5 najčastejších otázok pri výbere bazéna

25. 04. 2018 Zdieľať

Čo si vybavíte, keď sa povie leto? Hádame, že to bude slnko, teplo, grilovačky a v neposlednom rade voda. K letu totiž neodmysliteľne patrí kúpanie! A aby ste si bazénové hrátky mohli užiť aj vo svojej záhrade, pripravili sme pre vás pár tipov.

Aký typ bazéna pre vás bude najvhodnejší?

Typ, veľkosť a hĺbka bazéna závisia na tom, ako a kto bude bazén využívať. Bazény rozdeľujeme na dva základné typy. Nadzemný bazén je dobrou alternatívou pre tých z vás, ktorí nechcú riešiť veľké terénne úpravy. Nemusíte hĺbiť žiadnu jamu, postavíte ho v niekoľkých krokoch a bazén môžete kedykoľvek demontovať. Voda sa v nadzemnom bazéne ohrieva rýchlejšie ako v bazéne, ktorý je zapustený do zeme. Vysoký okraj bazéna zabraňuje tomu, aby človek nechtiac spadol do vody. To je veľkou výhodou najmä pre rodičov s malými deťmi. Nadzemné bazény sú finančne dostupné a môžete si vybrať z mnohých druhov. Stretnete sa s bazénmi s kovovou alebo drevenou konštrukciou, s oceľovými stenami alebo so samonosnými PVC bazénmi. 


5 najčastejších otázok pri výbere bazéna

5 najčastejších otázok pri výbere bazéna
Hornbach

Bazény do zeme už sú nielen väčšou finančnou investíciou, ale náročnejšie sú tiež zásahy do záhrady a samotná stavba. K nej je navyše potrebné aj stavebné povolenie. Vydrží vám však takmer večne, neprekáža ani výhľadu a saltá doň môžete skákať až do súmraku.

Kam je najlepšie bazén umiestniť? 

Samozrejme na slniečko! Každopádne si dobre spočítajte, koľko plochy môžete bazénu dopriať a z akého miesta sa bude ľahko udržiavať. Na vodnú hladinu by mali slnečné lúče dopadať čo najdlhšie. Kúpanie v chládku by vás za chvíľu prestalo baviť. Myslite tiež na to, aké rastliny a stromy budete mať v jeho okolí. Padajúce kvety, plody a lístie vám pridajú viac práce. Nad bazénom i pod ním by rozhodne nemalo viesť žiadne elektrické vedenie. 


5 najčastejších otázok pri výbere bazéna

5 najčastejších otázok pri výbere bazéna
Hornbach

Čo si kúpiť zároveň s bazénom? 

V sortimente bazénovej techniky a bazénového príslušenstva je z čoho vyberať. K malému nafukovaciemu bazéniku pre deti nepotrebujete takmer nič, snáď len hračky do vody. Pri tých väčších je už dôležitá nielen starostlivosť o samotný bazén, ale aj starostlivosť o vodu. Na vašom nákupnom zozname by nemala chýbať bazénová chémia, kartušová alebo piesková filtrácia, bazénové schodíky, krycia plachta na bazén a ďalšie pomôcky na čistenie bazéna i vody.


5 najčastejších otázok pri výbere bazéna

5 najčastejších otázok pri výbere bazéna
Hornbach

Kedy je najlepšie bazén napustiť? 

Hoci to na prvý pohľad nevyzerá, tak napúšťaním bazéna môžete svojim susedom prirobiť vrásky na čele. Väčšina obcí má vo svojich stanovách platné vyhlášky o využívaní pitnej vody a to hlavne v letnom období, kedy hrozia veľké suchá. Je teda dobré sa vopred spýtať (obec, mesto, vodárne atď.) na to, kedy je vhodná doba na napúšťanie z vodovodu pre verejnú potrebu. Vodárne vám poskytnú praktické informácie, napr. v ktorých hodinách a ako dlho je bazén z verejného vodovodu najlepšie napustiť. Ďalšou alternatívou je potom možnosť napustenia bazéna z vami objednanej cisterny.


5 najčastejších otázok pri výbere bazéna

5 najčastejších otázok pri výbere bazéna
Hornbach

Môžem sa začať kúpať ihneď po napustení bazéna? 

Samotné napustenie bazéna už by malo byť tou pomyselnou čerešničkou na torte. Ale pozor. Je rozdiel, či bazén napúšťate vodou zo studne alebo pitnou vodou. Pitná voda je už dobre ošetrená, vodu zo studne je pre istotu ešte treba prečistiť chlórovaným prípravkom. V oboch prípadoch, ale najskôr zmerajte pH (kyslosť alebo zásaditosť roztoku). Na stupnici pH by to malo ideálne byť medzi 6,6 až 7. Ak sú výsledky dobré, môžete začať používať chemické čistiace prostriedky. V opačnom prípade sa môže stať, že by prostriedky nemuseli správne fungovať. Prípravky na zvýšenie či zníženie pH bez problémov zoženiete.

Zdroj: PR článok spoločnosti HORNBACH

Kategória: Záhradné stavby
Tagy: bazén záhradné bazény
Zdieľať článok