Stavba a rekonštrukcia

Názory odborníkov na možnosti stavby a rekonštrukcie domu, bytu, chaty. Tipy na najvhodnejšie stavebné materiály, podlahu, dvere, okná a ďalšie stavebné prvky.

Pohľad na fotovoltické panely na streche.
Energia

Fotovoltické panely vykázali počas miernej minuloročnej zimy konštantný výkon

Zimná sezóna 2023/2024 sa definitívne skončila a majitelia fotovoltických panelov môžu hodnotiť efektivitu ich výkonu v zimnom období. Mierne počasie, relatívne vysoký počet slnečných dní a malé množstvá snehu prispeli počas zimy 2023 k nadpriemernej efektivite fotovoltiky, ktorej výkon bol v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2022 priemere vyšší o 15 %.

Muž so ženou ležia na zemi a pozerajú sa na pôdorys.
Legislatíva a financovanie

Bývajte vo svojom: cesta k vlastnému bývaniu je v roku 2024 jednoduchšia

Konečne dobrá správa: viete o tom, že dnes sa dá podpora na vlastné bývanie získať ľahšie ako pred rokom? Štátny fond rozvoja bývania pripravil v roku 2024 niekoľko noviniek, ktoré potešia najmä mladé rodiny. Rozmeňme si ich na drobné.

Tehlový rodinný dom
Materiály

Zmysluplná stavba je jednoduchšia, než sa na prvý pohľad zdá

Stavba domu je nepochybne jednou z najzásadnejších životných etáp, na ktorej vás však čaká množstvo nástrah a prekážok. Veľkej časti problémov však dokáže predísť dobré plánovanie a predovšetkým voľba vhodného konštrukčného systému.

Krbové kachle Romotop
Energia

Krbové kachle ani krbové vložky sa zakazovať nebudú!

Nedajte sa zmiasť dezinformáciami. Informácie o údajnom zákaze vykurovania v krbových kachliach a krbových vložkách sú nepravdivé a vyvolávajú zbytočné znepokojenie, čo má negatívny dopad na rozhodovanie o spôsoboch vykurovania domácností. Ako jedni z popredných európskych výrobcov vykurovacích zariadení chceme na tieto správy reagovať a uviesť veci na pravú mieru.

Klimatizácie
Energia

Každý používateľ má iné preferencie. Aké funkcie sú pre vás ideálne?

Seniori, rodiny s deťmi, milovníci mačiek a psov, aktívni mladí ľudia, alergici. Všetci sa chceme cítiť doma čo najpríjemnejšie. Najmä počas horúcich letných dní vám svieži a zdravý vzduch v domácnosti zabezpečí klíma.

Nadkrokvová izolácia Bramac Therm
Materiály

Nadkrokvová izolácia Bramac Therm: Šetrenie na správnom mieste

Pri neustálom raste cien energií stúpa čoraz viac význam energeticky úsporných riešení pri výstavbe, respektíve rekonštrukcii objektov.

Tipy pre trvalú udržateľnosť vykurovania
Energia

5 tipov pre trvalo udržateľné vykurovanie

Pri trvalo udržateľnom vykurovaní šetríte energiu, náklady, znížite objem škodlivých emisií CO2 a významnou mierou prispejete k ochrane životného prostredia. Ako to však dosiahnete?

Rodinný dom z exteriéru počas rekonštrukcie.
Steny a fasády

Tieto chyby robia ľudia pri zateplení domov najčastejšie. Pripravujú sa tak o nemalé peniaze!

Mnohí majitelia rodinných domov sa púšťajú do rekonštrukcie bez odbornej rady, a potom sa stáva, že investície do zateplenia sú pre nich vyhodené peniaze. Pozrite si 5 najčastejších chýb, s ktorými sa stretáva poradca pre zatepľovanie rodinných domov pri svojich konzultáciách s majiteľmi.

Pohľad na strechu s fotovoltickými panelmi.
Strecha, podkrovie

Recyklovateľná plochá strecha nie je iba hudbou budúcnosti

Dom s plochou strechou predstavuje kombináciu moderného dizajnu, praktických výhod a ekologického prístupu k bývaniu. Jedinečná estetika a funkcionalita plochej strechy poskytnú ľuďom nielen pohodlné a komfortné bývanie, ale aj širšie možnosti využitia strechy.

Strešné okná s diaľkovým ovládaním
Okná

Strešné okná s diaľkovým ovládaním už nie sú luxus, ale štandard

Keď sme pred rokmi chceli prepnúť program na televízore, museli sme vstať z pohodlného kresla. Mladšia generácia sa už možno ani nepamätá, že sme autá či garáže otvárali fyzicky kľúčom… Pohodlie diaľkového ovládania povýšené v mnohých oblastiach až na smart riešenia sa vpísalo do života moderných domácností.