Ako vybrať tú najlepšiu kosačku na trávu

21. 03. 2018 Zdieľať

Novú kosačku na trávu si človek nekupuje každý rok. Preto by ste si mali pred nákupom dobre rozmyslieť, ktorý model bude zodpovedať vašim potrebám. A to napríklad koľko času chcete venovať údržbe trávnika, o akú veľkú plochu sa budete starať a koľko peňazí môžete minúť. A aké sú teda dôležité kritéria pri výbere tej správnej kosačky?

Podľa čoho vybrať kosačku na trávu? 

Ako pri elektrických kosačkách, tak i pri benzínových, aku alebo robotických kosačkách je podstatná šírka jej záberu a taktiež veľkosť plochy, ktorú budete kosiť. Čím väčší záber kosačka má, a teda kosí širšie pásy, tým menej času strávite kosením. Kosačky s väčšou šírkou záberu majú spravidla i veľké záchytné koše alebo silnejšie motory. Keď má kosačka navyše mulčovaciu súpravu, ušetríte ešte viac času a síl. Pokosená tráva sa v uzatvorenom priestore rozseká na ešte menšie kúsky a odvedie sa na trávnik ako organické hnojivo. Takže kosíte a zároveň i hnojíte.


Ako vybrať tú najlepšiu kosačku na trávu

2144709
Hornbach

Bude vám na záhradu stačiť elektrická kosačka?

Elektrické kosačky sú zaparkované v mnohých garážach alebo záhradných domčekoch na náradie. Pýtate sa, prečo sa elektrické kosačky na trávu tešia takej obľube? V porovnaní s benzínovými kosačkami alebo záhradnými traktormi sú ľahké, tiché, ekologické, ľahko sa ovládajú a nemusíte ich štartovať lankom. Nevýhodou je, že v porovnaní s benzínovými kosačkami majú menší výkon. Elektrické kosačky sú taktiež nepraktické na veľkých záhradách, kde rastie veľa stromov, kríkov a kvetín. Je to hlavne preto, že musíte neustále zápasiť s káblom.

Starosti so šnúrou od kosačky nemusíte riešiť v tom prípade, ak si zaobstaráte aku kosačku. Rovnako ako tá elektrická, je aku kosačka ľahká, tichá, ekologicky šetrná a dobre sa ovláda. Mínusom je ale jej slabší výkon, cena a potreba mať vždy nabitú batériu.


Ako vybrať tú najlepšiu kosačku na trávu

2144707
Hornbach

Kúpiť benzínovku s pojazdom alebo prenechať kosenie robotovi? 

Ak pre vás elektrická, ani aku kosačka nie je to pravé orechové, poobzerajte sa po benzínovej kosačke. Kosačky s týmto pohonom sú veľmi výkonné a hodia sa na veľké zatrávnené plochy. Vďaka vysokému počtu otáčok ušetríte mnoho času. Na druhej strane si ale trochu viac zamakáte, pretože benzínovky sú o čosi ťažšie a hlučnejšie. Ak si ale vyberiete benzínovú kosačku s pojazdom, nebudete ju musieť tlačiť pred sebou. Vy budete riadiť, kosačka pôjde sama.


Ako vybrať tú najlepšiu kosačku na trávu

2144705
Hornbach

Nejazdí však až tak úplne sama, ako napríklad robotická kosačka. V tomto prípade nie je pochýb o tom, koľko času a síl môžete venovať niečomu inému, než koseniu trávy. A vďaka zabudovanej mulčovacej funkcii si už nebudete musieť robiť starosti s pokoseným materiálom. Stačí ohraničiť trávnik vymedzovacím káblom, nastaviť program, zapnúť a ísť si zahrať napríklad bedminton. Robotické kosačky sa zaobídu bez benzínu, oleja a splodín a vďaka tichej prevádzke budete počuť i trávu rásť.

Ak sa navyše na vašom pozemku nachádza veľké množstvo krovín a húštiny, potom odporúčame použiť silnejšie motorové kosačky. Tieto motorizované krovinorezy si bez problémov prerazia cestu aj menšími drevinami.

Ako sa o kosačku dobre starať?

Po každom použití by ste kosačku mali dôkladne vyčistiť. Zvyšky trávy prilepené na schránke alebo na výfuku by mohli spôsobiť problémy. Nezabúdajte si nechať nabrúsiť nože, a to najlepšie po každých 25 hodinách prevádzky, dobíjajte batérie a dopĺňajte olej. Nenechávajte kosačky len tak pohodené vonku, potrebujú strechu nad hlavou. Pokyny k údržbe a ako správne kosačku uskladniť, nájdete vždy v príslušnom návode na použitie.

Zdroj: PR článok spoločnosti HORNBACH

Kategória: Záhradná technika
Tagy: benzínové kosačky elektrické kosačky robotické kosačky
Zdieľať článok