Prečo by mali byť nové okná bezpečné?

05. 04. 2011 Zdieľať

Zrejme to poznáte: plánujete nákup nových okien a ich dodávatelia vás zrazu zasypú rôznymi ponukami plnými odborných termínov a parametrov. Ako sa v tom v tom však zorientovať? Ponúkajú vám dodávatelia skutočne všetko, čo potrebujete? Myslia aj na bezpečnosť okien?

Vlámania do rodinných domov oknom (nezáleží na tom či sú použité drevené eurookná alebo plastové okná) či terasovými dverami jednoznačne prevažujú nad vlámaniami vchodovými dverami. Spoločnosť MACO vyvinula a ponúka špeciálnu súpravu bezpečnostných prvkov, ktorá kombinuje otočné bezpečnostné čapy s odolnými uzávermi MACO i.S. a bezpečnostné okenné kľučky MACO EMOTION. Bezpečnostné čapy s otočnou hlavičkou v tvare hríbika sa otočením kľučky zasunú do drážky uzáveru a okno bezpečne uzavrú.

V prípade, že dodávateľ okien ponúka istú úroveň zabezpečenia okien ako štandard, vždy sa starostlivo informujte, čo sa pod tým skrýva. Základná bezpečnosť znamená, že okno je vybavené minimálne dvoma bezpečnostnými bodmi a bezpečnostnou kľučkou s blokovacím tlačidlom alebo zámkou. Vyšší stupeň bezpečnosti – bezpečnostné kovanie MACO,  obsahuje bezpečnostné body vo všetkých rohoch okna, bezpečnostnú kľučku a bezpečnostné sklo. Takto vybavené okno je odolné proti vypáčeniu okenného krídla, ako aj proti prípadnému pokusu rozbiť sklo. Je dôležité pamätať na dôležitý detail – nijaká úroveň bezpečnosti nefunguje bez bezpečnostnej kľučky.

Bezpečnostné kľučky MACO EMOTION plnia okrem iného aj funkciu detskej poistky. Okno – či už je zavreté, alebo vyklopené – možno zaistiť proti nechcenému otvoreniu práve použitím vhodného typu kľučky, a to buď s blokovacím tlačidlom, alebo uzamykateľnou kľúčom.

Viac informácií o bezpečnosti okien, zoznam autorizovaných predajcov, ako aj zaujímavé video o tom, ako sa dá vlámať oknom, nájdete na internetovej stránke www.bezpecneokna.sk.
 

Kategória: Aktuality
Zdieľať článok