Vďaka slnečnému lieviku splnil rodinný dom prísne kritéria pasívnych domov

Vďaka slnečnému lieviku splnil rodinný dom prísne kritéria pasívnych domov

04. 04. 2018
Zdieľať

Dom, ktorý na prvý pohľad zaujme nezvyčajnou geometriou je výsledkom dôsledne riešeného návrhu, pri ktorom ani zďaleka nejde len o zaujímavý vzhľad.

Vysoká presklená časť na juhozápadnej strane domu, ktorú architekti zo štúdia PROGRES ATELIER navrhli má veľmi dôležitú funkciu. Sami ju nazvali slnečným lievikom a skutočne tak aj funguje.

Ako stvorený pre mladú rodinu

Elegantný biely dom stojí v obci Litice pri Plzni a bol vytvorený na základe požiadaviek mladej rodiny ako otvorený, slnečný a vzdušný. Jeho tvar a dispozičné riešenie maximálne využíva potenciál daného miesta, ale tiež reaguje na terén a orientáciu voči svetovým stranám. Vďaka uloženiu takmer doprostred pozemku vytvára dva menšie exteriérové priestory. Časť medzi domom a ulicou, kde je jedna terasa, a druhú časť za domom, ktorá tvorí intímnejšiu časť záhrady. Tu sa nachádza tienistá drevená terasa.


Pasívny dom so „slnečným lievikom“ a silný výrazom

Pasívny dom so „slnečným lievikom“ a silný výrazom
PROGRES ATELIER


Pasívny dom so „slnečným lievikom“ a silný výrazom

Pasívny dom so „slnečným lievikom“ a silný výrazom
PROGRES ATELIER

Napriek nepriaznivej orientácii pozemku

Slnečný lievik je jedným z opatrení, vďaka ktorým sa architektom podarilo vytvoriť stavbu spĺňajúcu prísne kritériá pasívnych domov – a to i napriek nepriaznivej orientácii pozemku. Cez neho sa doslova vlieva do domu svetlo a rozptyľuje sa do jednotlivých priestorov. Je schopný presvetliť interiér do hĺbky.


Pasívny dom so „slnečným lievikom“ a silný výrazom

Pasívny dom so „slnečným lievikom“ a silný výrazom
PROGRES ATELIER

„Lievik“ vytvára v interiéri veľmi pôsobivé – a opäť aj funkčné – prevýšenie. Kým na kuchynskú linku priamo plynie prirodzené svetlo, televízny kútik kúsok od nej je tienený zníženým stropom. Tak je dom plný svetla a zároveň nie je na miestach, kde by pôsobilo rušivo.

 

Prízemie tvorí spoločenský priestor

Prízemie je tvorené ako veľkorysý voľne plynúci spoločenský priestor. Obytný priestor, ktorý je centrom spoločenského život v dome sa maximálne otvára na juh i sever a necháva domom plynúť nielen svetlo a vzduch, ale vďaka veľkoformátovému preskleniu i krajinu. Takto maže hranice medzi interiérom a exteriérom. Vnímaniu tohto priestoru napomáha aj nosná konštrukcia riešená z drevených panelov bez potreby podpory vo vnútri pôdorysu. Pri východnej strane domu sa nachádza technické zázemie.


Pasívny dom so „slnečným lievikom“ a silný výrazom

Pasívny dom so „slnečným lievikom“ a silný výrazom
PROGRES ATELIER

Špeciálne schodisko a súkromie pod strechou

Schodisko s vsadenou knižnicou a posedením je samo o sebe ďalším priestorovým zážitkom. Na druhom nadzemnom podlaží našli priestor detské izby a rodičovská spálňa s vlastnou mini kúpeľňou. Nachádza sa tu aj samostatné hygienické zázemie pre deti.


Pasívny dom so „slnečným lievikom“ a silný výrazom

Pasívny dom so „slnečným lievikom“ a silný výrazom
PROGRES ATELIER

Silný výraz, ale nechýba ani ľudskosť

Nad východnou polovicou domu je uložené druhé nadzemné podlažie. Sklon strechy vychádza z potreby priestoru vo vnútri a zatienenia pozemku. Nižšia strana na severe poskytuje intímnejší priestor pre spálňu a zbytočne výškou netieni pozemok. Na juhu sa nachádzajú detské izby, ktoré sú v porovnaní so spálňou prevýšené. Vďaka tomu bolo možné zmenšiť pôdorysnú plochu izieb a nahradiť ju malým vloženým medziposchodím.


Pasívny dom so „slnečným lievikom“ a silný výrazom

Pasívny dom so „slnečným lievikom“ a silný výrazom
PROGRES ATELIER

„Dynamická strešná krajina domu v kontraste s jasným a prísnym pôdorysom dáva stavbe silný výraz. Na druhej strane členitosť domu dodáva ľudské meradlo,“ vysvetľujú architekti svoje vnímanie stavby.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

 

RD Litice v skratke

architektonický ateliér: PROGRES ATELIER

autori: Vojtěch Kaas, Jan Kalivoda

lokalita: Litice, Plzeň, ČR

úžitková plocha: 159 m2

zastavaná plocha: 130

realizácia: 2017 m2

 

Sabína Zavarská

Kategória: Návšteva
Tagy: dvojpodlažné domy pasívny dom rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia