Návšteva

Magazín Môjdom Vás prevedie pozoruhodnými a netradičnými ukážkami výstavby, bývania, architektúry doma i v zahraničí. Poďte s nami na cestu originálnym dizajnom.

Záber na pracovňu so sedačkou a stolom.
Návšteva

Z pôvodného interiéru zostali len spomienky, v krásnej historickej vile sú dnes byty. Pozrite sa, čo vytvorili architekti v jednom z nich

V modernistickej Ville Bianca od Jana Koteřy v Bubenči, pražskej diplomatickej štvrti, zostala na pôvodný interiér len zdokumentovaná spomienka. Nový vizuálny koncept bytu na jednom z podlaží postavili architekti z ateliéru Komon na forme, ktorá vychádza z účelu. Popritom efektívne zaznel dialóg medzi minulosťou a súčasnými trendmi.

Pohľad do miestnosti v malom byte so zasunutým stolíkom.
Návšteva

Architekti sa skutočne prekonali! V miniatúrnom byte vytvorili také úžasné riešenia, že zostalo miesto aj pre hosťa

Srbský ateliér Cherry Art Hub stál pred priam neriešiteľným zadaním. Na ploche 39 metrov štvorcových mali navrhnúť moderné a pohodlné bývanie pre dvoch mladých ľudí tak, aby im nič nechýbalo a priestor navyše pôsobil útulne. Byt po rekonštrukcii nazvali „parasite habitat“.

Casa Piedra z ulice.
Návšteva

Z ulice by vás možno nezaujal, no bola by to chyba. Majitelia tohto domu vedia, ako si naplno užívať život!

V náročnejšom teréne v kopcoch nad Córdobou vznikla nová vilová výstavba. Výhľady na centrum a pásmo hôr na pozadí predurčili jej moderný architektonický koncept. Casa Piedra, jeden z jej rozľahlých domov, patrí manželom s dvoma malými deťmi. Architekti z Estudio OPACO dokázali vnímavo prepojiť nároky na luxus s potrebami pre pohodlný rodinný život. 

Pohľad na modernú kuchyňu s antikorovými a bielymi skrinkami.
Návšteva

Starší byt v Bratislave je dnes na nepoznanie. Zmenou dispozície vytvorili pre štvorčlennú rodinu úžasné moderné bývanie

Interiér trojizbového bytu pre potreby štvorčlennej rodine spravil salto v čase. Radikálna rekonštrukcia pod vedením ateliéru TOITO architekti vymanila nehnuteľnosť v širšom centre Bratislavy z pôvodného návrhu a vyťažila z nej maximum mimo bežne zaužívané postupy. 

Záber na dom s mostíkom z ulice
Návšteva

Na prvý pohľad nenápadný kváder, no neuveríte, čo sa skrýva za ním! Na výnimočnom pozemku vzniklo bývanie, aké často nevidno

Mimo konvenčnej zástavby stredočeskej obce za hranicami Prahy sa vyníma, a to doslovne na vrchole svahu, rodinný dom s mostíkom. Asymetrická parcela, jej zvýšená poloha a takmer žiadne susedstvo sa ukázali ako nesporná výhoda. Zásluhou týchto okolností mohlo tak vzniknúť výnimočné architektonické stvárnenie objektu od štúdia NEUHÄUSL HUNAL.

Pohľad na zaťahujúci sa záves pred dvojkrídlovými dverami zo spálne do obývačky.
Návšteva

Výslednú podobu hľadali dlho, ale oplatilo sa. Architekti vytvorili pre rodinu s dieťaťom perfektný nový domov

V súčasnej dobe sa architekti často stretávajú s požiadavkou prerobiť pôvodné byty, ktoré majú na dnešné pomery neraz nevhodnú dispozíciu. Adaptovanie takéhoto bývania na moderné podmienky si vyžaduje nielen konštrukčné zásahy, ale aj kreatívne riešenie priestoru. Jedným z takýchto príkladov je aj byt na Charkovskej ulici v Prahe – Vršoviciach, pod ktorý sa podpísali architektky Petra Ciencialová a Kateřina Průchová z ateliéru Plus One Architects.

Časť obývačky so sedačkou a knižnicou.
Návšteva

Bratislavský byt je stelesnením praktického bývania pre mladých. Ale čo v ňom robí zvláštna ružová stena?

Byt pre mladý pár v bratislavskom Novom Meste v sebe nesie aspekty tvorivosti, mladíckosti a všestrannosti. Nachádza sa na vyvýšenom prízemí bytového domu, pričom je orientovaný na východ a západ. Z okien smerujú výhľady do ulice a dvora.

Pohľad do kuchyne s modro-čiernou linkou a jedálenským stolom.
Návšteva

Tento loft rozhodne nie je pre romantické duše. Nadšení architekti v ňom nechali schody ako do bazéna i malú dávku irónie

Bývalý industriálny priestor dostal nové praktické využitie. Menšia rozloha umožnila z neho vytvoriť príjemné bývanie s charakterom rodinného domu. Dizajnérov zo štúdia Atelierzero povzbudil jedinečný objekt natoľko, že pri jeho zariaďovaní neváhali uplatniť zdravú dávku irónie.

Pohľad na jedálenský stôl so stoličkami.
Návšteva

Pôvodný byt by vás vrátil do 90. rokov. Architekti ho dokázali premeniť na perfektné bývanie pre mladú rodinu

Ako návrat v čase do 90. rokov pôsobil interiér bytu v pražskej štvrti Strašnice neďaleko Vinohradov. Nový vlastník ho však dokázal oceniť bez predsudkov a uvidieť jeho perspektívu očami aktuálnych dizajnérskych trendov. O menšiu úpravu dispozície a kompletne nové nadčasové zariadenie v striedmej farebnosti sa mu postaralo štúdio MENU architekti.

Kuchyňa s kuchynským ostrovom s barovým sedením a farebnými dvierkami linky.
Návšteva

Vedeli, že ich vlastný dom bude výzvou, no jedným nápadom prekvapili i sami seba. Ako vyzerá bývanie dvoch dizajnérov dnes?

S historickým domom vo vlastníctve interiérového štúdia Shakespeare Gordon Studio sa od začiatku spájala istá náročnosť jeho rekonštrukcie. Neodborné rozčlenenie priestoru spôsobené predošlými úpravami neodradilo nových majiteľov od ambicióznych plánov. Pod ich rukami interiér domu v zázemí Brooklynu farebne rozkvitol a ožil netuctovým dizajnom.