Byt pre ľudí, ktorí ocenia netradičný priestor a svieži dizajn

20. 06. 2019
Zdieľať

Návrh interiéru vzorového bytu s atypickou dispozíciou vytvorili architekti s cieľom osloviť ľudí, ktorí ocenia netradičný priestor doplnený sviežim dizajnom.

Pracovňa na chodbe, špajza v linke

Pôdorys vzorového bytu má nepravidelný tvar so šikmými stenami, ktoré sa architekti v návrhu snažili využiť v prospech interiéru. Prvým priestorom po vstupe do bytu je vstupná hala so šatníkovou skriňou a hosťovskou toaletou.

Denná zóna je prístupná cez chodbu so šikmou stenou, na ktorú architekti umiestnili celoplošné zrkadlo. Na kratšiu stenu oproti zrkadlu navrhli šatníkové skrine, ktoré zabezpečia dostatok úložných priestorov. Nočná zóna obsahuje dve spálne pravouhlých tvarov, kúpeľňu s práčkou a nočnú chodbu s trojuholníkovým pôdorysom, z ktorej je prístupná malá teraska.


SKRYTÁ ŠPAJZA. V kuchyni sú na prvý pohľad neviditeľné dvere do špajze, ktoré vyzerajú ako kuchynské skrinky. V dennej zóne dominuje keramický 3D obklad, ktorý funguje v kuchynskej časti ako zástena, v obývacej zasa ako pozadie sedačky.

SKRYTÁ ŠPAJZA. V kuchyni sú na prvý pohľad neviditeľné dvere do špajze, ktoré vyzerajú ako kuchynské skrinky. V dennej zóne dominuje keramický 3D obklad, ktorý funguje v kuchynskej časti ako zástena, v obývacej zasa ako pozadie sedačky.
Tomáš Manina

Napriek komplikovanému tvaru nočnej chodby sa sem podarilo dostať aj knižnicu a pracovný stôl. Uprostred dispozície sa nachádza blok so špajzou a kúpeľňou. Podľa pôvodného zámeru bola špajza prístupná z kuchyne cez klasické dvere, čo kuchynskú časť nešťastne delilo na dve časti. Autori interiéru tieto dvere zrušili a nahradili ich dvierkami v rámci kuchynskej zostavy, ktoré vyzerajú ako súčasť kuchyne. 


OBÝVACIA ČASŤ dennej zóny je zariadená látkovou sedačkou so samostatnou taburetkou a televíznou skrinkou, ktorá obsahuje miesto pre hifi komponenty. Keramická 3D stena za sedačkou v obývačke plní najmä estetickú funkciu, pričom v kuchynskej časti sa mení na funkčný prvok – kuchynskú zástenu.

OBÝVACIA ČASŤ dennej zóny je zariadená látkovou sedačkou so samostatnou taburetkou a televíznou skrinkou, ktorá obsahuje miesto pre hifi komponenty. Keramická 3D stena za sedačkou v obývačke plní najmä estetickú funkciu, pričom v kuchynskej časti sa mení na funkčný prvok – kuchynskú zástenu.
Tomáš Manina

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


PRI VSTUPE DO BYTU sa môžete vydať dvomi smermi. Doľava do dennej zóny s kuchyňou a obývačkou, kam vedie chodba popri zrkadlách, alebo doprava do nočnej zóny so spálňami a pracovným kútikom, ktorý má miesto na jej konci.

PRI VSTUPE DO BYTU sa môžete vydať dvomi smermi. Doľava do dennej zóny s kuchyňou a obývačkou, kam vedie chodba popri zrkadlách, alebo doprava do nočnej zóny so spálňami a pracovným kútikom, ktorý má miesto na jej konci.
Tomáš Manina

„Zrkadlové plochy priestory opticky zväčšujú, otvárajú a v tomto prípade aj spájajú. Zrkadlá sme navrhli na najväčšiu súvislú stenu v byte, ktorá prechádza z predizby do dennej zóny. Veľkorysé a celoplošné použitie zrkadla na stene, ktorá je v pôdoryse šikmá, vytvára jedinečné priehľady do dennej a nočnej zóny priamo od vstupu do bytu. Po vstupe do predizby má návštevník pocit, akoby vstúpil do obývačky.“ 

Autori interiéru 


V UNIVERZÁLNEJ DETSKEJ IZBE je posteľ s úložným priestorom, pracovný stôl a komoda. Detskú navrhli architekti neutrálne, aby mohla slúžiť pre dievčatá aj chlapcov.

V UNIVERZÁLNEJ DETSKEJ IZBE je posteľ s úložným priestorom, pracovný stôl a komoda. Detskú navrhli architekti neutrálne, aby mohla slúžiť pre dievčatá aj chlapcov.
Tomáš Manina


V UNIVERZÁLNEJ DETSKEJ IZBE je posteľ s úložným priestorom, pracovný stôl a komoda. Detskú navrhli architekti neutrálne, aby mohla slúžiť pre dievčatá aj chlapcov.

Katarínin pohľad

Navrhnúť zariadenie priestoru s atypickým pôdorysom je určite väčšia výzva, ako v prípade tých klasických pravouhlých. V tomto prípade autori ukázali, ako sa dá práve z atypickej dispozície vyťažiť maximum. Nápad so zrkadlami na šikmej stene dodáva bytu závan akejsi rafinovanosti. Chvíľku vám možno trvá, kým sa v obrazoch odrážajúcich sa v nich zorientujete, následne však oceníte tento originálny prvok. Páči sa mi biela 3D stena spájajúca kuchyňu a obývačku a tiež farebná kombinácia zelenej a koňakovo hnedej na stoličkách. Byt pôsobí mimoriadne vzdušne a nadčasovo a myslím si, že budúci majitelia v ňom už nebudú mať veľmi čo dolaďovať…

AUTORI

Ing. arch. Zuzana Čviriková
Ing. arch. Rudolf Lesňák
www.rules.sk

 

Vzorový byt

Rozloha: 96 m2 + terasa 4,3 m

Lokalita: Bratislava, Blumentál

PRIPRAVILA: KATARÍNA BAROŠOVÁ
FOTO: TOMÁŠ MANINA
ZDROJ: časopis Môj dom

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: Blumentál byty návrh interiéru
Zdieľať článok

Diskusia