Rodinný dom pre tri generácie si nechali postaviť na okraji lesa

Rodinný dom pre tri generácie si nechali postaviť na okraji lesa

24. 09. 2013
Zdieľať

Na dohľad krkonošských svahov, na okraji „Zlatej stezky“ stojí chalúpka... Vlastne poriadny dom, ktorý – aj keď nový – vyzerá, ako keby skrotil čas: moderný a napriek tomu prirodzený, trocha kamenný, trocha drevený a v ňom miesto pre tri generácie.

Priznám sa, domy dvojice architektov Stempel – Tesař máme v redakcii veľmi radi. Takmer vždy si výborne „sadnú“ s okolím, nevytŕčajú z krajiny ani ju nijako nedeformujú, nedominujú jej. Naopak – vždy rešpektujú miestne pomery a zvyklosti, hľadajú inšpiráciu v miestnych tradíciách a odpovedajú na ne svojím typickým moderným štýlom. 

Domy dvojice Stempel – Tesař väčšinou ladia s krajinou, a podobne sa dá nájsť vzácna harmónia aj vo vzťahu architekt – investor. „Najlepšie sú osobné referencie,“ vysvetľuje svoju cestu za splneným snom investorka, ktorá dostala tip na Jána od kamarátov. „Najprv som si však urobila výberové konanie a oslovila som osem ateliérov, aby mi poslali ponuku, s tým, že som im poslala svoje základné požiadavky vyplývajúce z pozemku, lokality a faktu, že od začiatku sme uvažovali o viacgeneračnom dome,“ doplnila. Budúci majitelia mali tiež jasnú predstavu o vizuálnej podobe domu.

„Na výzvu reagovalo päť ateliérov a po osobnom stretnutí sme vybrali dva. Víťazný architekt nás presvedčil nielen svojím portfóliom, ale aj ideou, ktorou nás nadchol. Navyše, návrh spĺňal aj finančné limity a časový harmonogram. A najmä s nami viedol dialóg.“ 


Miesto v krajine. „Hľadali sme únik do zelene,“ vracia sa na začiatok príbehu majiteľka. „Chceli sme dom na víkendy, dobre dostupný z hlavného mesta, v kontakte s prírodou. Našli sme pozemok, vlastne dva, na kraji lesa a zistili sme, že najlepšie bude kúpiť hneď obidva,“ hovorí majiteľka. Že to bol dobrý nápad, sa ukázalo až neskôr, pretože pôvodne úzka parcela neumožňovala výstavbu domu podľa predstáv investorov a hrozilo tiež, že v budúcnosti im vedľa vyrastie iná stavba, ktorá im zatieni výhľad do lesa. Investícia sa síce zdvojnásobila, ale výsledný efekt sa možno aj zdesaťnásobil. Orientácia domu bola daná požiadavkami CHKO a jeho podoba okrem funkcie dvojdomu aj morfológiou terénu.

Miesto v krajine. „Hľadali sme únik do zelene,“ vracia sa na začiatok príbehu majiteľka. „Chceli sme dom na víkendy, dobre dostupný z hlavného mesta, v kontakte s prírodou. Našli sme pozemok, vlastne dva, na kraji lesa a zistili sme, že najlepšie bude kúpiť hneď obidva,“ hovorí majiteľka. Že to bol dobrý nápad, sa ukázalo až neskôr, pretože pôvodne úzka parcela neumožňovala výstavbu domu podľa predstáv investorov a hrozilo tiež, že v budúcnosti im vedľa vyrastie iná stavba, ktorá im zatieni výhľad do lesa. Investícia sa síce zdvojnásobila, ale výsledný efekt sa možno aj zdesaťnásobil. Orientácia domu bola daná požiadavkami CHKO a jeho podoba okrem funkcie dvojdomu aj morfológiou terénu.
FOTES


Neviditeľné problémy. Napriek tomu, že si investori niekoľkokrát overili podmienky a možnosti, ktoré pre túto lokalitu vydal miestny stavebný úrad, narazili na nevyhovujúce elektrické vedenie. „Ide o rekreačnú oblasť a existujúca inštalácia by nestačila pokryť našu budúcu spotrebu, takže výstavba na okraji obce vyžadovala posilnenie kapacity elektrosiete. To však znamenalo výmenu verejného osvetlenia, ktoré obec nemala v rozpočtovom pláne,“ spomína s trochu trpkým úsmevom majiteľka, „takže pripojenie na elektrickú sieť sa nám nielen oddialilo, ale aj predražilo.“

Neviditeľné problémy. Napriek tomu, že si investori niekoľkokrát overili podmienky a možnosti, ktoré pre túto lokalitu vydal miestny stavebný úrad, narazili na nevyhovujúce elektrické vedenie. „Ide o rekreačnú oblasť a existujúca inštalácia by nestačila pokryť našu budúcu spotrebu, takže výstavba na okraji obce vyžadovala posilnenie kapacity elektrosiete. To však znamenalo výmenu verejného osvetlenia, ktoré obec nemala v rozpočtovom pláne,“ spomína s trochu trpkým úsmevom majiteľka, „takže pripojenie na elektrickú sieť sa nám nielen oddialilo, ale aj predražilo.“
FOTES

 

Dve rodiny pod jednou strechou

Dom dnes obývajú tri generácie. Starí rodičia sa v ňom usídlili natrvalo, „mladí“ i s dvoma dcérkami ho využívajú cez prázdniny a víkendy. „Rodičia prišli za nami, že by nám chceli pomôcť s výstavbou a prevádzkou domu,“ vysvetľuje pani domáca. „Otec hovoril, že sa nám aspoň budú o dom starať, keď tam nebudeme, a keď prídeme, užijú si vnúčatá. Takže otec cez rok kúri v kozube, chystá drevo, stará sa aj s mamou o záhradu a nám odpadli klasické starosti s údržbou vidieckeho domu.“

Viacgeneračnému spolužitiu zodpovedá aj dispozícia. Vstup a predsieň sú spoločné a prízemie je osovo rozdelené na dve rovnaké časti. Jedna patrí najstaršej generácii a tá druhá slúži mladým. V tejto časti je aj polozapustený technický a relax suterén, ktorý vznikol využitím terénneho zlomu. V podkroví sú spálne a kúpeľne pre strednú a najmladšiu generáciu, prípadne pre hostí. 


Inšpiráciou boli aj prejazdné stodoly, ktoré sa v návrhu podpísali pod veľké zasklené časti. Tieto priehľady vnášajú do interiéru južné svetlo, a pritom ponechávajú jedinečný severný výhľad na les a vrcholky Krkonôš.

Inšpiráciou boli aj prejazdné stodoly, ktoré sa v návrhu podpísali pod veľké zasklené časti. Tieto priehľady vnášajú do interiéru južné svetlo, a pritom ponechávajú jedinečný severný výhľad na les a vrcholky Krkonôš.
FOTES

DOC. Ing. Arch. Ján Stempel
Inšpiráciou boli aj prejazdné stodoly, ktoré sa v návrhu podpísali pod veľké zasklené časti. Tieto priehľady vnášajú do interiéru južné svetlo, a pritom ponechávajú jedinečný severný výhľad na les a vrcholky Krkonôš.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Majiteľka domu: Nechceli sme klasickú drevenicu, dom mal byť moderný, mal však zapadnúť do krajiny, predsa len sa pozemok nachádza na okraji chránenej krajinnej oblasti Český ráj.

majiteľka domu
Nechceli sme klasickú drevenicu, dom mal byť moderný, mal však zapadnúť do krajiny, predsa len sa pozemok nachádza na okraji chránenej krajinnej oblasti Český ráj.
FOTES


Majiteľka domu: Nechceli sme klasickú drevenicu, dom mal byť moderný, mal však zapadnúť do krajiny, predsa len sa pozemok nachádza na okraji chránenej krajinnej oblasti Český ráj.


Príprava, ako aj celá výstavba ležala na pleciach našej sympatickej hostiteľky. Majiteľka hľadala niekoho, kto má skúsenosti s vybranou technológiou, s drevom, kameňom, a najmä niekoho, kto stavia kvalitne a dodržiava termíny.

Príprava, ako aj celá výstavba ležala na pleciach našej sympatickej hostiteľky. Majiteľka hľadala niekoho, kto má skúsenosti s vybranou technológiou, s drevom, kameňom, a najmä niekoho, kto stavia kvalitne a dodržiava termíny.
FOTES


Vstup a predsieň sú spoločné časti a prízemie sa delí na dve rovnocenné časti pre dve generácie. Architekti vyriešili aj dostatok odkladacích priestorov, ktoré nijako nenarúšajú jednoduché a čisté línie priestorov.

Vstup a predsieň sú spoločné časti a prízemie sa delí na dve rovnocenné časti pre dve generácie. Architekti vyriešili aj dostatok odkladacích priestorov, ktoré nijako nenarúšajú jednoduché a čisté línie priestorov.
FOTES

Dobrý nápad umiestniť sem lavicu, ktorá pomáha pri prezúvaní, so šatníkovou skriňou.


Priestor pre rodičov. Architekt je ten, kto vám určí, ktorou nohou budete v najbližších desiatkach rokov vstávať z postele, preto je dobré, keď vie, čo chcete, a dokáže vaše priania usmerniť, korigovať, ale – vo výsledku – naplniť. Z našich skúseností vieme, že dobrý vzťah architekta s investorom je základom kvalitného výsledku a spokojného bývania.

Priestor pre rodičov. Architekt je ten, kto vám určí, ktorou nohou budete v najbližších desiatkach rokov vstávať z postele, preto je dobré, keď vie, čo chcete, a dokáže vaše priania usmerniť, korigovať, ale – vo výsledku – naplniť. Z našich skúseností vieme, že dobrý vzťah architekta s investorom je základom kvalitného výsledku a spokojného bývania.
FOTES

Ako a z čoho?

Architekti vychádzali pri návrhu z miestnej ľudovej architektúry, kde polovica domu je kamenná a polovica drevená, čím sa dom jednoznačne delí na hospodársku a obytnú časť. Zvislé konštrukcie sú zo systému POROTHERM. 

Keďže plynová prípojka sa tu nenachádza a celoročné vykurovanie elektrinou by bolo neefektívne, zvolili tepelné čerpadlo a kozub ako doplnok. Celá tortúra okolo domu počnúc výberom pozemku a pôvodným projektom od iného architekta až po dokončenie výstavby trvala päť rokov. Napriek tomu sme odpoveď na záverečnú otázku tak trochu očakávali: „Samozrejme, išla by som do toho znova. Určite poučená, ale výsledok za to rozhodne stojí,“ uzatvára našu návštevu sympatická majiteľka.


Časť pre mladšiu generáciu. Jazdili sme po okolí a hľadali stavebnú firmu, ktorá má zaujímavé referencie. Pýtali sme sa ľudí a hľadali kontakty. Nakoniec som si vytypovala päť firiem a požiadala ich o ponuku.

Časť pre mladšiu generáciu. Jazdili sme po okolí a hľadali stavebnú firmu, ktorá má zaujímavé referencie. Pýtali sme sa ľudí a hľadali kontakty. Nakoniec som si vytypovala päť firiem a požiadala ich o ponuku.
FOTES


Časť pre mladšiu generáciu. Jazdili sme po okolí a hľadali stavebnú firmu, ktorá má zaujímavé referencie. Pýtali sme sa ľudí a hľadali kontakty. Nakoniec som si vytypovala päť firiem a požiadala ich o ponuku.

Časť pre mladšiu generáciu. Jazdili sme po okolí a hľadali stavebnú firmu, ktorá má zaujímavé referencie. Pýtali sme sa ľudí a hľadali kontakty. Nakoniec som si vytypovala päť firiem a požiadala ich o ponuku.
FOTES

Majiteľka domu
Zaujímavé je, že firma, ktorá dom nakoniec stavala, nás na začiatku z nedostatku času odmietla. Až neskôr, keď sme im poslali vizualizáciu, zmenili názor. Dom sa im páčil a chceli byť pri tom, keď sa bude stavať.


Jednoduchý moderný interiér má v sebe aj prvky tradičnej lokálnej architektúry, najmä v použitých materiáloch.

Jednoduchý moderný interiér má v sebe aj prvky tradičnej lokálnej architektúry, najmä v použitých materiáloch.
FOTES

dobrá rada
Rozhodne nešetrite na stavebnom dozore. Je vhodné, ak má stavebná firma proti sebe fundovaného človeka, prípadne zvážte aj niekoho na „inžiniering“ (behanie po úradoch a papierovanie), čas je drahý.


1255208

stempel & tesař architekti

 

Rodinný dom Český ráj 
Architekt: Stempel & Tesar architekti – Ján Stempel, Jan Tesař
Dodávateľ: Stavební firma Hájek s. r. o. 
Pozemok: 2 715 m2
Zastavaná plocha: 189 m2
Úžitková plocha: 198 m2

Kategória: Návšteva
Tagy: dom rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia