Dvojizbový byt v Bratislave ako zo sci-fi filmu

24. 09. 2015
Zdieľať

Keď dostane architekt voľnú ruku a má k dispozícii okrem vlastnej fantázie aj inteligentné technológie, výsledkom je byt z kategórie sci-fi.

Stlačíte elegantný čierny gombík a priečka medzi obývačkou a spálňou sa nehlučne a s noblesou (aj s televízorom plochým takmer ako fotografia) odsunie, aby otvorila priestor a poskytla výhľad na rieku v plnej paráde. Pokojne by to mohol byť záber zo sci-fi filmu. Ale nie je. Je to hmatateľná realita. Aj s reliéfnym povrchom obkladu pod prstami a s príjemnou vôňou dreva.


Kuchynská linka pôsobí ako kompaktný drevený blok s nikou z bieleho umelého kameňa. Jej dvierka sú rovnako ako zvyšok interiéru z vertikálne ukladaných dosiek z kefovanej brestovej dyhy. Priznané medzery pritom opticky popierajú členenie dvierok (väčšina dvierok má elektrický pohon otvárania).

Kuchynská linka pôsobí ako kompaktný drevený blok s nikou z bieleho umelého kameňa. Jej dvierka sú rovnako ako zvyšok interiéru z vertikálne ukladaných dosiek z kefovanej brestovej dyhy. Priznané medzery pritom opticky popierajú členenie dvierok (väčšina dvierok má elektrický pohon otvárania).
Dano Veselský

Striedanie hladkých bielych plôch a drevených blokov s gracióznou povrchovou štruktúrou vytvorilo základ minimalistického interiéru.


„Utajené“ odkladanie. Za dreveným obkladom sa väčšinou skrývajú odkladacie priestory – aj vďaka otváraniu bez úchytiek, systémom „push to open“, nevyzerajú rušivo ani „skriňovito“.

„Utajené“ odkladanie. Za dreveným obkladom sa väčšinou skrývajú odkladacie priestory – aj vďaka otváraniu bez úchytiek, systémom „push to open“, nevyzerajú rušivo ani „skriňovito“.
Peter Čintalan

Dispozičná logika

Pôvodne sa architekti Rudolf Lesňák a Tomáš Huliman stretli s majiteľom dvojizbového bytu v jednej z najexkluzívnejších bratislavských lokalít preto, aby navrhli jeho zariadenie. O stavebných úpravách spočiatku nebola reč. „Bol to pomerne bežný dvojizbový byt, klasicky rozdelený na dennú a nočnú zónu. Lenže takéto výnimočné miesto si žiadalo aj výnimočné riešenie, preto sme sa nakoniec dohodli inak,“ hovorí architekt Lesňák, líder bratislavského ateliéru RULES. Navyše nemalo ísť o rodinné bývanie. Byt mal slúžiť ako showroom pre firmu zaoberajúcu sa interiérovým dizajnom a popritom ho chcel majiteľ využívať ako príležitostné útočisko pri návšteve mesta. Vytváranie životného priestoru pre jedného, prípadne pre dvojicu s rovnakým životným rytmom teda ponúkalo celkom iné možnosti. Architekti preto navrhli interiér zjednotiť, tak, aby sa celých 60 m2 vrátane spálne dalo vnímať ako jeden celok. Dominantným prvkom bytu sa pritom stala posuvná stena medzi dennou a nočnou časťou, po ktorej odsunutí zóny splynuli a otvoril sa pôsobivý obytný priestor s úžasným panoramatickým výhľadom na Dunaj. „Už od vstupu vnímate celý byt ako jeden veľký otvorený priestor, z ktorého je vyčlenený len box s kúpeľňou. Nevyužiť na takomto mieste naplno každý m2 by bol hriech, preto sme sa rozhodli pre otvorenú dispozíciu, v ktorej sme zlúčili všetky obytné miestnosti tak, aby byt poskytoval maximum miesta aj výhľadu,“ uzatvára Rudolf Lesňák.


Šatník v kúpeľni. Hlavné úložné priestory spálne umiestnili architekti do dreveného boxu oddeľujúceho dennú a nočnú zónu. Prístupné sú pritom z kúpeľne. „Toto netradičné riešenie sme si mohli dovoliť vďaka tomu, že kúpeľňa má okrem kvalitného núteného odsávania aj možnosť prirodzeného vetrania cez otvorené okno,“ vysvetľuje architekt Huliman.

Šatník v kúpeľni. Hlavné úložné priestory spálne umiestnili architekti do dreveného boxu oddeľujúceho dennú a nočnú zónu. Prístupné sú pritom z kúpeľne. „Toto netradičné riešenie sme si mohli dovoliť vďaka tomu, že kúpeľňa má okrem kvalitného núteného odsávania aj možnosť prirodzeného vetrania cez otvorené okno,“ vysvetľuje architekt Huliman.
Dano Veselský

Kúpeľňu oddeľuje od spálne elektricky stmievateľné sklo – stlačením spínača sa dá meniť z nepriehľadného na priehľadné.

„Chceli sme, aby bolo v každej miestnosti bytu denné svetlo a tiež výhľad na Dunaj, ktorý je tu dokonca aj z vane.“
Rudolf Lesňák, architekt

Technológie a tajné skrinky

Motoricky ovládaná pohyblivá stena, ktorá akoby levitovala nad podlahou, zamiešala karty nielen pri dispozícii a sci-fi vzhľade bytu, ale aj pri realizácii. „Takmer dva roky sme hľadali dodávateľa, ktorý by dokázal naše predstavy splniť za reálnu cenu,“ upresňuje Tomáš Huliman, spoluautor návrhu. „Nakoniec ju realizovala firma, ktorá dodáva aj cyklotrónové vráta do nemocníc,“ prezrádza architekt. Masívna posuvná stena je určite najvýraznejším, nie však jediným „sci-fi prvkom“ v byte. Vďaka hneď niekoľkým takýmto prvkom sa z predstáv o bežnej realite vymyká aj kúpeľňa. Od spálne ju napríklad oddeľuje sklenená stena s posuvnými dverami, ktorá sa dá podľa potreby zmatniť alebo spriehľadniť. Stačí stlačiť spínač a otvorí sa vám výhľad cez spálňu až na nábrežie, znova stlačíte a máte súkromie. Ako ináč, život tu uľahčuje inteligentná inštalácia, ktorá riadi osvetlenie, závesy aj multimédiá, a ak sa vám nechce k vypínaču, takmer všetko v byte môžete ovládať aj cez smartfón.


Stena v pohybe. Priechod z obývačky do spálne sa dá uzavrieť posuvnou drevenou stenou, ktorá má tri polohy – otvorenú, zatvorenú a strednú s priechodom v šírke bežných dverí. Pri úplnom otvorení sa nočná zóna spojí s dennou a vznikne pôsobivý obytný priestor s rozlohou 60 m2.

Stena v pohybe. Priechod z obývačky do spálne sa dá uzavrieť posuvnou drevenou stenou, ktorá má tri polohy – otvorenú, zatvorenú a strednú s priechodom v šírke bežných dverí. Pri úplnom otvorení sa nočná zóna spojí s dennou a vznikne pôsobivý obytný priestor s rozlohou 60 m2.
Dano Veselský

Nočnú zónu tvorí spálňa a z nej prístupná kúpeľňa s umývadlom, toaletou a vaňou. Minimalistické vybavenie spálne pozostáva len z postele, nočných stolíkov a lámp.

 


Nad vecou. Masívna stena je vedená len zhora, podlaha je tak jednoliata v celom interiéri.

Nad vecou. Masívna stena je vedená len zhora, podlaha je tak jednoliata v celom interiéri.
Dano Veselský


Pohyb steny sa dá ovládať spínačmi aj aplikáciou v telefóne.

Pohyb steny sa dá ovládať spínačmi aj aplikáciou v telefóne.
Dano Veselský

Popri hypermodernom vzhľade však architekti zo štúdia RULES nezabudli ani na bežné praktické potreby súčasnosti. „Aj keď na prvý pohľad nebijú úložné priestory do očí, je ich tu dokonca viac než bolo v pôvodnom návrhu,“ upozorňuje Rudolf Lesňák. Väčšina z nich je nenápadne skrytá za drevenými panelmi, pôsobiacimi ako štruktúrovaný obklad, a nájdete ich dokonca aj za posuvnou stenou.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


„Denný variant“ so zatvorenou spálňou zodpovedá bežným denným priestorom, na aké sme zvyknutí – obývačka, kuchyňa, jedáleň.

„Denný variant“ so zatvorenou spálňou zodpovedá bežným denným priestorom, na aké sme zvyknutí – obývačka, kuchyňa, jedáleň.
Dano Veselský

Za posuvnou stenou sa ukrýva nábytok s hi-fi skrinkou, zabudovanou vinotékou, kávovarom a ďalšími odkladacími plochami. 

Niekdajšia chodbička ostala bez dverí, vďaka čomu splynula so zvyškom otvoreného interiéru. V centrálnom drevenom bloku je zo vstupnej časti prístupný šatník a skrinka na topánky.

Drevo a epoxid

Architekti sa v tomto interiéri držali tiež materiálovej logiky, ktorej uplatnenie je praktické aj estetické, nie však bežné. „Drevo má väčšiu trvanlivosť na stenách než na podlahe,“ zdôvodňuje Tomáš Huliman. Zvolili preto liatu podlahu z epoxidu s povrchom upraveným bielym polyuretánovým náterom. Vznikla tak odolná jednoliata plocha, ktorá podporila čistý a ucelený dojem z priestoru. Príjemný kontrast k hladkej bielej podlahe vytvára obklad stien a povrch nábytku z brestového dreva s nápadnou kresbou. „Výrazná, a pritom prirodzene pôsobiaca štruktúra sa dosahuje kefovaním – pri tejto úprave povrchu sa mäkšie, letné časti dreva odstránia do väčšej hĺbky než tvrdšie,“ vysvetľuje architekt Huliman.


Do toalety pri vstupných dverách sa vďaka jej veľkorysým rozmerom zmestila aj práčka so sušičkou a tiež vstavaná skriňa na bielizeň a uteráky.

Do toalety pri vstupných dverách sa vďaka jej veľkorysým rozmerom zmestila aj práčka so sušičkou a tiež vstavaná skriňa na bielizeň a uteráky.
Dano Veselský

Zrkadlová priečka a dvere navodzujú ilúziu ďalšieho pokračovania otvoreného priestoru.


Špeciálna lokalita. Na obývačku nadväzuje priestranná lodžia s výhľadom na promenádu a rieku.

Špeciálna lokalita. Na obývačku nadväzuje priestranná lodžia s výhľadom na promenádu a rieku.
Dano Veselský


Kúpeľňa je čistá a minimalistická, určite však nie fádna. Zvláštnosťou je napríklad osvetlenie, ktoré zabezpečuje stmievateľný svetelný strop s plošnými LED diódami.

Kúpeľňa je čistá a minimalistická, určite však nie fádna. Zvláštnosťou je napríklad osvetlenie, ktoré zabezpečuje stmievateľný svetelný strop s plošnými LED diódami.
Dano Veselský

Podlaha z liateho epoxidu s umývateľným polyuretánovým náterom je jednotná v celom byte. Rovnaký materiál je dokonca aj na stenách kúpeľne.

Architektonický ateliér RULES je tím architektov s dobrým vkusom a pôsobivými realizáciami. Momentálne ho tvorí 14 architektov: Rudolf Lesňák, Tomáš Huliman, Milan Grega-Jakub, Kvetoslava Miľáková, Mária Dida, Peter Gajdarik, Erika Hvaťová, Róbert Bôžek, Matej Kollár, Andrea Javorková, Michaela Kesanová, Marek Škojec, Ján Miškov, Tomáš Kučera.
www.rules.sk

TEXT ERIKA KUHNOVÁ
FOTO DANO VESELSKÝ A PETER ČINTALAN
ZDROJ časopis Môj dom 8/2015, JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Návšteva
Tagy: návšteva Rules architekti showroom
Zdieľať článok

Diskusia