EVLunic AC wallbox – najmladší člen rodiny

27. 04. 2018 Zdieľať

Spoločnosť ABB uvedením nástennej nabíjacej stanice EVLunic pre striedavý nabíjací prúd skompletizovala portfólio nabíjacej infraštruktúry pre elektrické vozidlá. ABB ako celosvetový líder v riešeniach pre nabíjanie poskytuje najširšiu škálu výstupných výkonov pre elektrické autá - od 4,6 kW (AC) v rodinných domoch až po 350 kW (DC) na diaľničných koridoroch. A špeciálnu kategóriu tvorí nabíjacia infraštruktúra v štandarde OPPCharge pre elektrické autobusy s výkonom až 600 kW (DC).

Na obr. 1 je schematicky znázornené komplexné portfólio a použitie elektronabíjacích staníc ABB. Vhodnosť miesta pre AC nabíjacie stanice definuje práve doba, počas ktorej je auto na parkovisku – zvyčajne od 2 do 16 hodín. Nabíjačky z tejto úrovne využívajú striedavý elektrický prúd, ktorý potom premieňa vlastná nabíjacia stanica vo vozidle na jednosmerný prúd, ktorý je potrebný pre dobíjanie batérie vozidla. Možnosť nabíjania AC prúdom je štandardom pre nabíjanie vozidiel.


EVLunic AC wallbox – najmladší člen rodiny

2168679
ABB s.r.o.

Špecifikácia

Pozrime sa teda bližšie na najmenšieho a najmladšieho člena rodiny nabíjacích staníc ABB. Jedná sa o technologicky najjednoduchšiu a najekonomickejšiu stanicu doslova „rodinného typu“. Stanica EVLunic zaujme svojim kompaktným dizajnom pre vnútorné i vonkajšie použitie. Charakteristika pre vonkajšie použitie je definovaná stupňom ochrany IP54, v rozmedzí teplôt od -25°C do +50°C a stupňom ochrany pred mechanickým poškodením IK08. 


EVLunic AC wallbox – najmladší člen rodiny

2168675
ABB s.r.o.

EVLunic je k dispozícii v štyroch typových úrovniach (Tab. č. 1). Vyššie posadené modely dokážu komunikovať pomocou priemyselného štandardizovaného protokolu nabíjacích staníc OCPP (Open Charge Point Protocol) verzia 1.5. Tento protokol poskytuje množstvo výhod ako napr. vzdialený dohľad a komunikáciu pre servis vrátane manažmentu nabíjania. Identifikáciu používateľa zabezpečuje karta RFID (Radio-Frequency Identification) príp. mechanický kľúč. Stanica spĺňa požiadavky normy IEC 61000-6-3 o elektromagnetickej kompatibilite (EMC) pre obytné prostredia („class B“). Súčasťou stanice EVLunic je indikátor zvodového DC prúdu, ktorý nevyžaduje použitie prúdového chrániča typu B s vyššou cenou, ale postačuje prúdový chránič typu A.

Meranie elektrickej energie je zabezpečené vlastnou technológiou stanice. Certifikované meranie podľa smernice MID pre potreby fakturácie kWh bude spustené do konca roka.

Portfólio zahŕňa celkovo 52 typov staníc, ktoré sa odlišujú výbavou a výkonom. Základné rozdelenie typov podľa príslušenstva definuje výkon nabíjania AC pre typ B s výkonom 4,6 kW s 1-fázovým prívodom až po 11 kW a 22 kW s 3-fázovým prívodom pre B+, Pro S a Pro M. Atraktivitu vyhotovenia so 4 alebo 6m káblom doplňuje možnosť dodávky len so zásuvkou typu 2, nástenná montáž a samostatný podstavec. Detailnejšie možnosti pre jednotlivé modelové rady sú uvedené v tabuľke č. 2. 


EVLunic AC wallbox – najmladší člen rodiny

2168677
ABB s.r.o.

Výhody pre investorov a inštalačné firmy

Medzi najväčšie prednosti patrí kvalitné spracovanie, ktoré poskytuje vodičom jednoduché pripojenie zaparkovaného auta – viď. obr. 2. Robustný a zároveň kompaktný dizajn šetrí priestor pre montáž a používanie nástennej stanice v bytových a rodinných domoch, ako aj na parkoviskách polyfunkčných objektov.


EVLunic AC wallbox – najmladší člen rodiny

2168673
ABB s.r.o.

A v neposlednom rade EVLunic prekvapí všetky inštalačné firmy svojou jednoduchou konštrukciou, ktorá minimalizuje čas montáže.

ABB EVLunic je výkonná nabíjačka určená najmä pre rezidenčné bývanie a komerčné priestory, pričom je vhodná pre elektrické autá, ako aj plug-in hybridy. Množstvo rôznych verzií a variantov vám dá istotu, že vždy vyberiete ten správny model pre každodenné používanie.

www.abb.sk

ZDROJ PR článok spoločnosti ABB s.r.o.

Kategória: Energia
Tagy: nabíjacia stanica
Zdieľať článok