Efektný rodinný dom v Malinove vyskladaný z jednoduchých geometrických tvarov

05. 03. 2018
Zdieľať

Prízemné biele „L“ premostené sivým kvádrom poschodia a pôdorysné „puzzle“, ktoré vytvára praktické dispozičné súvislosti a umožňuje kontakt interiéru s terasou práve tam, kde je to príjemné. Z jednoduchých geometrických tvarov vyskladali architekti z ateliéru FVA dom, ktorý je nielen efektný, ale je v ňom aj radosť bývať.


Smerom do ulice je orientovaný hlavný vstup do domu a vjazd do garáže. Vstupnú časť tvorí priedomie, ktoré je zapustené do hmoty domu, čo ho chráni pred nepriazňou počasia. Tento priestor architekti ešte zdôraznili nasvietením línií zapustenej časti.

Smerom do ulice je orientovaný hlavný vstup do domu a vjazd do garáže. Vstupnú časť tvorí priedomie, ktoré je zapustené do hmoty domu, čo ho chráni pred nepriazňou počasia. Tento priestor architekti ešte zdôraznili nasvietením línií zapustenej časti.
Tomáš Manina

Bočný svetlík vstupných dverí vytvára spolu s polopriehľadnou stenou predsiene za ním efekt priehľadu cez dom. „Chceli sme, aby línie nekončili stykom plných hmôt, ale aby plynuli voľne ďalej,“ objasňuje architekt.


Súčasťou kuchyne v otvorenom dennom priestore je aj nika s panoramatickým oknom, nad ktorým je umiestnená machová stena. Domáca pani je totiž milovníčka kvetov a všetkej zelene, čo vidno aj na dokonale upravenej záhrade.

Súčasťou kuchyne v otvorenom dennom priestore je aj nika s panoramatickým oknom, nad ktorým je umiestnená machová stena. Domáca pani je totiž milovníčka kvetov a všetkej zelene, čo vidno aj na dokonale upravenej záhrade.
Tomáš Manina

 

Aj pre okoloidúcich

„Navrhovať dom pre priateľov je vždy veľká výzva a zároveň záväzok,“ hovorí o novostavbe v Malinove architekt Ľubomír Fuňa. Proces navrhovania sa však od ostatných veľmi nelíšil. Najskôr si ujasnili požiadavky majiteľov – túžili napríklad po tom, aby bol dom svetlý, s veľkými zasklenými plochami, ktoré by umožňovali kontakt so záhradou. Architekti sa tiež snažili maximálne využiť potenciál pozemku a jeho orientáciu na svetové strany. Dom preto osadili tak, aby vytvoril bariéru, chrániacu oddychovú záhradu pred pohľadmi z ulice. Toto riešenie malo ešte jeden sympatický dôsledok – na uličnej strane nemusí byť plot nepríjemne vysoký.

„Práve naopak, oplotenie siaha len do výšky pása, čo nabáda okoloidúcich nazrieť do predzáhradky, ktorá dotvára celkový obraz tohto pohľadu,“ upozorňujú autori. Vstup do domu navrhli ako zapustené priedomie chránené pred nepriazňou počasia. Za ním sa nachádza predsieň, oddelená od dennej časti polotransparentnou stenou, čo spolu s bočným svetlíkom vstupných dverí vytvára efekt priehľadu cez dom.

„Chceli sme, aby línie nekončili stykom plných hmôt, ale aby plynuli voľne ďalej,“ objasňuje architekt zaujímavý moment, ktorý je v dome použitý viackrát.


Polotransparentná stena s plnými dverami oddeľuje dennú časť domu od predsiene.

Na poschodí sa nachádzajú izby detí s výhľadom do záhrady, spoločnou kúpeľňou a prístupom na strešnú terasu.
Tomáš Manina


Polotransparentná stena s plnými dverami oddeľuje dennú časť domu od predsiene.

Na poschodí sa nachádzajú izby detí s výhľadom do záhrady, spoločnou kúpeľňou a prístupom na strešnú terasu.

Elegantné schodisko, ktoré je súčasťou dennej zóny, do seba pojalo množstvo úložného priestoru. 


Odsávanie integrované do stropného podhľadu umožnilo architektom vyhnúť sa optickej bariére, ktorú by vytvoril ostrovný digestor.

Odsávanie integrované do stropného podhľadu umožnilo architektom vyhnúť sa optickej bariére, ktorú by vytvoril ostrovný digestor.
Tomáš Manina

„V návrhu sme sa snažili v maximálnej miere využiť potenciál pozemku a jeho orientáciu na svetové strany. Dom sme preto na pozemok osadili tak, aby vytvoril akúsi bariéru proti priamym pohľadom z ulice a zaručil tým intimitu jeho obyvateľom.” 

Martin Vanko, architekt


Do centra otvoreného denného priestoru, ktorý zaberá väčšinu prízemia, osadili architekti stredový ostrov s kuchynskou časťou, kozubom a miestom na relax – majitelia sú totiž veľmi spoločenskí a radi spolu komunikujú počas varenia.

Do centra otvoreného denného priestoru, ktorý zaberá väčšinu prízemia, osadili architekti stredový ostrov s kuchynskou časťou, kozubom a miestom na relax – majitelia sú totiž veľmi spoločenskí a radi spolu komunikujú počas varenia.
Tomáš Manina

Dvere do komory a práčovne so skladom sú decentne začlenené do bloku kuchynských skriniek podobne ako kuchynské spotrebiče.

Hry s priestorovou geometriou. Minimalistický dizajn a jednoduché kubické tvary nábytku sú podporené líniovým osvetlením zapusteným do podhľadu.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Minimalizmus v praxi

Nielen v duchu dnešných trendov, ale najmä s ohľadom na spôsob života a zvyklosti rodiny zaberá väčšinu prízemia otvorený denný priestor. Do jeho centra architekti osadili stredový ostrov s kuchynskou časťou, kozubom a miestom na relax – majitelia sú totiž veľmi spoločenskí a radi spolu komunikujú počas varenia. Na kuchyňu priamo nadväzuje jedáleň, orientovaná smerom na terasu a do záhrady.

Obývačke je vyčlenený samostatný, pokojnejší „záliv“, ktorý však nestráca kontakt so zvyškom veľkorysej dennej zóny. Tá je celá koncipovaná veľmi otvorene, voľne a minimalisticky – väčšina nábytku je vyrobená na mieru tak, aby dokonale vyhovoval požiadavkám majiteľov a zároveň optimálne využil možnosti priestoru. Dvere do pomocných miestností (komory a práčovne so skladom) sú napríklad decentne integrované do kuchynskej stenovej zostavy podobne ako spotrebiče, časť linky s drezom zas architekti elegantne zapustili do niky v stene, v ktorej je osadené panoramatické okno.

Súčasťou otvorenej dennej zóny je aj minimalisticky čisté schodisko, ktoré do seba pojalo množstvo úložného priestoru. Veľmi zaujímavý efekt pritom vytvára jeho previazanie s líniou jednoduchého nábytku v obývačke.


Nábytok dali architekti vyrobiť na mieru – tak, aby maximálne vyhovel potrebám obyvateľov domu. Dubové parkety aj ostatné použité materiály sú v príjemnej symbióze so zeleňou, ktorou majiteľka doplnila interiér.

Nábytok dali architekti vyrobiť na mieru – tak, aby maximálne vyhovel potrebám obyvateľov domu. Dubové parkety aj ostatné použité materiály sú v príjemnej symbióze so zeleňou, ktorou majiteľka doplnila interiér.
Tomáš Manina


Kuchyňa, jedáleň a obývačka tvoria jeden otvorený priestor, ktorý na juhozápadnej strane dopĺňa terasa s výhľadom na pozemok.

Kuchyňa, jedáleň a obývačka tvoria jeden otvorený priestor, ktorý na juhozápadnej strane dopĺňa terasa s výhľadom na pozemok.
Tomáš Manina


Veľká zasklená plocha v obývačke je orientovaná smerom k oploteniu na hranici so susedným pozemkom. V spolupráci so záhradným architektom tu z okrasnej zelene vznikol živý obraz, ktorý sa počas roka mení.

Veľká zasklená plocha v obývačke je orientovaná smerom k oploteniu na hranici so susedným pozemkom. V spolupráci so záhradným architektom tu z okrasnej zelene vznikol živý obraz, ktorý sa počas roka mení.
Tomáš Manina

Nápaditým prvkom je previazanie schodiska s líniou nábytku v obývačke.

Erikin pohľad

Na tomto dome ma na prvý pohľad zaujala čistá geometrická forma interiéru – priame línie, niektoré zdôraznené osvetlením, pôsobia vyložene graficky a vďaka jednoznačným farbám vyzerá interiér trochu ako abstraktný „mondrianovský“ obraz prenesený do priestoru. Podrobnejšie skúmanie však odhalí ešte pôsobivejšie rafinované detaily tohto rýdzeho minimalizmu – síce nenápadné, avšak o to gracióznejšie, ako napríklad spojenie kuchynského ostrova s pohovkou a kozubom, tvoriace centrum denného priestoru a zároveň hranicu kuchyne a jedálne, „tajné dvere“ zamaskované v kuchynskej linke alebo plynulá premena schodiskového stupňa na elegantnú skrinku. Podobne do detailu premyslená je aj dispozícia – či už ide o praktické súvislosti medzi ulicou, domom a záhradou, medzi jednotlivými priestormi v dome, alebo medzi interiérom a exteriérom. Za mňa rozhodne palec hore.


Nočná časť majiteľov je umiestnená za dennou zónou – tvorí ju ucelený blok pozostávajúci zo spálne, šatníka a kúpeľne. Tieto priestory sú navzájom opticky prepojené. Zo spálne je priamo prístupná aj vonkajšia terasa.

Nočná časť majiteľov je umiestnená za dennou zónou – tvorí ju ucelený blok pozostávajúci zo spálne, šatníka a kúpeľne. Tieto priestory sú navzájom opticky prepojené. Zo spálne je priamo prístupná aj vonkajšia terasa.
Tomáš Manina


V rodičovskej kúpeľni sa rovnako ako v celom interiéri uplatnili prírodné materiály v ich prirodzenej podobe. Architekti ich skombinovali s monochromatickými farbami – bielou a antracitovou.

V rodičovskej kúpeľni sa rovnako ako v celom interiéri uplatnili prírodné materiály v ich prirodzenej podobe. Architekti ich skombinovali s monochromatickými farbami – bielou a antracitovou.
Tomáš Manina

ARCHITEKTi

Autori projektu Ing. Mgr. art. Ľubomír Fuňa, Ing. Mgr. art. Martin Vanko, spoluautori Ing. arch. Radka Švécová, Ing. Tomáš Martiš, architektonický ateliér FVA architekti

www.fva.sk

 

rodinný dom

plocha pozemku 889 m2 

zastavaná plocha 197 m2

úžitková plocha 210 m2

lokalita Malinovo

TEXT: ERIKA KUHNOVÁ
FOTO: TOMÁŠ MANINA
ZDROJ: časopis Môj dom 2/2018

Kategória: Návšteva
Tagy: Malinovo minimalizmus rodinné domy záhradné terasy
Zdieľať článok

Diskusia