Ani byt, ani dom: Átriový byt v Považskej Bystrici ako kompromis pre manželov

18. 05. 2020
Zdieľať

Nebol to ani rodinný dom, ani typický byt – átriový dom zo 70. rokov minulého storočia bol tou správnou kombináciou oboch. Aby však mohla štvorčlenná rodina naplno využiť jeho potenciál, musel najskôr prejsť poriadnou rekonštrukciou.

Ako deti rástli, trojizbový byt začal byť rodine pritesný. Ivana a Milan sa preto rozhodli, že sa poobzerajú po niečom väčšom. Náhodou pritom narazili na ponuku zvláštneho átriového bytu v celkom atypickej štvorbytovke – z vonkajšieho schodiska sa vchádzalo do štyroch terasovito usporiadaných bytových jednotiek, pričom každá mala vnútorné átrium, ktoré lemovali miestnosti usporiadané do pôdorysu v tvare L. Nebol to teda klasický rodinný dom a vďaka átriu s trávnikom a terasou ani bežný byt.

obývacia izba s jedálňou a kuchyňou

Účinok bielych stien domácu pani potešil. Miro Pochyba

„Biela zmenila atmosféru bytu – pôsobí vďaka nej otvorenejšie, vzdušnejšie a čistejšie. Akoby sa tu znásobilo svetlo,“ hovorí. Architekti to však s bielou v byte neprehnali – v správnej miere ju skombinovali s drevom a farbami, takže výsledok pôsobí nielen vzdušne, ale aj moderne a veľmi príjemne.

„Bolo to presne to, čo sme potrebovali,“ hovorí Ivana. „Manžel totiž vždy túžil po rodinnom dome, mne zas viac vyhovuje bývanie v byte. Toto bol ten správny kompromis.“ A hoci bol tento „trochu byt, trochu dom“ v pôvodnom a naozaj zlom stave, dvojica v ňom videla potenciál. Páčila sa im tichá lokalita aj dispozícia s oddelenou dennou a nočnou časťou, oceňovali tiež to, že k bytu patrila nielen pivnica, ale aj garáž s možnosťou vytvorenia ďalšieho krytého parkovacieho miesta.

„Nemáme vďaka tomu problém s parkovaním, ako je bežné inde na sídlisku, a pri dvoch deťoch využijeme aj pivnicu na bicykle a ďalšie športové vybavenie,“ pochvaľujú si. Potrebovali však väčšiu obývačku a nepáčila sa im ani tmavá kuchyňa, ani úzka chodba, ani maličká kúpeľňa. „Vedeli sme, že sa tieto veci budú dať zmeniť, no nevedeli sme presne ako. A bolo nám jasné aj to, že to sami nezvládneme,“ priznávajú.

Neprehliadnite: Jednopodlažný dom s obývačkou medzi stromami

Začali teda hľadať architektov, ktorí by dokázali využiť potenciál starého bytu a zmeniť ho na praktické aj pekné rodinné bývanie. Oslovili viacero architektonických kancelárií, kým si vybrali Arkon ateliér. „Vyhovovalo nám, že sú z mesta, takže na stretnutia by sme to nemali ďaleko, ale najmä vedeli vyriešiť všetko, čo sme potrebovali – nielen interiér, ale aj stavebné úpravy,“ vysvetľujú Ivana a Milan.

obývacia izba s jedálňou a kuchyňou

Prakticky vyriešená kuchyňa pozostáva z ostrova s dostatkom pracovných plôch a z časti s vysokými skriňami, ktoré zas poskytujú dostatok odkladacieho priestoru. Miro Pochyba

Drevená komoda je zaujímavým kúskom vyrobeným na mieru – z jej bočnej strany sú poličky na knihy, ktoré v kútiku na čítanie samozrejme nesmú chýbať. „Páči sa mi, že je zavesená na stene, takže sa pod ňou dá jednoducho upratať,“ chváli Ivana.

„Pri rekonštrukcii sa treba prispôsobiť daným podmienkam a otvorene povedané, nie je to lacná záležitosť. Aj v novostavbe však musíte robiť kompromisy a dôležité je aj to, kde by nový dom mohol stáť. Lebo človek platí aj za lokalitu, za to, že nemusí dlho dochádzať do školy, že je to do centra na skok pešo…“

barové kuchynské stoličky

Na ceste k peknému interiéru bol dôležitý aj dobrý stolár. Miro Pochyba

„Dlho sme hľadali niekoho z okolia, kto vie robiť aj fóliovaný nábytok, aj pracovať s masívnym drevom – to bola asi najťažšie splniteľná požiadavka. Je totiž organizačne omnoho jednoduchšie, keď všetok nábytok v byte vyrobí jedna firma,“ vysvetľujú majitelia. „Nakoniec sme mali šťastie a našli sme naozaj šikovných stolárov z rodinnej firmy z Rajca.“

Prakticky vyriešená kuchyňa pozostáva z ostrova s dostatkom pracovných plôch a z časti s vysokými skriňami, ktoré zas poskytujú dostatok odkladacieho priestoru. „Navyše je to len na skok do pivnice, takže sme mohli bez problémov oželieť komoru, ktorá predtým v dome bola, a radšej zväčšiť kúpeľňu, čo bolo pre nás dôležité,“ vysvetľuje Ivana.

Úpravy v byte sa začali veľkým búraním, aby sa následne mohla zmeniť dispozícia podľa návrhu architektov. Ostali v podstate len obvodové múry a strecha, všetky vnútorné priečky odstránili. Kuchyňa aj kúpeľňa zmenili pozíciu, na mieste niekdajšej primalej kúpeľne je dnes šatník pri rodičovskej spálni, aby zväčšili obývačku, pričlenili k nej aj priestor bývalej zimnej záhrady… Nové usporiadanie bytu je pre štvorčlennú rodinu priam ideálne.

Dennú časť tvorí veľký otvorený priestor s kuchyňou, jedálňou a obývačkou, z ktorej sa vychádza von do átria. Átrium je zároveň prístupné aj zo všetkých troch spální. Nočná časť je úplne oddelená od dennej – „keď sa zatvoria posuvné dvere, deti môžu pokojne spať, aj keď je u nás večer návšteva,“ pochvaľuje si Ivana. A odkladacích priestorov je tu priam kráľovské množstvo.

predsieň s odkladacími priestormi

V predsieni sú ďalšie potrebné odkladacie priestory. Odtiaľto je prístupná technická miestnosť , v ktorej je okrem kotla aj toaleta. Miro Pochyba

Dve WC a viac umývadiel sa v štvorčlennej rodine hodí najmä ráno, keď všetci odchádzajú z domu.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

„To, že sme oslovili architektov, bolo asi to najlepšie, čo sme mohli urobiť. V mnohom nám pomohli a ušetrili nám veľmi veľa času. S manželom máme totiž diametrálne odlišný vkus a architektom sa podarilo navrhnúť interiér, ktorý sa nám páči obom. Sami by sme asi nevedeli urobiť taký dobrý kompromis,“ priznáva Ivana. Na začiatok poslali s manželom do ateliéru Arkon všetko, čo sa im páči – farebné kombinácie, obrázky rôznych priestorov…, a priložili aj dlhý zoznam toho, čo by doma chceli mať – od dôležitých vecí až po maličkosti. V ďalšej fáze všetko spoločne bod po bode prešli a hľadali optimálne riešenie.

„Pôvodne sme si mysleli, že ja vyberiem napríklad obývačku a kuchyňu, manžel zas rozhodne, ako bude vyzerať spálňa a kúpeľňa. Teraz viem, že by to nebolo dobré. Páčia sa nám totiž rôzne štýly a dom by mal vyzerať ako jeden celok,“ vysvetľuje Ivana. „Tým, že do procesu vstúpili skúsení architekti, doviedli nás k výsledku, s ktorým sme spokojní obaja,“ uznáva. Keďže architekti použili vo vizualizácii interiéru konkrétne zariadenie, ušetrili manželom aj zdĺhavé chodenie po obchodoch či prácne hľadanie nábytku na internete.

„Držali sme sa vizualizácie, ktorá sa nám páčila, a ak sme niečo nevedeli zohnať, dostali sme od architektov ďalšie vhodné varianty na výber. Pretože aj keď zmeníte len zdanlivé maličkosti, napríklad odtieň poťahu alebo typ svietidla, nakoniec z toho môže vzniknúť úplne iný interiér,“ konštatujú manželia.

WC oddelené kovovou zástenou

Kovová zástena decentne oddeľuje WC od zvyšku kúpeľne, a pritom neuberá priestoru na vzdušnosti. Podľa návrhu architektov ju vyrobili v Milanovej firme Solmark. Miro Pochyba

„Vedeli sme, že s rekonštrukciou bude veľa roboty, ale že jej bude až toľko, to by sme si nikdy nepomysleli. Nakoniec sa však všetko podarilo tak, že sme spokojní. :-).“

chlapčenská izba zariadená na mieru

Chlapčenská izba je zariadená na mieru vyrobeným nábytkom s motívom futbalovej lopty. Miro Pochyba

Hoci súrodenci trávia spolu veľa času, rodičia im po dôkladnom zvážení zariadili každému vlastnú izbičku. „Nebude trvať dlho, kým bude každý z nich chcieť viac súkromia,“ vysvetľujú.

Profil

Majitelia

Manželia Ivana a Milan a ich dve deti – Šimonko (10) a Barborka (8). Ivana je učiteľka, Milan je majiteľ strojárskej firmy

Nehnuteľnosť

Átriový byt v Považskej Bystrici s plochou 120 m2 + 80 m2 plocha átria

Návrh rekonštrukcie

Architekti z ateliéru Arkon pod vedením Ing. arch. Dušana Chupáča

Text: Erika Kuhnová
Foto: Miro Pochyba
Zdroj: časopis Môj dom

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: átrium byty rekonštrukcia bytu
Zdieľať článok

Diskusia