Ako pripraviť bazén na novú sezónu

16. 04. 2018
Zdieľať

Vonkajší bazén je síce využívaný najmä počas leta, no starostlivosť si vyžaduje i v ostatných obdobiach. Na jar ho prebuďte zo zimného spánku a pripravte na letnú sezónu. Správny postup predĺži jeho životnosť. Tu je niekoľko základných vzájomne nadväzujúcich krokov, ktoré by ste v žiadnom prípade nemali pred letom podceniť.

Očista po zime

Najskôr sa pustite do očisty stien a dna bazéna, ktoré je potrebné zbaviť všetkých nečistôt a zimných usadenín. Na trhu je niekoľko tekutých výrobkov na čistenie bazénových stien. Nanášajú sa na zašpinené miesta a nechávajú sa pôsobiť 10 – 15 min. Rozpustené nečistoty potom zotriete handričkou alebo hubkou. Tento postup môžete viackrát opakovať, ak je to potrebné, prípadne vydrhnúť kefou. Steny potom dôkladne opláchnite vodou. Rovnaké prípravky si poradia i s vodnou linkou – s usadeninami na úrovni hladiny bazéna. Na dno bazéna je najlepším pomocníkom bazénový vysávač, ktorý má vývod priamo do odpadu.

Všetky prípravky na čistenie bazéna sú silno agresívne.

Nezabúdajte preto pri práci vždy používať gumené rukavice.

Skontrolujte technológiu 

Najcitlivejšou súčasťou bazénového systému je recirkulačné a filtračné zariadenie, ktorému je potrebné venovať po zime veľkú pozornosť. Na prácu s filtračnou jednotkou si môžete zavolať špecializovanú firmu, avšak pri dodržaní správneho postupu to zvládne i zručný amatér. Pieskovú filtráciu pripojte hadicami k bazénu. Rovnako pripojte aj solárny ohrev alebo tepelné čerpadlo. Dbajte na to, aby boli všetky spoje dobre utiahnuté.


Prvým krokom po dlhej zime bude odstrániť z hladiny bazéna nečistoty. Šikovným pomocníkom je bazénová sieťka na teleskopickej tyči, ktorú určite využijete počas celej sezóny. Na dôkladné čistenie po zimnej sezóne je však potrebná kompletná čistiaca súprava, ktorá obsahuje aj kefu, hadicu či vysávač.

2159797
isifa/shutterstock


Prvým krokom po dlhej zime bude odstrániť z hladiny bazéna nečistoty. Šikovným pomocníkom je bazénová sieťka na teleskopickej tyči, ktorú určite využijete počas celej sezóny. Na dôkladné čistenie po zimnej sezóne je však potrebná kompletná čistiaca súprava, ktorá obsahuje aj kefu, hadicu či vysávač.

Venujte dostatok pozornosti samotnej filtrácii. 

Pri správnom fungovaní vám ušetrí náklady na chemickú úpravu počas sezóny.

 

Prvá filtrácia

Po čistení a úpravách môžete začať s prvým filtrovaním vody. Pred spustením prekontrolujte spoje všetkých spojov a čerpadla, aby voda zo systému nikde neunikala. Filtračná nádoba sa potom odvzdušní horným ventilom a spustí sa časové spínanie filtrácie. Aby ste filtráciu mohli vyskúšať, je potrebné zavodniť čerpadlo. Dopustite vodu v bazéne tak, aby bola nad úrovňou stredu prítokovej príruby skimmera. Počas nasledujúcich 24 h vodu filtrujte. Pokiaľ dôjde k zanášaniu filtra, je potrebné tieto nečistoty vyberať.

Kým poloautomatické vysávače pracujú po prepojení s pieskovou filtráciou, automatické (robotické) vysávače fungujú celkom nezávisle od filtračného okruhu.

Postarajte sa o vodu

Vodu ošetrite jednorazovým zachlórovaním. Najlepšie je na začiatok použiť prípravok, ktorý bleskovo zničí baktérie, riasy a plesne a bude pôsobiť i preventívne. Potom už len stačí do dávkovača – chlorátu – vložiť chlórové tablety, ktoré sa budú do vody uvoľňovať postupne.


RV 5400 Vortex™ PRO 4WD  Bazénový vysávač s patentovanou technológiou cyklón bez straty nasávania. Táto technológia vytvára vysokovýkonný vír vo vnútri filtra. Nečistoty sú zachytávané oddelene, a tým je filter chránený pred zanesením, vďaka čomu poskytuje väčší výkon a konzistentné nasávanie. Patentovaný „Lift System“ uľahčuje vyberanie vysávača z bazéna vďaka silnej zadnej dýze, ktorá sa aktivuje pri vyberaní jednotky z vody. Riadiaci kábel má 18 m, nasávacie čerpadlo výkon 16 m3/h, pre zapustené bazény max. 12 × 6 m. www.bazenservis.sk

Bazénový vysávač s patentovanou technológiou cyklón bez straty nasávania. Táto technológia vytvára vysokovýkonný vír vo vnútri filtra. Nečistoty sú zachytávané oddelene, a tým je filter chránený pred zanesením, vďaka čomu poskytuje väčší výkon a konzistentné nasávanie. Patentovaný „Lift System“ uľahčuje vyberanie vysávača z bazéna vďaka silnej zadnej dýze, ktorá sa aktivuje pri vyberaní jednotky z vody. Riadiaci kábel má 18 m, nasávacie čerpadlo výkon 16 m3/h, pre zapustené bazény max. 12 × 6 m. www.bazenservis.sk
www.bazenservis.sk


RV 5400 Vortex™ PRO 4WD Bazénový vysávač s patentovanou technológiou cyklón bez straty nasávania. Táto technológia vytvára vysokovýkonný vír vo vnútri filtra. Nečistoty sú zachytávané oddelene, a tým je filter chránený pred zanesením, vďaka čomu poskytuje väčší výkon a konzistentné nasávanie. Patentovaný „Lift System“ uľahčuje vyberanie vysávača z bazéna vďaka silnej zadnej dýze, ktorá sa aktivuje pri vyberaní jednotky z vody. Riadiaci kábel má 18 m, nasávacie čerpadlo výkon 16 m3/h, pre zapustené bazény max. 12 × 6 m. www.bazenservis.sk

Použitím bazénového testera namerajte hodnotu pH a zistite, či voda nie je príliš kyslá alebo, naopak, zásaditá. Aby bola voda vhodná na kúpanie, jej optimálna pH hodnota musí byť na úrovni 7,0 – 7,4. Príliš nízka hodnota spôsobuje podráždenie očí, príliš vysoká zas znižuje účinnosť aplikovaného chlóru a vznikajú sedimenty. Na dodatočnú úpravu vody a jej pH sú na trhu špecializované prípravky, vyberte si vhodný typ podľa toho, či máte vodu príliš kyslú alebo zásaditú. 

Voda si však aj po náročnej a kvalitnej príprave bazéna po zime vyžaduje starostlivosť počas celej sezóny.

Kremičitý piesok je potrebné každé dva roky vymeniť za nový. Aktívne filtračné sklo na rozdiel od filtračného piesku nemá pórovitý povrch, čím znemožní zachytávanie nečistôt a baktérií na povrchu filtračnej náplne. Odporúčaná výmena je každých 10 rokov.

TEXT: KATARÍNA PAUKEJE 
FOTO: ISIFA/SHUTTERSTOCK
ZDROJ: časopis Môj dom 3/2018

Kategória: Relax
Tagy: bazén
Zdieľať článok

Diskusia