Ekolife

Tipy a informácie magazínu Môjdom pre všetkých, pre ktorých je ekológia životným štýlom. Alternatívne zdroje energie, ekologické spracovanie odpadu a ďalšie témy.

Dve deti vo vianočnom oblečení pri výbere vianočného stromčeka.
Ekolife

Viete, ako spoznáte zdravý vianočný stromček? Pri kupovaní si všímajte tieto veci

Na vytvorení správnej vianočnej atmosféry sa podieľa mnoho faktorov. Jedným z najsilnejších je krása a vôňa živého stromčeka. Ak si vyberiete správny typ a budete sa oň dobre starať, vydrží zdravý a krásny až do Troch kráľov, teda do 6. januára.

Chata Mylla z exteriéru, čiastočne schovaná v snehu.
Ekolife

Takto vyzerá ideálne útočisko pred stresom a starosťami. Nič len príroda, nádherné výhľady a božský pokoj

V obľúbenej prírodnej lokalite Nordmarka severne od Osla v Nórsku sa nachádza chata s názvom Mylla. Miesto v hodinovej časovej dostupnosti na lyžiach priamo z centra hlavného mesta láka návštevníkov scenériou vyrážajúcou dych. Chata architektonicky rešpektuje svahovitý terén a je jednou z mnohých ďalších v neďalekom susedstve. O jej vznik sa slúžil Fjord Arkitekter.

Dom 2 v 1 v Krušných horách z diaľky.
Ekolife

V záhadami opradených horách našla rodina svoju oázu pokoja. V nezvyčajnej drevostavbe si užívajú dokonalý relax

Mysteriózny svet Krušných hôr, opradený mnohými legendami, začala hlbšie spoznávať aj trojčlenná rodina, ktorá si v prostredí s neraz drsným počasím zriadila svoj druhý domov. Montovaná drevostavba pripomína dve zrastené stavby s archetypálnou siluetou. O príjemné rekreačné zázemie s domácim wellness sa pričinilo pražské architektonické štúdio Modulora.

Prístup do apartmánov v Burine.
Ekolife

Po spustnutom bitúnku na Liptove už niet ani stopy. Dve ženy ho svojpomocne zmenili na príťažlivé miesto s atmosférou vidieka

Príroda a zmysel pre ekológiu sa spojili v jedinečnom dizajne. Vkusne zariadené izby, kvalitné materiály. Monika a Alena sa držali filozofie udržateľnosti a ekologických princípov, kde šancu dostal nielen objekt v katastrofálnom stave, ale aj staré predmety. Spoločne vytvorili oázu pokoja na Liptove.

ocot, sóda, kefka, handra, citrón
Ekolife

Na čistenie a dezinfekciu domácnosti stačí ocot. Je to fakt alebo mýtus? Čo na to odborníci?

Z každej strany počúvame, že je dôležité minimalizovať používané chemikálie – a to nielen v priemysle a v potravinách, ale aj pri upratovaní domácnosti.

sanswis izba so sprchovacím kútom
Ekolife

Tipy od SanSwiss na úsporu vody v kúpeľni: Chránime planétu aj svoju peňaženku

Vo svete, kde je nedostatok vody stále väčším problémom, je nevyhnutné, aby sa každá rodina podieľala na ochrane tohto vzácneho zdroja. Kúpeľňa je jednou z oblastí, kde jednoduché zmeny môžu mať významný vplyv. Osvojením si návykov šetriacich vodu nielen prispejete k ochrane planéty, ale taktiež znížite svoje účty za vodu. SanSwiss, český výrobca sprchovacích kútov, vám prináša najdôležitejšie rady!

Žena upratuje kúpeľňu a čistí zrkadlo
Ekolife

Ekologické upratovanie ako súčasť životného štýlu

Začať žiť udržateľnejšie a šetrnejšie k prírode nie je rozhodnutie zo dňa na deň. Sú to postupné kroky k úspechu a skúšanie spôsobu žitia a využívania produktov, ktoré nám v rôznych situáciách najlepšie vyhovujú. Samostatnou kapitolou je upratovanie, ktoré patrí do pravidelných aktivít každého z nás.

Žena drží ikea box s plastovými fľašami
Ekolife

Nechcete mať doma nepraktické vrecia plné zálohovaných fliaš a plechoviek? Inšpirujte sa našimi nápadmi, ako ich doma skladovať

Od januára je v platnosti zálohovanie plastových fliaš a plechoviek od nápojov. Všetko, čo má symbol “Z” ,môžete odovzdať do automatov a výkupu v obchodoch. Fľaše ani plechovky však nemôžu byť porušené alebo dokonca stlačené, ako sme boli doteraz zvyknutí. Ako ich skladovať v bytoch a v malých priestoroch?

pavuk na zemi
Ekolife

10 prírodných spôsobov, ako vyhnať pavúky z domu, pivnice či komory

Pavúky sú neodmysliteľnou súčasťou prírody a isté je, že sú prospešné pri ničení škodcov záhrade. Avšak doma sa z nich veľmi netešíme. Poznáte triky, ako ich donútiť, aby opustili váš príbytok a zostali tam, kde ich treba?

Zasnežené kompostéry
Ekolife

Kompostovať môžete aj v zime – ako na to

Ak s kompostovaním začínate, možno sa pýtate, či je v poriadku, alebo dokonca či je možné kompostovať cez zimné mesiace. Zásoba kompostovateľných materiálov z vašej záhrady síce klesá, keď je lístie zhrabané a mráz „zapnutý“, ale prúd kompostovateľného kuchynského odpadu sa s najväčšou pravdepodobnosťou kvôli mrazu a snehu nezmenší.