Plánujete kúpu bazéna? Máme pre vás niekoľko rád

15. 03. 2018 Zdieľať

Predovšetkým vedzte, že za dobrú cenu sa dá bazén kúpiť v prvých mesiacoch roka. A okrem toho, že nakúpite výhodnejšie, budete mať navyše aj dostatok času na jeho inštaláciu a sprevádzkovanie. Štart sezóny a príchod prvých teplých dní, ktoré sú už vhodné na kúpanie, tak určite nezmeškáte.

„Nový bazén si človek kupuje raz, maximálne dvakrát za život. Preto by sme výberu vhodného typu a jeho umiestneniu na záhrade mali venovať veľkú starostlivosť. Voľte renomovaného predajcu, ktorý má dlhoročné skúsenosti, vzdelaných bazénových špecialistov a je schopný prezentovať sa množstvom realizácií, a ktorý je schopný ponúknuť a garantovať širokú škálu služieb,“ odporúča bazénový odborník Peter Šimko z Mountfieldu.
 
Na čo myslieť pri výbere bazéna? V zásade platí, že bazén a záhrada by mali byť vo vzájomnej harmónii. Mali by sa rešpektovať a dopĺňať. Prioritou je, aby vám bazén naplno slúžil a poskytoval maximálnu radosť a pohodlie. Preto je dôležitá voľba správneho a vhodného konštrukčného typu a tiež veľkosti a tvaru. A opäť platí, že porada s naozaj skúseným bazénovým odborníkom, je pri voľbe konštrukcie a veľkosti bazéna viac než žiaduca.
 

Sklokompozitný bazén radu Coral Plus, model Hit+

Mountfield

Bazén by mal byť inštalovaný na mieste, na ktoré dopadajú slnečné lúče od rána až do večera. Ak je to možné, vyberte si radšej bazén zapustený do terénu. Ten pôsobí v záhrade prirodzenejšie a vstup do vody je jednoduchší, najmä pre deti a seniorov.
 
V okolí by mala byť len taká zeleň, ktorá produkuje čo najmenej lístia, ihličia a peľu. Ideálny je pekne strihaný trávnik a nízke, neopadavé a nekvitnúce rastliny. S ohľadom na pobyt pri bazéne by sme mali počítať so spevnenou odpočinkovou plochou po jeho obvode, kde by mohli byť napríklad ležadlá, stolík s občerstvením a podobne. A myslite aj na súkromie pri kúpaní a vodných radovánkach – na váš bazén by nemalo byť vidieť z ulice.
 
Bazénovú technológiu je vhodné dislokovať napríklad do priestoru technických miestností domu, alebo do záhradného domčeka.
 
Každý, kto chce mať bazén vo svojej záhrade vhodne umiestnený, by mal svoj zámer prebrať nielen s bazénovým odborníkom, ale prípadne aj so záhradným architektom.
 

Keramický bazén radu Compact, model Rubín

Keramický bazén radu Compact, model Rubín
Mountfield

Typy bazénov

Fóliové bazény – fenomén, ktorý nájdeme na záhradách tisícov rodín. Sú dlhodobo najžiadanejšími rodinnými bazénmi. Prednosťou je špeciálna konštrukcia, ktorá dovoľuje zapustiť tieto bazény čiastočne alebo úplne do zeme, prípadne ich ponechať aj na povrchu. Vyberať môžete z kruhových i oválnych tvarov rôznych veľkostí.
Plastové bazény – tieto bazény bývajú zvárané z tenkých polypropylénových dosiek. Ide o bazény, ktoré ich výrobcovia produkujú z rovnakého materiálu, aký sa používa na výrobu septikov a nádrží. Nie sú vhodnou voľbou.
Sklolaminátové bazény – moderné bazény s mimoriadne pevnou konštrukciou. Ide o tuhú a odolnú škrupinu spevnenú sklenými vláknami a vyrábanú ako jeden monolitný celok neoslabený žiadnymi spojmi alebo zvarmi. Majú integrované schodisko, vďaka ktorému je vstup do vody mimoriadne komfortný a bezpečný. Výborne odolávajú nielen stredoeurópskym klimatickým podmienkam – niektoré polyuretánovou penou zatepľované modely odolávajú treskúcim mrazom aj v severských krajinách.
Kompozitné bazény – teleso bazéna tvoria špeciálne panely z kompozitných materiálov. Pri množstve týchto bazénov môžete realizovať dvojúrovňové dno s plytčinou a hlbšou časťou. Ideálne sú aj do interiérov a lokalít so zvýšeným rizikom výskytu spodnej vody. Na tieto bazény poskytujú niektorí predajcovia predĺženú záruku až 30 rokov.
Keramické bazény – luxusné bazény, ktorých steny sú tvorené z niekoľkých vrstiev. Jednou z nich je aj vrstva keramická. Tieto bazény vynikajú vysokou pevnosťou, tvarovou stálosťou a tiež veľmi atraktívnym dizajnom.
Nerezové bazény – tieto bazény môžete nájsť skôr v areáloch kúpalísk alebo krytých bazénov. Ich výhody spočívajú vo vysokej odolnosti, jednoduchosti čistenia pri záťažovej „verejnej“ prevádzke a tiež v tom, že ako takmer jediný konštrukčný typ bazéna môžu poskytnúť funkčný prelivový systém. Ich kvalita je však „vyvážená“ veľmi vysokou cenou v desaťtisícoch eur.
Nadzemné bazény – nejde o viacgeneračný rodinný bazén, avšak konštrukcia týchto bazénov už umožní aspoň dosiahnuť väčšie rozmery na kúpanie.
 

Dizajn-kompozitný bazén radu Métropole, model Cannes

Dizajn-kompozitný bazén radu Métropole, model Cannes
Mountfield

A pár rád na záver od bazénového odborníka Petra Šimka z Mountfieldu 
 
– Vyberajte u firmy s tradíciou, skúsenosťami a vlastnými zamestnancami
 
– Vyžadujte profesionalitu a „VIP“ prístup pri všetkých vašich prianiach a požiadavkách 
 
– Do každej záhrady alebo interiéru je vhodný iný bazén, vyberajte len tam, kde vám ponúknu viac konštrukčných typov
 
– Návšteva špecialistu priamo na mieste, na vašej záhrade, má byť samozrejmosťou – len tak vám môže poctivo, zodpovedne a s erudíciou poradiť a vypracovať riešenia na mieru – vyžadujte to vždy zadarmo a z vašej strany nezáväzne (ešte pred podpisom zmluvy)
 
– Overte si tiež dostupnosť a úroveň následnej starostlivosti o zákazníkov a servisu danej firmy
 
ZDROJ PR článok spoločnosti Mountfield 
Kategória: Záhradné stavby
Tagy: bazén keramické bazény nadzemné bazény
Zdieľať článok