priestor s len naznačeným členením.

259077
Daniel Veselský


Priečky oddeľujú len nočné a denné miestnosti. Denné miestnosti sú riešené ako otvorený priestor s len naznačeným členením.

   

Zžívanie sa s priestorom

I keď na seba jednotlivé miestnosti prirodzene naväzujú, chvíľu to potrvá, kým si nájomník zvykne na takto rozohraný priestor. Odborník–architekt ho dokáže uchopiť veľmi jednoducho, o čom svedčí i vkusné zariadenie bytu na našich fotografiách. Vyberané materiály – použitie masívu či kvalitnej dyhy, prítomnosť ikonických predmetov moderného dizajnu, ktoré si z priestoru berú jeho exkluzívny potenciál a vhodne ho dotvárajú. Len málokde dôjde k takej symbióze exkluzivity a kvality, ktorá je, pri použití niektorých detailov (kožené predložky), možno za hranicou dekadencie. Pripočítajte unikátny kozub (a to na druhom poschodí vežiaku!) a v prípade nášho bytu i dôslednú prácu s jeho stenami. Výber obrazov vytvára z priestoru na bývanie súkromnú galériu.


Byt dobre disponovaný

259070
Daniel Veselský


Byt dobre disponovaný

259076
Daniel Veselský

Kuchyňa je zariadená striedmo a účelne. Menšia z dvoch kúpeľní prilieha k hlavnej spálni.

Bývanie pre každého?

Nezastierame, že pražský byt nepatrí medzi tie s ľudovou cenou. Na návštevu do Prahy nás však nezlákal akciovou cenou, ale svojím unikátnym riešením. Mali sme možnosť navštíviť byt, ktorý, i keď je len jedým z mnohých v pyšnom vežiaku, minimalizuje kontakty so susedmi a dbá na súkromie každého z nájomníkov. Byt, v ktorom sa spájajú atribúty typické pre rodinné domy bez toho, aby jeho obyvatelia vytiahli päty z centra. Byt, ktorý každému z nájomníkov dáva pocit individuality, a umožňuje mu zabudnúť na to, že veľmi podobne býva desať nájomníkov nad ním a 800 ďalších v tesnej blízkosti.


Byt dobre disponovaný

259073
Daniel Veselský

Pokračovanie príbehu

Byt, ktorý sme navštívili, je pripravený na svojich budúcich nájomníkov. Elegantné kulisy čakajúce na svoj príbeh. Zakliata princezná, ktorá čaká na svojho princa. „Domov nie je miesto, kde bývaš. Domov je miesto, kde ti rozumejú,“ hlási sa odvážne developer projektu k slovám nemeckého básnika Christiana Morgensterna. My dodávame – áno, ale niekde ako keby boli pre to porozumenie lepšie podmienky…


Byt dobre disponovaný

259074
Daniel Veselský

Kategória: Bývanie Návšteva
Tagy: návšteva
Zdieľať článok

Diskusia