Bratislavský byt pre mladú rodinu s dvoma deťmi so starosvetskou atmosférou

12. 08. 2015
Zdieľať

V dome z päťdesiatych rokov minulého storočia vznikol byt, ktorý sa pocitom a atmosférou romanticky vracia do minulosti.

Lokalita v širšom centre Bratislavy a starý tehlový dom inšpirovali majiteľov bytu – mladú rodinu s dvoma deťmi – zariadiť ho tak, aby dýchal atmosférou minulosti. Starosvetský porcelán a drobnosti sú navyše srdcovou záležitosťou domácej panej. Oslovili teda architektku Kamilu Ďuríkovú, aby ich staronový byt vrátila v čase o takých 60 až 70 rokov. Isté prvky súčasného bývania si chceli dopriať – napríklad otvorený denný priestor s obývačkou, jedálňou a kuchyňou v jednej miestnosti, v zariadení a interiéri však túžili po pokojnom pocite zašlých čias.


Nové spojenia.  Na obývačku nadväzuje priestranná jedáleň a kuchyňa. Veľkou zasklenou stenou spojila architektka dennú zónu s chodbou, ktorá vedie k detským izbám a rodičovskej spálni.

Na obývačku nadväzuje priestranná jedáleň a kuchyňa. Veľkou zasklenou stenou spojila architektka dennú zónu s chodbou, ktorá vedie k detským izbám a rodičovskej spálni.
Dano Veselský


Nové spojenia. Na obývačku nadväzuje priestranná jedáleň a kuchyňa. Veľkou zasklenou stenou spojila architektka dennú zónu s chodbou, ktorá vedie k detským izbám a rodičovskej spálni.

V duchu minulosti. I keď je zasklená stena nová, architektka ju navrhla tak, aby vyzerala autenticky a vniesla do nového priestoru ducha minulosti.


Kuchynská linka poskytuje dostatok odkladacieho priestoru, vďaka čomu sa tu ľahko udržiava poriadok. Architektka ju nechala vyrobiť na mieru, rovnako ako väčšinu nábytku a všetky dvere v byte. Veľkou devízou bol pritom stolár, s ktorým Kamila spolupracuje pravidelne a je skutočným majstrom svojho remesla. „Má rád svoju robotu a na výsledku to vidno,“ pochvaľuje si architektka.

Kuchynská linka poskytuje dostatok odkladacieho priestoru, vďaka čomu sa tu ľahko udržiava poriadok. Architektka ju nechala vyrobiť na mieru, rovnako ako väčšinu nábytku a všetky dvere v byte. Veľkou devízou bol pritom stolár, s ktorým Kamila spolupracuje pravidelne a je skutočným majstrom svojho remesla. „Má rád svoju robotu a na výsledku to vidno,“ pochvaľuje si architektka.
Dano Veselský

Za linkou je starosvetsky pôsobiaci obklad z prírodného mramoru.

Kuchyňa s veľkým jedálenským stolom je tradičným centrom rodinného života.

Čarovanie s priestorom

Byt mal síce úžasnú polohu v tichej štvrti plnej zelene, jeho steny však vytvárali priestor plný negatív a komplikácií. Architektka preto začala úpravami dispozície, v ktorej nakoniec neostal kameň na kameni (vlastne tehla na tehle). „Predtým tu nebol žiadny väčší centrálny priestor. Väčšina izieb bola priechodných a všetky boli takmer rovnaké kamrlíky, takže človek ani nemal pocit, že je v takom veľkom byte – takmer 120 m2,“ zhŕňa Kamila niekdajšie nedostatky. Pri „veľkom upratovaní“ v pôvodnej dispozícii nechala na svojom mieste len tri izby, v ktorých sú dnes detské izby a spálňa. Aj z tých však dve o niečo skrátila, aby pred nimi vznikla chodba a miestnosti nemuseli byť priechodné. Týmto zásahom sa zároveň oddelila nočná zóna, čo bolo prínosom pre pokojnejší režim v tejto časti bytu. 

Druhá časť bytu, ktorá je dnes veľkorysou a vzdušnou dennou zónou plnou svetla, prešla naozaj radikálnou premenou. Priestor niekdajšej kuchyne zaujala dnešná hlavná kúpeľňa a nová kuchyňa sa stala súčasťou otvorenej dennej miestnosti, ktorá vznikla na mieste pôvodnej tmavej a nevyužitej haly, polizby a kúpeľne. Rodina si vďaka tomu môže naplno užiť aj veľkú terasu, ktorá bola predtým prístupná veľmi komplikovane.


Návrat starých časov. Domáca pani túžila po príborníku s vitrínou, kam by si mohla uložiť parádny porcelán a krištáľ – tak, ako to bolo kedysi zvykom. Kamila ho navrhla na mieru nike v obývačke.

Návrat starých časov. Domáca pani túžila po príborníku s vitrínou, kam by si mohla uložiť parádny porcelán a krištáľ – tak, ako to bolo kedysi zvykom. Kamila ho navrhla na mieru nike v obývačke.
Dano Veselský

Do bytu postupne pribúdajú doplnky. Miesto, ktoré architektka pripravila, na svoje obrazy ešte len čaká. 

Originálny stolík od Jindřicha Halabalu zrenovovala a mierne upravila Kamilina dcéra. 


S výhľadom do parku. Kedysi sa na terasu chodilo cez spálňu a pre komplikovaný prístup bola v podstate nevyužitá. „Bola to obrovská škoda,“ upozorňuje architektka. Vďaka zmenám v dispozícii dnes terasa nadväzuje priamo na obývačku, a tak si môže rodinka užívať raňajky na slniečku aj výhľad do parku.

1609921
Dano Veselský


S výhľadom do parku. Kedysi sa na terasu chodilo cez spálňu a pre komplikovaný prístup bola v podstate nevyužitá. „Bola to obrovská škoda,“ upozorňuje architektka. Vďaka zmenám v dispozícii dnes terasa nadväzuje priamo na obývačku, a tak si môže rodinka užívať raňajky na slniečku aj výhľad do parku.

„Cieľom bolo vytvoriť v byte príjemnú retro atmosféru. Nechceli sme sa držať žiadneho konkrétneho obdobia, iba pocitovo podporiť fakt, že sme v starom tehlovom dome, nie v súčasnej bytovke.“

Z gruntu a od podlahy 

Začalo sa veľkým búraním – bolo treba odstrániť pôvodné tehlové priečky aj parkety, pod ktorými bol násyp zo škvary. Keďže v jednotlivých miestnostiach mali staré podlahy rôznu výšku, podklad pod novými vyrovnali anhydridovým poterom. Nasledovali nové priečky (zo sadrokartónu), rozvody, omietky a obklady, parkety… „Stavebné práce trvali asi pol roka a dosť sme sa pri nich natrápili,“ spomína architektka. „Pôvodne dohodnutá partia stavbárov ma totiž nechala v štichu týždeň predtým, než sa malo začať búrať. Rodina už bola vysťahovaná, kontajner na stavebný odpad objednaný… A zohnať za taký krátky čas náhradu, ktorá by pracovala dostatočne kvalitne, bol problém.“ Po ďalších peripetiách si nakoniec Kamila zobrala partiu robotníkov na povel a okrem práce architektky robila aj stavbyvedúcu. „Bolo to naozaj náročné. S novými remeselníkmi to bol kolotoč prerábania a nekonečných opráv detailov,“ dodáva. Domáca pani aj Kamila sú však detailistky, ktoré sa len tak ľahko nevzdajú, a aj vďaka trpezlivosti celej rodiny sa im nakoniec podarilo dobojovať prestavbu do takého konca, s ktorým sú všetci spokojní.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Dve v jednej. Aby bolo kam uložiť knihy, ktorých je v tejto rodine nemálo, navrhla architektka chodbo--knižnicu. Dlhá chodba, z ktorej sa vchádza do izieb v nočnej zóne, tak dostala ďalšiu praktickú funkciu a zároveň atraktívny vzhľad.

Dve v jednej. Aby bolo kam uložiť knihy, ktorých je v tejto rodine nemálo, navrhla architektka chodbo–knižnicu. Dlhá chodba, z ktorej sa vchádza do izieb v nočnej zóne, tak dostala ďalšiu praktickú funkciu a zároveň atraktívny vzhľad.
Dano Veselský


Dve v jednej. Aby bolo kam uložiť knihy, ktorých je v tejto rodine nemálo, navrhla architektka chodbo–knižnicu. Dlhá chodba, z ktorej sa vchádza do izieb v nočnej zóne, tak dostala ďalšiu praktickú funkciu a zároveň atraktívny vzhľad.

Dôležité detaily. Všetky dvere v byte sú nové – zachovali si pôvodný štýl, sú však vyššie, čo vo vysokom priestore navodzuje príjemnejší dojem. „Priestor vďaka tomu pôsobí vzdušnejšie a vysoké dvere doň vniesli akúsi starosvetskosť,“ dodáva Kamila.

Na konci chodby ostalo miesto na šikovnú komoru.


Dôležitý hlas. Zariaďovanie detských izieb nebolo len záležitosťou dospelých. Kamila ho dôsledne konzultovala aj s budúcimi malými obyvateľmi. V izbe malej slečny bola napríklad dôležitou požiadavkou ružová farba.

Namiešané s citom. V detských izbách sa spoľahli na praktický nábytok z Ikey. Základ – biele police a posteľ, ktoré už mali – doladili v dievčenskej izbičke len niekoľkými novými kúskami. O retro šmrnc sa účinne postarala vzorovaná tapeta a autentická skrinka z Novoretra.
Dano Veselský


Dôležitý hlas. Zariaďovanie detských izieb nebolo len záležitosťou dospelých. Kamila ho dôsledne konzultovala aj s budúcimi malými obyvateľmi. V izbe malej slečny bola napríklad dôležitou požiadavkou ružová farba.

Namiešané s citom. V detských izbách sa spoľahli na praktický nábytok z Ikey. Základ – biele police a posteľ, ktoré už mali – doladili v dievčenskej izbičke len niekoľkými novými kúskami. O retro šmrnc sa účinne postarala vzorovaná tapeta a autentická skrinka z Novoretra.

Kamilin nápad s hojdacou sieťou nadchol deti tak, že ju chceli mať v oboch izbách.

Kúpeľňové peripetie

Dostať do dvoch kúpeľní všetko, čo si domáci predstavovali, nebolo vôbec jednoduché, takže prišli na rad kompromisy. „Aby sa do menšej kúpeľne zmestila okrem záchoda s umývadlom aj sprcha, museli sme ju rozšíriť na úkor predsiene. Väčší vstupný priestor by sa síce do takéhoto bytu hodil, prioritou domácich však bol sprchovací kút,“ vysvetľuje architektka. Vo väčšej z kúpeľní trochu skomplikovalo situáciu oddelené WC, vďaka šikovne využitým nikám sa sem však nakoniec vošla aj práčka so sušičkou, aj dostatok rafinovaných poličiek na kozmetiku. Množstvo potrebných fľaštičiek je tak ľahko dostupných, a zároveň na prvý pohľad neviditeľných. 


Z hlavnej kúpeľne je prístupné oddelené WC. Farebnosť obkladu zladila Kamila s dlažbou, štýl s duchom päťdesiatych rokov.

Z hlavnej kúpeľne je prístupné oddelené WC. Farebnosť obkladu zladila Kamila s dlažbou, štýl s duchom päťdesiatych rokov.
Dano Veselský

O prvý dojem sa v kúpeľni stará nádherná dlažba – aj keď vyzerá starosvetsky, je nová. 

Kde nakupovali

Dvere, zasklená stena, kuchynská linka, šatníkové skrine, príborník, skrinky: 
Bohumil Jaroš – Stolárstvo, jarosbohumil@gmail.com
Vybavenie kúpeľní: Iva Design, www.ivadesign.sk
Rekonštrukcia starých a dodávka a realizácia nových dubových parkiet: 
Patemal – Nyigri Vojtech, www.parkety-patemal.sk
Pracovná doska v kuchyni aj s drezom (Corian) a zástena z bieleho mramoru: 
www.vasapracovnadoska.sk 
Jedálenský stôl: Interio
Stoličky v kuchyni: TON
Sedačka: Domark
Svietidlá: Svietidlá R1
Detské izby a doplnky (textil, dekorácie): IKEA

Ing. arch. Kamila Ďuríková
durikova.kamila@gmail.sk

TEXT ERIKA KUHNOVÁ
FOTO DANO VESELSKÝ
ZDROJ časopis Môj dom 5/2015, JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Návšteva
Tagy: Bratislava byt návšteva
Zdieľať článok

Diskusia