Funkčne navrhnutý podkrovný byt v Bratislave

Funkčne navrhnutý podkrovný byt v Bratislave

10. 07. 2012
Zdieľať

V jednej zo strmých uličiek okolo Bratislavského hradu sa na starom činžiaku chystala strešná nadstavba. Mali v nej byť tri nové byty. Úžasná lokalita, parádny výhľad, celkom príjemná rozloha a ešte k tomu typická podkrovná romantika – to si mladá dvojica nemohla nechať ujsť. I keď pôdorysne im byt vonkoncom nevyhovoval...

Vrásky na čele robila mladému páru najmä dispozícia ich nového podkrovia, ktorá bezmyšlienkovite kopírovala pôdorys bytu na nižšom podlaží – do dnešného sveta už nesúci, neprakticky usporiadaný, s množstvom dverí… Najviac im prekážala kuchyňa ďaleko od obývačky, čo rozhodne nezodpovedalo ich predstavám o fungovaní domácnosti. Oni, naopak, snívali o veľkom otvorenom obytnom priestore, v ktorom bude dosť miesta na kuchyňu, jedáleň, obývačku aj pracovňu. Čo tam po spálni, tá stačí aj malá, dôležitejší je priestor na spoločné a spoločenské aktivity. Našťastie bola stavba ešte len vo fáze projektovej prípravy a našťastie mal mladý muž kamaráta šikovného architekta.


To, čo z bytu urobilo moderný otvorený podkrovný priestor, bola najmä zmena jeho dispozície, ktorej sa ujal architekt Rudolf Lesňák, ale aj originálny interiér: „Navrhli sme ho tak, aby bol funkčný, a pritom nepotláčal vzdušnosť podkrovia,“ hovorí autor. „Nábytok sa tu robil na mieru – zachoval sa tým pocit z atypického priestoru a zároveň sa naplno využili jeho možnosti.“Dominantou, centrom a zvláštnosťou otvoreného priestoru dennej zóny je polyfunkčný ostrov, v ktorom sa spája kuchynská linka s jedálenským stolom, zo strany obývačky zasa slúži ako knižnica.

1128881


To, čo z bytu urobilo moderný otvorený podkrovný priestor, bola najmä zmena jeho dispozície, ktorej sa ujal architekt Rudolf Lesňák, ale aj originálny interiér: „Navrhli sme ho tak, aby bol funkčný, a pritom nepotláčal vzdušnosť podkrovia,“ hovorí autor. „Nábytok sa tu robil na mieru – zachoval sa tým pocit z atypického priestoru a zároveň sa naplno využili jeho možnosti.“Dominantou, centrom a zvláštnosťou otvoreného priestoru dennej zóny je polyfunkčný ostrov, v ktorom sa spája kuchynská linka s jedálenským stolom, zo strany obývačky zasa slúži ako knižnica.


Na základe projektu od architekta sa realizácie interiéru chopili jeho budúci obyvatelia sami. Domáca pani vybrala aj dominantnú pastelovozelenú farbu, ktorá sa prejavila najmä na obývačkovej stene a vysokých skrinkách kuchynskej linky. Zelená je totiž jej obľúbená. Na mieru vyrobená kuchynská zostava skryla aj komínové prieduchy – v tej časti museli byť skrinky plytšie.

Na základe projektu od architekta sa realizácie interiéru chopili jeho budúci obyvatelia sami. Domáca pani vybrala aj dominantnú pastelovozelenú farbu, ktorá sa prejavila najmä na obývačkovej stene a vysokých skrinkách kuchynskej linky. Zelená je totiž jej obľúbená. Na mieru vyrobená kuchynská zostava skryla aj komínové prieduchy – v tej časti museli byť skrinky plytšie.
Dano Veselský

Iné priority, iný výsledok

Architekt Rudolf Lesňák odhalil v plánoch aj ďalšie zrady – priestor v podkroví totiž výrazne ovplyvňuje konštrukcia krovu a šikminy, ktoré sa v pôvodnom návrhu veľmi nebrali do úvahy, ani strešné okná neboli umiestnené práve logicky. Pustil sa teda do zhmotňovania predstáv budúcich obyvateľov bytu (i keď zatiaľ iba na papieri) a vnášania moderných názorov na bývanie do sto rokov starej dispozície. Po tejto fáze neostal z pôvodného projektu kameň na kameni (respektíve sadrokartón na sadrokartóne). Na mieste ostalo len to, čo svoje miesto opustiť nemohlo – zvislé rozvody, komín a konštrukcia krovu.


Hlavnou ideou interiéru je otvorený priestor, členený len nábytkom a nevyhnutnými konštrukčnými prvkami. Kuchyňu v ňom vymedzuje kuchynský ostrov a tiež rozdielna podlaha, ktorá naznačuje delenie na kuchynskú a obývačkovú, respektíve pracovnú časť. Čistým, moderným interiérom pristane jednoduchosť aj vo výbere materiálov – rovnako ako v obývačke je aj v ostatných obytných miestnostiach dubová podlaha, v predsieni, záchode a kúpeľni je rovnako ako v kuchyni sivá gresová dlažba.

Hlavnou ideou interiéru je otvorený priestor, členený len nábytkom a nevyhnutnými konštrukčnými prvkami. Kuchyňu v ňom vymedzuje kuchynský ostrov a tiež rozdielna podlaha, ktorá naznačuje delenie na kuchynskú a obývačkovú, respektíve pracovnú časť. Čistým, moderným interiérom pristane jednoduchosť aj vo výbere materiálov – rovnako ako v obývačke je aj v ostatných obytných miestnostiach dubová podlaha, v predsieni, záchode a kúpeľni je rovnako ako v kuchyni sivá gresová dlažba.
Dano Veselský


Kuchynská pracovná doska plynule pokračuje jedálenským stolom v rovnakej výške. Takzvané „polobarové“ sedenie vo výške pracovnej plochy má pritom svoje výhody aj nevýhody – takéto rozšírenie linky sa neraz hodí, stoličky však musia byť o čosi nižšie než barové, o čosi vyššie než klasické, čo prinieslo isté obmedzenia pri výbere.

Kuchynská pracovná doska plynule pokračuje jedálenským stolom v rovnakej výške. Takzvané „polobarové“ sedenie vo výške pracovnej plochy má pritom svoje výhody aj nevýhody – takéto rozšírenie linky sa neraz hodí, stoličky však musia byť o čosi nižšie než barové, o čosi vyššie než klasické, čo prinieslo isté obmedzenia pri výbere.
Dano Veselský

Šikovným ťahom bola najmä výmena kúpeľne s kuchyňou, čím dispozícia získala súčasné kontúry. Kuchyňa sa tak dostala do tesného kontaktu s najväčšou miestnosťou v byte a celé podkrovie bolo možné rozdeliť na dve zóny – väčšiu dennú, ktorú tvorí naozaj veľkorysý otvorený priestor, členený iba nábytkom a konštrukciou krovu, a menšiu nočnú, so spálňou, šatníkom a kúpeľňou. V rozmerovo skromnejšie disponovaných miestnostiach nočnej zóny ušetrili miesto posuvné dvere.


Vďaka rôznym svietidlám je večer v byte úžasná atmosféra – bodové osvetľujú steny, výrazné závesné lampy zas vymedzujú priestor kuchyne, jedálne a obývačky. Takéto množstvo náladových svetiel umožňuje vytvoriť rôzne svetelné scény, ktoré vždy inak vymodelujú podkrovný priestor. Najmä teplé žlté svetlo veľkých lámp pôsobí veľmi efektne a vytvorí podobnú útulnú atmosféru ako oheň z kozuba.

Vďaka rôznym svietidlám je večer v byte úžasná atmosféra – bodové osvetľujú steny, výrazné závesné lampy zas vymedzujú priestor kuchyne, jedálne a obývačky. Takéto množstvo náladových svetiel umožňuje vytvoriť rôzne svetelné scény, ktoré vždy inak vymodelujú podkrovný priestor. Najmä teplé žlté svetlo veľkých lámp pôsobí veľmi efektne a vytvorí podobnú útulnú atmosféru ako oheň z kozuba.
Dano Veselský,


Pohľad z pracovne do obývačky. Drevená konštrukcia krovu mala byť podľa pôvodného návrhu z veľkej časti skrytá pod sadrokartónom, architekt Lesňák sa však rozhodol priznať ju a nechať pekne na očiach, čo interiér príjemne oživilo. Konštrukcia krovu nepriamo určila aj členenie dennej miestnosti – trámy vymedzili priestor obývačky a oddelili od nej pracovný kút.

Pohľad z pracovne do obývačky.
Drevená konštrukcia krovu mala byť podľa pôvodného návrhu z veľkej časti skrytá pod sadrokartónom, architekt Lesňák sa však rozhodol priznať ju a nechať pekne na očiach, čo interiér príjemne oživilo. Konštrukcia krovu nepriamo určila aj členenie dennej miestnosti – trámy vymedzili priestor obývačky a oddelili od nej pracovný kút.
Dano Veselský


Pohľad z pracovne do obývačky. Drevená konštrukcia krovu mala byť podľa pôvodného návrhu z veľkej časti skrytá pod sadrokartónom, architekt Lesňák sa však rozhodol priznať ju a nechať pekne na očiach, čo interiér príjemne oživilo. Konštrukcia krovu nepriamo určila aj členenie dennej miestnosti – trámy vymedzili priestor obývačky a oddelili od nej pracovný kút.

Balet medzi trámami

„Spálne sú tu pomerne malé, tak akurát na spanie – domáci totiž chceli mať čo najväčší priestor obývačky s kuchyňou,“ približuje podmienky zadania architekt. „Pri zväčšovaní obývačky a kuchyne bol pritom determinujúcim prvkom najmä komín – v jeho úrovni sme nakoniec viedli naprieč celým pôdorysom priečku, ktorá oddeľuje veľkorysý denný priestor od nočnej zóny. Priečka lícuje s komínom zo spálňovej strany, zo strany kuchyne sme ho skryli do zostavy vysokých skríň, ktoré sa robili na mieru,“ vysvetľuje. Poloha kuchyne vyplynula z umiestnenia kedysi kúpeľňových rozvodov vody a odpadu a konštrukčné prvky krovu prirodzene určili ďalšie členenie dennej miestnosti – trámy vymedzili priestor obývačky a nenútene od nej oddelili pracovný kút.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Zložený stôl vyzerá celkom obyčajne. Nepúta pozornosť a všetok neporiadok ostáva skrytý v jeho útrobách.

Zložený stôl vyzerá celkom obyčajne. Nepúta pozornosť a všetok neporiadok ostáva skrytý v jeho útrobách.
Dano Veselský

„V jasne oddelenej nočnej zóne sú dve izby – momentálne spálňa a šatník, časom zrejme spálňa a malá detská izba. A potom sa uvidí. Zadaním bol priestranný dvojizbový byt pre dvoch, prípadne pre rodinku s bábätkom, ktoré ešte nemá ambíciu veľmi si užívať vlastnú izbu,“ hovorí Rudolf Lesňák.


Keď sa v pravej časti vysunie zásuvkový kontajner, zväčší sa pracovná plocha stola o tretinu a vznikne pohodlné rohové pracovisko.

Keď sa v pravej časti vysunie zásuvkový kontajner, zväčší sa pracovná plocha stola o tretinu a vznikne pohodlné rohové pracovisko.
Dano Veselský

Do súkromnej, nočnej zóny patrí aj veľkorysá kúpeľňa – okrem vane sa sem zmestil tiež zaujímavý sprchovací kút prístupný z dvoch strán. Novej kúpeľni bol dopriaty aj luxus vlastného okna, a svetlo z nej sa vďaka sklobetónovej stene dostáva až do predsiene.


V ľavej časti stola je priestor na počítač, skrinka na tlačiareň s výsuvnou policou a zásuvka na kancelárske drobnosti. Pravú časť tvorí výsuvný diel so zásuvkami. V strede je výsuvná polica na klávesnicu, spod stola zas možno vysunúť kontajner na kolieskach, ktorým sa využije inak nevyužiteľný nízky priestor pod šikminou strechy.

V ľavej časti stola je priestor na počítač, skrinka na tlačiareň s výsuvnou policou a zásuvka na kancelárske drobnosti. Pravú časť tvorí výsuvný diel so zásuvkami. V strede je výsuvná polica na klávesnicu, spod stola zas možno vysunúť kontajner na kolieskach, ktorým sa využije inak nevyužiteľný nízky priestor pod šikminou strechy.
Dano Veselský

Okrem záchoda v kúpeľni je WC aj vo vstupnej časti bytu, prístupné z predsiene – aby sa hostia nemuseli unúvať tam, kam by nemali strkať nos. Prechádza sa doň cez šatník, ktorý okrem dostatku odkladacích priestorov poskytuje aj súkromie na toalete. A tiež ticho vo zvyšku bytu – do záchoda sa totiž zmestila aj práčka so sušičkou. Taký malý kúsok dispozície a taký rozdiel v možnostiach využitia oproti pôvodnej, zbytočne dlhej a priúzkej miestnosti, navyše, ešte v jednom mieste zúženej stĺpom.


Nová dispozícia podkrovného bytu (90,7 m2)

1 vstupná hala 6,3 m2
2 šatník 5,1m2
3 WC s práčkou 2,0 m2
4 obývačka s kuchyňou 47,1m2
5 nočná chodba 3,9 m2
6 šatník 4,3 m2
7 kúpeľňa a WC 9,5 m2
8 spálňa 12,5 m2

Pôvodný pôdorys
1 vstupná hala
2 WC
3 kuchyňa
4 spálňa
5 šatník
6 obývačka
7 kúpeľňa a WC

Nová dispozícia podkrovného bytu (90,7 m2)

1 vstupná hala 6,3 m2
2 šatník 5,1m2
3 WC s práčkou 2,0 m2
4 obývačka s kuchyňou 47,1m2
5 nočná chodba 3,9 m2
6 šatník 4,3 m2
7 kúpeľňa a WC 9,5 m2
8 spálňa 12,5 m2

Pôvodný pôdorys
1 vstupná hala
2 WC
3 kuchyňa
4 spálňa
5 šatník
6 obývačka
7 kúpeľňa a WC

Architektonický ateliér Rules Architekti

(Ing. arch. Rudolf Lesňák, Ing. Milan Grega, Ing. arch. Tomáš Huliman, Bc. Miroslav Šustek, Ing. Arch. Mária Trnovská, Bc. Lucia Zbihlejová) poskytuje komplexné služby v oblasti architektúry, urbanizmu a interiérov v Bratislave a okolí. V architektúre kladie dôraz na energetickú nenáročnosť budov, v interiéroch na jednoduchosť a komfort používania. „Svojou prácou priamo ovplyvňujeme ľuďom život a robíme ju preto najlepšie, ako vieme. V projektoch dbáme na komfortný vzťah medzi užívateľom a dielom – maximálne pohodlie pri užívaní a minimálna údržba. Máme radi moderné technológie, ale módnym trendom sa vyhýbame, výsledkom sú nadčasové projekty so stabilnou pridanou hodnotou. Máme skúsenosti a komplexný prehľad – vieme pomôcť s výberom pozemku, návrhom domu, interiéru, aj s výberom nábytku. Pri realizácii projektov spolupracujeme s firmami, ktoré naše nápady spoľahlivo zrealizujú. Pri realizácii na kľúč sa nemusíte starať o nič. www.rules.sk

Kategória: Bývanie Návšteva
Tagy: návšteva
Zdieľať článok

Diskusia