Slobodný život v rodinnom dome

08. 12. 2010
Zdieľať

Pri stavbe rodinného domu máte jedinečnú príležitosť prispôsobiť jeho vnútorný priestor svojmu životnému štýlu a vytvoriť si tak miesto na príjemný a ničím neobmedzený život. Ak sa nedokážete rozhodnúť pre tie správne farby a zariadenie interiéru, neváhajte a obráťte sa na odborníka – dokáže vám ponúknuť niekoľko návrhov, medzi ktorými určite nájdete ten pravý.

Pekný deň,
prosím Vás o radu pri zariadení interiéru. Ide o novostavbu rodinného domu, v ktorom sa nachádza veľkopriestor kuchyne, jedálne a obývačky. Táto miestnosť má 35 m2. Bola by som rada, keby ste mi pomohli navrhnúť, ako umiestniť kuchynskú linku, jedálenský stôl a sedačku tak, aby miestnosť pôsobila vzdušne, a nie zaprataná. Budem rada, ak mi aj poradíte, aké farby použiť na steny, linku, podlahu, aby interiér pôsobil útulne, sviežo a možno aj trošku luxusne. Prikladám nákres miestnosti s opisom. Domček je prízemný, budú v ňom bývať traja dospelí. Doteraz sme bývali v malom byte s rozkladacím stolom, preto by som chcela pomôcť nájsť miesto na obdĺžnikový jedálenský stôl, ktorý v prípade potreby ešte viac rozložíme. Do obývacej časti treba zakomponovať koženú sedaciu súpravu 2 + 3, terakotovej farby.

Ďakujem a želám Vám veľa pekných nápadov. S pozdravom čitateľka  Beata Klempová

Základnou myšlienkou návrhu je otvorenosť, nič sme neuzatvárali a nevymedzovali, naopak, kuchyňu sme voľne prepojili s obývacou izbou. Jednotlivé kusy nábytku tvoria ostrovy, okolo ktorých sa dá slobodne pohybovať. Celý priestor je kompaktný, jednoduchý, v bielej farbe, čím je zvýraznená jeho priestrannosť. Pre jednotlivé zóny sme však zvolili výraznú farebnosť a lesk, čo je v kontraste s bielou farbou.

Variant A

Návrh je vytvorený vo dvoch variantoch. V prvom z nich sme zvolili hnedú drevenú podlahu, ktorá hneď v prvej úrovni prepája kuchyňu a obývaciu izbu. V kuchynskej časti je lesklá čierna kuchynská linka s jasným zeleným obkladom. V jedálenskej časti stojí veľký masívny čierny stôl obkolesený šiestimi čiernymi drevenými stoličkami. Nad stolom je veľká stropná lampa. Vznikol tak dominantný ostrov na stretnutia rodiny. Medzi kuchynskou a obývacou časťou je kožené dvojkreslo, ktoré má na zadnej strane čiernu policu na knihy a noviny. Dominantným prvkom obývacieho priestoru je vysunutá čelná biela stena, v ktorej je umiestnený kozub. V stene je vytvorená nika, ktorá slúžia ako polica na knihy a na uloženie doplnkov a drobností. Celá stena je v podstate teplovzdušným radiátorom, v ktorom teplo z kozuba unikajúce do komína prechádza prieduchmi, kde sa akumuluje a ohrieva celý priestor obývacej izby. Centrom priestoru je čierny koberec a jednoduchý biely stolík s vnútorným úložným priestorom. Na stene je plochá televízna obrazovka s bielou policou, ktorá splýva so stenou. Priestor osvetľuje veľká stojanová lampa, ktorá sa vznáša ponad kreslá. Na oknách sú biele závesy, jemne prepúšťajúce slnečné svetlo.


Slobodný život v rodinnom dome

296967


Slobodný život v rodinnom dome

296961

Variant B

V druhom návrhu je sivá keramická dlažba položená v celom priestore. Dominantným prvkom kuchyne je tmavosivá stena, ktorá spolu s veľkým čiernym stolom a stoličkami dodáva priestoru vážnosť. Naopak, stena za kuchynskou linkou je výrazne modrá, čím do priestoru dostávame nový dynamický akcent. Netradičné spojenie farieb v kuchyni posúva tento priestor z klasickej podoby na novú úroveň. V obývacej izbe rozohráva svoju hru čierna a biela farba, na sivej podlahe je biely koberec s čiernym stolíkom. Predsunutá stena s kozubom sa od prvého návrhu líši len farebnosťou niky. Oranžová farba dodáva jemnú dynamiku pokojnej jednoduchosti steny. Dušou interiéru sú jeho obyvatelia so svojím životným štýlom. Interiér neobmedzuje ich spôsob života, naopak, dáva dôraz na podstatné veci, ako je stretávanie rodiny pri stole a pokoj pri oddychu v obývacej časti. Netradičné kombinácie farieb a materiálov inšpirujú jeho užívateľov na nové riešenia v každodennom živote.


Slobodný život v rodinnom dome

296964


Slobodný život v rodinnom dome

296963

Marek Petrek + Ivo Šveda
Úsporné nízkoenergetické rodinné domy
W8D|ARCHITEKTONICKÝ ATELIÉR

www.w8d.sk

Kategória: Bývanie Navrhovanie interiéru
Tagy: bývanie návrh interiéru riešenie
Zdieľať článok

Diskusia